Rehber FTTH Altyapıda SFP-GPON ile İnternete Nasıl Erişilir?

Anlık olarak Superonline özelinde kendi modemleri hariç hiçbir cihazda Mac kopyalasak bile internet alamıyorum. Benim macera başlamadan sona erdi.

Bunu kontrol etmek için gelecek hafta yapacağım işlemleri bekleyeceğim.

Bende Keenetic Ultra var ısı 40 45 oluyordu soğutucu aldım extra şu an 29 31'lerde dönüyor istersen soğutucu ile bir dene.
Soğutucudan kastınız üzerine taktığımız metal plaka ise zaten var.

Muhtemelen Keenetic'te SFP modüller randımanlı çalışmıyor, SFP modüller ısınmaya bağlı olarak bozuluyor.
Bende ısınmaya bağlı düşünüyorum.

Aslında bahsettiğim şey harici cihaz değil de. Direk MikroTik üzerine takılacak bir anten ya da USB üzerinde Wi-Fi dağıtıcı.

Son düzenleyen: Moderatör:

Türkiye'de xgs nadiren var, evet xgs oltler GPON'da çalıştırabilir fakat bu saha taraflı olur, GPON'da temel olarak 2.5DL ve 1.2ul bant genişliği var, yani bu SFP'yi alsak bile bir şey değişmeyecek gibi görünüyor.

Son düzenleme:

Ben bu konuda emin değilim belki bir şeyler yapılabilir fakat konunun etik noktalarına gidiyoruz. Yani 500 liraya bu Türkiye ekonomisinde 1000/1000Mbit internet alıyorum zaten download'u 2.5G yapmışım 10G yapsam artık yüzsüzlük olur gibime geliyor. Zaten çok uygun fiyata Türknet simetrik internet sunuyor, şirketin politikasını beğeniyorum ve sırf download'a limit koymayı unuttukları için durumdan faydalanmaktan yana değilim. Madalyonun ters yüzüne gelirsek, meslek gereği (akademisyen diyelim) sürekli sorgulayan bir yapım var ve başka neler yapılabilir diye her zaman düşünüyorum. Keşke Türknet 10Gbit/1Gbit gibi bir paket çıkartsa da parası neyse o şekilde faydalanabilsem. Benim düşüncelerim bu şekilde...

Dosya Ekleri

• IMG_2108.webp
    34 KB · Görüntüleme: 120

GPON sınırı 2.5Gbps/1.2 olduğu için üstü almak mümkün değil zaten, TurkNet ileride bireysele 10Gbps vermeyi düşünüyor, olmadı eve metro çektireceğim zaten.

Arkadaşlar faydalı bir link buldum piyasadaki gpon stickleri özellikleriyle birlikte listelemişler.
Buradan bakarak farklı marka modellere yönelebiliriz. Örnek olarak Google Fiber Jack GFLT210
Aklıma takılan bir soru var Lantiq chipsetli mi yoksa Realtek chipsetli mi bir cihaz seçmek. Hackgpon sitesinde Lantiq cihazların üretiminin 2020-21 yıllarında sonlanıp yerini realtek modellere bıraktığı yazıyor. Bkz: HackGpon

https://wikidevi.wi-cat.ru/List_of_GPON_SFP_Modules

İstanbul Esenyurt'ta hizmet veren firma var AtlantisNet adı, onlar 10Gbps veriyorlar fiyatı da 5000TL idi sanırım, yine 1Gbps veriyorlar ana tarife olarak o da 500 TL idi galiba fiyat olarak TurkNet ile aynılar hatta yine altyapı kısmında TurkNet ve Telekom'la birlikte çalışıyorlardı sanırım. Ping değerleri TurkNet ile neredeyse aynı, belki TurkNet de ilerleyen dönemde böyle 10 katı fiyat ver 10 katı hız vereyim diyebilir.

Klonlanabilir olması önemli.
Klon için en iyi (şimdiye kadar başarılı olan) iki model var, Alcatel G10sp / Huawei MA5671A.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…