2 saat 10 dakika olmuş. Error yok. 2.cycleda şu anda. Oyunlara e Core lazım değil mi? Sırf performans çekirdeği açık olsa düşüş yaşatmaz mı?
12. nesilde E-core’lar açıkken Ring Bus hızını çok fazla artırmak mümkün olmuyor. E-core’ları kapatıp Ring’i daha yüksek seviyelere çekebilirsin. Ancak E-core’ları kapatmadan da Ring’i artırmayı deneyebiliriz; 4.7 GHz yerine 4.2–4.3 GHz gibi değerler denenebilir.

Bir de çekirdek yapılandırması tamamen oynadığın oyunlara ve kullandığın programlara göre değişir. CPU’ya çok fazla yük bindirmeyen oyun ve uygulamalar kullanıyorsan E-core’ları kapatmak tercih edilebilir. Sonuçta kullanıma göre karar vermek en mantıklısı.

CS2 oynuyorum hocam daha çok. Olmadı iki profil şeklinde yaparız. E Core açık olarak ayarlarız. Ben onu BIOS profili olarak kaydederim. Sonra e Core kapalı olarak bir profil daha oluştururuz.

CS2 oynuyorum hocam daha çok. Olmadı iki profil şeklinde yaparız. E Core açık olarak ayarlarız. Ben onu BIOS profili olarak kaydederim. Sonra e Core kapalı olarak bir profil daha oluştururuz.

CS2 oynuyorsan E-Core'ları kapatmak muhtemelen daha düşük gecikme açısından faydalı olabilir. Ben de 13900KF'yi bu şekilde kullanıyorum. P-Core'lar 5.5 GHz iken E-Core'ları kapattığımda 5.8 GHz, hatta 6 GHz seviyelerine çıkmak daha kolay oluyor. Aynı şekilde Ring hızını da 4.7 GHz'den 5.0 GHz ve üzerine çekebiliyorum.

BIOS'ta da iki farklı profilim var, Only P-Core ve All-Core. Ama ring hızım yüksek olduğu ve hikayeli oynadığım için e-Core kapatmıyorum.

Benim de kullanımım sizin gibi hocam. Yani genel olarak CS2 oynuyorum ama hiç hikayeli oyun oynamıyor değilim. Bugün çekirdekleri kapatıp ayarlayalım önce. Müsait bir zamanınızda çekirdekler açıkken ayrıca ayarlarız.

Benim de kullanımım sizin gibi hocam. Yani genel olarak CS2 oynuyorum ama hiç hikayeli oyun oynamıyor değilim. Bugün çekirdekleri kapatıp ayarlayalım önce. Müsait bir zamanınızda çekirdekler açıkken ayrıca ayarlarız.

Advanced CPU Settings bölümüne gir:
Ring to Core offset Down Bin Disabled yap.
Energy Efficient Turbo: Disabled yap.
C-States Control: Disabled yap.
CPU Cores Enabling Mode: Select yap.
No. Of CPU E-Cores Enabled: 0 yap. Tüm E-Core'lar devre dışı kalacak.

Tweaker ana menüsüne dön
Ring Ratio: Buraya 45 yaz yani 4.5 GHz. 12600KF'de E-Core'lar kapalıyken 45X ile başlayalım. Stabil kalırsa daha sonra 46X'i de deneyebiliriz.

Windows da güç seçeneklerinden yüksek performans seç
Kaydedip sistemi aç. Windows açıldıktan sonra AIDA64 ile testi yapıp ekran görüntüsünü at
AIDA64 bench ekranında da North Bridge Clock değerinin 4500 MHz olduğunu kontrol et.

Tamam hocam. BIOS'a gireyim yapayım bunları.
Anakartın kılavuzundan bakınca daha kolay oluyor ayarları bulması :D

1789060786769.webp