Rehber FTTH Altyapıda SFP-GPON ile İnternete Nasıl Erişilir?

Bu switch'i her gördüğümde Telekom'un eskiden Santraller'de kullandığı Alcatel OmniSwitch serisine benzetiyorum, nerdeyse tipi aynı, hafif morluk eksik o kadar
Dilerim bir gün ben de fiber kullanırım da şöyle bir sistemi kurup kendi altyapımda sınırları aşabilirim. Öncelikli amacım DSL'den kurtulmak.

Kabaca yapılanları anlamış oldum ama ayrıntısında kafam karışıyor epey.

Öncelikle konuyu açan ve konuya destek olan herkese teşekkür ederim.

İstanbul'da TT altyapısı ile TurkNet Fiber ve Nokia g240g-a ONT ile TPLink BE550 kullanıyorum,

Konuyu görünce TPLink BE85 ve @muuzoo verdiği linkten Alcatel Lucent G-010S-P sipariş ettim, yurtdışındaki bir arkadaştan da Huawei MA5671A istedim ancak root ile uğraşmaya pek vaktim yok açıkçası

TT Router'dan BE550'ye geçerken sadece PPoE ve VLan ID girişi yaparak bağlantı almıştım, Mac ID kopyalama yapmadım, umarım G-010S-P / BE85 kurulumunda da aynı şansı yakalayabilirim

Sizin elinizdeki 4 Portlu ONT g240g-A mı yoksa g240g-C mi? Telekom'un elinde A ile biten 4 portlu Nokia ONT yok diye biliyorum. C ile bitenler var. Ankara bölgeden, stoğa göre diğer illere dağıtılıyor, nerede oturuyorsunuz?

Sizin elinizdeki 4 Portlu ONT g240g-A mı yoksa g240g-C mi? Telekom'un elinde A ile biten 4 portlu Nokia ONT yok diye biliyorum. C ile bitenler var. Ankara bölgeden, stoğa göre diğer illere dağıtılıyor, nerede oturuyorsunuz?

Benim ONT cihazım Nokia G240G-A, 2018 yılında bağlandı, İstanbul Arnavutköy'deyim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bildiğim kadarıyla TurkNet, Superonline, Türk Telekom fiberden 2.5G veriyor, donanımsal bir kısıtlama yok PPPoE kısıtlıyor, Bu arada gayet güzel bir rehber olmuş elinize sağlık.

Bildiğim kadarıyla TurkNet, Superonline, Türk Telekom fiberden 2.5G veriyor, donanımsal bir kısıtlama yok PPPoE kısıtlıyor, Bu arada gayet güzel bir rehber olmuş elinize sağlık.
Donanımsal kısıtlama yapılması esasında fiber'de zaten mümkün olamaz OLT'de 16 PON kartı ve buna bağlı 16 Port var. Her bir port sahada optik bölücüler ile fiziksel olarak bölünüyor, bütün ONT'ler 2.4GE DL, 1.24GE UL ile bağlı. Sadece sanal bir limit konuluyor. 1 ONT'de sıkıntı bile çıkarsa sahada yapılan çoklamaya göre (32, 64, 96, 72, 128 vs.) kişi etkilenir.

Çok doğru söylediniz fakat gereğinden fazla çoklama yapılırsa dolaylı kısıtlama olabilir gibi ama zaten amaç kısıtlama olmaz tabii ama maliyeti kısmak için 1:31 1:64 olması gerekirken Türk Telekom 1:128 yapmış, arkadaşımın bölgesine çalışma yapılırken saha elemanıyla kısa sohbet etmiştim.

Sinyali berbat ediyor çok fazla çoklama yapmak normalde dediğiniz gibi 1:16 ile maximum 1:64 olmalı dünya standartları böyle. Ancak bunun için çok fazla OLT gerekli. Telekom'un santralleri de küçük, olabildiğince fazla çoklama yapıyorlar.

Ancak OLT'deki her port farklı şekilde de bölünebilir.

Misal, OLT'deki 1.Port->core kablo->sahadaki optik bölücü 4'e bölünüp 4 binaya gidip->bina içinde 16'ya bölünüp 16 daireye bölünürken (1:64)

Aynı OLT'deki 2.Port->core kablo->sahadaki optik bölücü->8'e bölünüp 8 binaya gidip-> bina içinde 16'ya bölünüp 16 daireye de gidebilir (1:128) veya tamamen bütün portları 1:128'de yapabilirler.

Keşke fazla bölünme olmasa da işte, Türkiye'de yaşıyoruz..

İşte fazla bölününce kalite kalmıyor kısaca 1:128'de teorik olarak her kullanıcı 20Mbps alıyor fakat herkes aynı anda kullanmıyor daha çok Prime yani yoğun saatte sıkıntı olur gibi geliyor fazla çoklamada. bu arada yanlış bilgide olabilir aldığım eğitime göre konuşuyorum, alanım tam olarak saha altyapısı değil.

Keşke fazla bölünme olmasa da işte, Türkiye'de yaşıyoruz..
Keşke bu cümle sadece internet için geçerli olsa

Kullanıcılar genelde basit şeylerle oyalandığı için (Youtube, Instagram vs.) pek sıkıntı çıkmıyor. Ancak, GPON esasında yeterli değil. Bazen kapasite arttırımı için 2.5GE ve 10GE portları hibrit kullandıkları da olabiliyor.

Bu arada siz, ISS'de de aktif olarak çalışıyor musunuz? Ve meslediğiniz tam olarak nedir? (Aldığım eğitim dediğiniz için soruyorum) muhtemelen Network mühendisi, doğru mu?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…