Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

trigger

Uzman
Selam iyi Sosyaller. FX 6300 3.5 GHz, MSI GTX 1050 2 GB OC Edition bir sisteme sahibim. Sistemde aşırı derece bir darboğaz var ve bu FPS'e aşırı şekilde etkiliyor. Misal RAGE MP oynarken FPS'i arttırmak için çözünürlüğü düşürüyorum lakin FPS artıcağına düşüyor. Diyebilirsiniz işlemciye OC yap lakin anakartım desteklemiyor. BIOS ayarlarına OC yapabileceğim bir menü yok. Akabinde uygulama aracıyla işlemcime voltaj vermeden işlemci frekansını arttıracak şekilde OC yapmaya başladım lakin sistemimi temizlediğim zaman CPU güç pininin alt iki pininde siyahlık olduğunu gördüm ve yanık vesaire olacağını tahmin ederek uygulama üzerinden OC yapmayı bıraktım ki düşündüm eğer yanık olsaydı sistemim çalışmazdı, koku da yayardı. Bu darboğaz işini nasıl çözebilirim? Anakartım AM3+ destekliyor ki işlemciyi en fazla FX 8350'ye kadar yükseltebiliyorum 9X serisini de desteklemiyor. Çok bir fark olacağını düşünmediğim için ve güç kaynağımın(350W) yetersiz olacağını tahmin ettiğim için yükseltmek istemiyorum. Cevaplarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
GTA 5'te, hele hele RAGE MP'de CPU bound olmaniz gayet normaldir. FX 8350'ye gecmeniz pek bir fark yapmayacaktir zira o islemcinin de IPC'si rezalet ve tam bir guc icici. Tahammul edebilirim derseniz RAGE MP'de V-Sync ayarini Half olacak sekilde acabilirsiniz. Buna ek olarak 1050 ile GTA 5 gibi bir oyunda cok rahat ayarlari kokleyebilmeniz lazim, bir de o grafik ayarlarinda bastaki UC Slider'i tamamen en sola cekin. Onlar oldukca CPU agirlikli ayarlar.

Pinlerinizdeki siyahlik ve OC konusuna gelirsek, siyahlik olan kisim NC, yani pek de islevi olmayan bir pinde olusmus olabilir ve bu yuzden size bir etkisi olmamis olabilir. 350W PSU ile FX OC asla olmaz zaten, yapmayarak en iyisini yapiyorsunuz. Sizi en kolay sekilde kurtaracak şey, IPC'si daha iyi olan bir Intel platforma veya AM4'e gecmek olacaktir. FX'in gercegi maalesef bu.
Ayarlari dusururseniz zaten FPS artmaz, cunku islemciye daha fazla yuk biner ve darbogaz da artar. Ayarlari olabildigi kadar yukseltmeyi deneyin.
Ayarları olabildiğince yükselttmeye çalıştığımda karşıma ekran kartı gerçeği çıkıyor. Bu sefer stabil bir FPS alamıyorum, ortasını bulmak için birkaç ayar kapatıyorum lakin FPS kesinlikle sabit olmuyor, çok oynak oluyor.

GTA 5'te, hele hele RAGE MP'de CPU bound olmaniz gayet normaldir. FX 8350'ye gecmeniz pek bir fark yapmayacaktir zira o islemcinin de IPC'si rezalet ve tam bir guc icici. Tahammul edebilirim derseniz RAGE MP'de V-Sync ayarini Half olacak sekilde acabilirsiniz. Buna ek olarak 1050 ile GTA 5 gibi bir oyunda cok rahat ayarlari kokleyebilmeniz lazim, bir de o grafik ayarlarinda bastaki UC Slider'i tamamen en sola cekin. Onlar oldukca CPU agirlikli ayarlar.

Pinlerinizdeki siyahlik ve OC konusuna gelirsek, siyahlik olan kisim NC, yani pek de islevi olmayan bir pinde olusmus olabilir ve bu yuzden size bir etkisi olmamis olabilir. 350W PSU ile FX OC asla olmaz zaten, yapmayarak en iyisini yapiyorsunuz. Sizi en kolay sekilde kurtaracak şey, IPC'si daha iyi olan bir Intel platforma veya AM4'e gecmek olacaktir. FX'in gercegi maalesef bu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

Aydınlattığınız için teşekkür ederim. Peki DirectX versiyonunu yukarı veya aşağıya çekmek FPS'de bir etki yaratır mı? Ekstra olarak bu sistemde şu an Windows 11 kullanmaktayım, TPM 2.0 olmadan bypass ederek geçtim. Hangi Windows sürümünü önerirsiniz? 8.1 SL ve 10 arasında kaldım.

Peki DirectX versiyonunu yukarı veya aşağıya çekmek FPS'de bir etki yaratır mı?
GTA 5 icin diyorsunuz varsayiyorum. Hayir, aksine ozellikle DX10 moduna dustugunuzde CPU cekirdek yuk dagilimi azalacaktir, butun yuk birkac cekirdekte toplanacaktir. DX11'de kalin.
Ekstra olarak bu sistemde şu an Windows 11 kullanmaktayım, TPM 2.0 olmadan bypass ederek geçtim. Hangi Windows sürümünü önerirsiniz? 8.1 SL ve 10 arasında kaldım.
Windows surumunun pek etkisi olmayacaktir bu duruma. 11'de kalinabilir.