poseidonnkar1

Üyecik
RAM'i dün aldığım anakart olan B550 Gaming Plus ile deneyince ilk ekran geldi, sonrasında ekteki hatayı aldım. BIOS'u geçtikten sonra A320M A Pro anakartımda da aynı şekilde ilk ekran gelir, sonra bir daha açılmazdı. Anakarttaki A2 slotuna tek olarak taktım, çalışmadı ama bir tanıdığımın R5 5500 A520M sisteminde denediğimde çalışmıştı ama çok uzun süre test edemedim ve RAM'in soğutucusunu açtığımda üzerinde 15 çipin G.Skill 1'inde yazı olmadığını gördüm ama RAM'i 2. el ilk aldığımda 1 ay çalışıyordu, alalı daha 4 ay oldu ve bozuk gibi görünüyor.

image-1779546949088.webp

IMG-20260523-WA0004.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Anlattığınız belirtilere göre sorun büyük ihtimalle RAM tarafında görünüyor. Çünkü genelde aynı RAM'in birden fazla anakartta benzer şekilde sorun çıkarması, ilk açılış ekranından sonra da SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION / ntfs.sys hatası vermesi ve tek modül olarak A2 slotunda da stabil çalışmaması, klasik RAM arızası/kararsızlığı belirtilerinden biri.

Burada ntfs.sys hatası direkt olarak disk bozuk anlamına gelmiyor. RAM hatalı veri üretiyorsa Windows dosya sistemiyle ilgili sürücüde de mavi ekran verebilir. Yani bu hata RAM arızasıyla gayet uyumlu olabiliyor.

Önce şu adımları denemenizi rica edeceğim:
  1. BIOS'u sıfırlayın. CMOS reset yapın, ardından sistemi XMP kapalı şekilde açmayı deneyin.
  2. RAM'i tek modül olarak önce A2, sonra gerekirse B2 slotunda deneyin.
  3. BIOS'ta XMP/DOCP kapalı olsun. RAM’i 2133/2400/2666 MHz gibi varsayılan JEDEC hızlarda test edin.
  4. Sistem açılırsa USB üzerinden MemTest86 çalıştırın. Tek hata bile çıkarsa RAM güvenilir değil denilebilir.
  5. BIOS güncel değilse anakartın BIOS'unu güncelleyin.
  6. Default hızda çalışıyorsa ancak 3200 MHz XMP'de çöküyorsa RAM profili sistemde stabil olmayabilir. Bu durumda 2933/3000 MHz ve 1.35V da denenebilir.
Buna rağmen sistem açılmıyor, mavi ekran veriyor veya MemTest86 hata gösteriyorsa bence bu RAM'i kullanmaya çalışmayın. Özellikle ikinci el alınmış olması, bir süre çalışıp sonradan sorun çıkarması ve bana kalırsa çiplerin üzerinde yazı farkı olması RAM'in arızalı olma ihtimalini ciddi şekilde artırıyor.

Başka bir sistemde kısa süre görüntü vermesi de RAM'in sağlam olduğunu kanıtlayan bir şey değil. Bozuk RAM bazen POST alır, bazen Windows'a kadar gelir, bazen de yük altında veya farklı bellek adresine erişildiğinde çökebilir. Sağlam diyebilmek için en azından MemTest86 ile birkaç pass hatasız test edilmesi gerekiyor.

Benim önerim: önce XMP kapalı şekilde MemTest86 ile doğrulayın. Hata çıkarsa vakit kaybetmeden iade/değişim ya da garanti yoluna gidin. Bu durumda Windows onarma, format atma veya diski suçlama tarafına geçmek çok mantıklı değil çünkü önce RAM'in sağlamlığı netleşmeli.