GALAX RTX 4080 SUPER SG kartımda
1-Click Sync Pro ARGB kablosu eksikti. Bu kablo olmadan kart kendi RGB kontrolcüsü/Xtreme Tuner üzerinden çalışıyor ancak anakartın 5V ARGB hattına bağlayıp SignalRGB üzerinden standart ARGB cihazı gibi kontrol etmek mümkün olmuyordu. Kabloyu da hiçbir yerde bulamadım.
Ben de size bu sorunu nasıl çözdüğümü anlatacağım.
Kablonun soket tipini ve pinlerin ne olduğunu tespit edinceye kadar devamlı kullandığım SignalRGB için bir API oluşturdum. Tüm ışıkları tek led gibi kontrol ediyor fakat geçici olarak kullanılabilir.
BURADAN İNDİREBİLİRSİNİZ
Burada GALAX'ın dahili RGB kontrolcüsü, onboard efektleri ve RGB register'ları üzerinde de çok uğraştım. Dolayısıyla kabloyu kullanmak istemeyenler veya kartın dahili kontrolcüsüne doğrudan erişmek isteyenler için plugin de işe yarayabilir. Tüm ledler ayrı ayrı sürülebilir değil ama belki üzerinde daha çok uğraşılırsa mümkün olabilir.
1. GPU üzerindeki soket
Kart üzerindeki iki küçük soketten:
- Alt taraftaki 6-pin soket → 4. fan bağlantısı
- Üst taraftaki 4-pin soket → 1-Click Sync / ARGB bağlantısı
4-pin soket yaklaşık
1.25 mm pitch. Piyasada 1.25 mm JST-XH şeklinde satılan 4-pin kablolardan uygun olanı kullanarak kabloyu kendim yaptım.
2. Pinout
Sokete kart üzerindeki konumunda
yukarıdan aşağıya baktığımızda:
Pin 1 → GND
Pin 2 → NC / kullanılmıyor
Pin 3 → DATA
Pin 4 → +5V
Yani standart anakart 5V ARGB bağlantısı şöyle:
ARGB GND → GPU Pin 1
ARGB DATA → GPU Pin 3
ARGB +5V → GPU Pin 4
Pin 2 boş bırakılıyor.
3. Pinlerin tespiti
Multimetre ile önce GND hattını tespit buldum. Ardından kart çalışırken GND referans alınarak diğer pinlerde DC voltaj ölçümü yaptım.
Güvenlik amacıyla DATA ve +5V hatlarına
1 kΩ seri direnç bağlayarak denedim. Kart ARGB denemesinde sinyal aldı. Doğru bağlantı yaptığınıza eminseniz sizin direnç bağlamanıza gerek yok.
Daha sonra dirençleri aradan çıkarıp final bağlantı standart ARGB gibi doğrudan:
5V + DATA + GND
şeklinde bağladım.
Son testte LED sayısını doğruladım. 40 led var 20'si seri diğerleri ilk 20'ye paralel. Yani SignalRGB'de 20 ledli bir custom şerit olarak sorunsuz çalışıyor.
Önemli uyarı
Kabloyu sadece renklerine bakarak bağlamayın.
+5V ile DATA/GND'nin yanlış bağlanması ARGB kontrolcünüze zarar verebilir.
Benim GALAX RTX 4080 SUPER SG'de doğruladığım pin sırası:
Yukarıdan aşağı: GND / BOŞ / DATA / +5V