Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Vâveylâ

Uzman
Yer
CachyOS
Selam dostlar. Bugün 980 Ti’ın yanında, çalışıp çalışmadığı bilinmeyen bir Z77 anakart aldım. Ancak sistem 5 saniye çalışıp reset atıyor.

Denediğim adımlar şunlar:

RAM slotu ve RAM değiştirme:
İşlemciye yakın olan 2 slotta buzzerdan herhangi bir ses gelmiyor. İşlemciye uzak olan 2 slota takınca ise reset atana kadar kısa “bip” sesini sürekli tekrarlıyor. RAM takmayınca da aynı sesi veriyor. Farklı RAM’lerle denedim, sonuç değişmedi.

İşlemci değiştirme:
Başka bir işlemci ile de denedim, işlemcisiz şekilde de denedim. Pinlerde herhangi bir sorun yok.

PSU değiştirme ve kabloları kontrol etme:
450 W’lık PSU ile ilk başta start vermedi. Diğer 400 W’lık güç kaynağına geçince 5 saniyeliğine çalıştı. Daha sonra CMOS’a kontrol kalemiyle 10 saniye temas edip BIOS pilini taktım. Tek değişen şey, artık 450 W’lık PSU ile de çalışıyor olması.

Ayrıca harici ekran kartı takılı değil, onu da belirteyim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
i7-3770K takasım var benim de. Ama önce sorunu çözmek gerek, sonra da çift ekran kartı :D

Başka bir anakart deneme şansın var mı? Normalde bahsettiğin problem işlemci ya da bellek kontrolcüsü kaynaklı gibi duruyor. Ancak farklı bir işlemci denediğin için onu direkt elemiş olduk. Soket temizliğini mutlaka yap mümkünse pinleri de dikkatlice kontrol et. Yapabiliyorsan farklı bir BIOS yazdırmayı dene, yedek BIOS varsa onu da test et. Anakart güç çekmeye çalıştığında OVP/OCP tetikleniyor olabilir. Ayrıca veri yollarında bir kopukluk (işlemciye yakın slotların hiç tepki vermemesi) ya da mikro çatlak ihtimali de göz ardı edilmemeli.
Bu arada, 2012 yılında aldığım Z68 anakart bir ara bozulmuştu. Hiç uğraşmadan, bildiğin normal suyla yıkayıp güneşte kurutmuştum. Denediğimde çalışmıştı 😄
Birkaç ay bu şekilde kullandıktan sonra sistemi kenara ayırdım.
Geçenlerde tekrar denediğimde ise anakart bu kez hiç start almadı.
Şimdi bu sefer işi bir tık daha profesyonel yapıp tinerle ya da izopropil alkolle yıkayıp tekrar denemeyi düşünüyorum 😄

Bu arada, 2012 yılında aldığım Z68 anakart bir ara bozulmuştu. Hiç uğraşmadan, bildiğin normal suyla yıkayıp güneşte kurutmuştum. Denediğimde çalışmıştı 😄
Birkaç ay bu şekilde kullandıktan sonra sistemi kenara ayırdım.
Geçenlerde tekrar denediğimde ise anakart bu kez hiç start almadı.
Şimdi bu sefer işi bir tık daha profesyonel yapıp tinerle ya da izopropil alkolle yıkayıp tekrar denemeyi düşünüyorum 😄
O riski alamam ben ya.

Benim bozulan emektar sağdaki MSI olan. Yanındaki ise GA-Z68X-UD5-B3.
Zamanında onun üstünde CrossFire mı dersin, SLI mı dersin, aklına gelen her şeyi yaptım. PCB’si bile yamuldu. :D
Ama buna rağmen hâlâ çalışıyor. Gigabyte nasıl sağlam PCB yaptıysa artık…
XP sistemimde kullanıyorum ve i7-2600K ile 5.2 GHz’e kadar çıkabiliyorum.

WhatsApp Image 2025-12-26 at 20.58.10.webp
WhatsApp Image 2025-12-26 at 21.08.58 (1).webp

Benim bozulan emektar sağdaki MSI olan. Yanındaki ise GA-Z68X-UD5-B3.
Zamanında onun üstünde CrossFire mı dersin, SLI mı dersin, aklına gelen her şeyi yaptım. PCB’si bile yamuldu. :D
Ama buna rağmen hâlâ çalışıyor. Gigabyte nasıl sağlam PCB yaptıysa artık…
XP sistemimde kullanıyorum ve i7-2600K ile 5.2 GHz’e kadar çıkabiliyorum.

Eki Görüntüle 213548Eki Görüntüle 213549
i7-3770K takasım var benim de ama önce sorunu çözmek gerek, sonra da çift ekran kartı :D

i7-3770K takasım var benim de. Ama önce sorunu çözmek gerek, sonra da çift ekran kartı :D

Başka bir anakart deneme şansın var mı? Normalde bahsettiğin problem işlemci ya da bellek kontrolcüsü kaynaklı gibi duruyor. Ancak farklı bir işlemci denediğin için onu direkt elemiş olduk. Soket temizliğini mutlaka yap mümkünse pinleri de dikkatlice kontrol et. Yapabiliyorsan farklı bir BIOS yazdırmayı dene, yedek BIOS varsa onu da test et. Anakart güç çekmeye çalıştığında OVP/OCP tetikleniyor olabilir. Ayrıca veri yollarında bir kopukluk (işlemciye yakın slotların hiç tepki vermemesi) ya da mikro çatlak ihtimali de göz ardı edilmemeli.

Çözüm
Sorun %100 anakarttan çünkü diğer parçaları zaten test sistemi olarak kullanıyorum. Yağsız kontak alasım var da önerilmedi hiç.