Destek Ekibi

Resmî Hesap
Makaleler
1
GameGaraj 7XL 3060 model bir dizüstü bilgisayarı bu yılın başında ikinci el olarak satın aldım. Araştırma yaparken sizin GameGaraj cihazlarda MSI BIOS kullanımını anlattığınız videoya denk geldim:

Anladığım kadarıyla cihazın önceki sahibi de bu videodaki veya buna çok benzer bir yöntemle cihazın orijinal GameGaraj BIOS’unu MSI BIOS’una çevirmiş. Laptopu satın aldığım ilk günden beri açılışta MSI logosu görünmesini sorguluyordum ancak başlangıçta bunun sorun oluşturabilecek bir değişiklik olduğunu düşünmemiştim.

Daha sonrasında işlemci sıcaklıklarının ve güç değerlerinin sık sık ani yükselmeler göstermesi, güç yönetiminin dengesiz çalışması ve bazı donanım kontrollerinin düzgün çalışmaması gibi sorunlarla karşılaştım. Aylar süren araştırmalarım sonucunda, yüklenen MSI BIOS’unun bu cihazın özgün donanım yapılandırmasıyla tam olarak uyuşmuyor olabileceğini düşünmeye başladım.

Özellikle Intel Dynamic Tuning Technology’nin, cihazın OEM BIOS’unda bulunan ACPI tabloları ve donanıma özel yapılandırmalar olmadan düzgün çalışamadığından şüpheleniyorum. Bunun sıcaklık, güç limiti ve performans yönetimi tarafında hatalı davranışlara yol açıyor olması mümkün. Elbette sorunun kesin nedeninin bu olduğunu söyleyemem ancak yaşadığım belirtiler ve yaptığım araştırmalar bu ihtimali güçlendiriyor.

Cihazı orijinal GameGaraj OEM BIOS’una döndürmek için GameGaraj yetkili servisiyle iletişime geçtim. Bana ellerinde bu modele ait BIOS dosyasının bulunmadığını, bulunsa bile dosyayı paylaşamayacaklarını söylediler.

Araştırdığım kadarıyla en güvenli çözüm, BIOS’u değiştirilmemiş aynı model bir cihazdan tam BIOS dump’ı alınması ve cihazıma özel seri numarası, MAC adresi ve benzeri bölümler korunarak bu dump’ın uyarlanması. Ancak internette rastgele birinden alınan dump dosyasının doğru, eksiksiz ve güvenilir olduğundan emin olmak oldukça zor. Yanlış bir dosyanın cihazı brick etme riski de bulunuyor.

Bu nedenle özellikle sizin görüşünüzü almak istedim hocam. Videodaki yöntemin bu modelde böyle bir uyumsuzluk oluşturması mümkün müdür? OEM BIOS’a geri dönmek için dump alma ve programlayıcıyla yazma dışında daha güvenli bir yöntem bulunuyor mu?

Ayrıca elinde BIOS’u değiştirilmemiş aynı model cihaz bulunan ya da bu işlemi güvenilir biçimde gerçekleştirebilecek bir kişi veya servis biliyorsanız yönlendirmeniz benim için çok değerli olur.

• Uyum sorunu oluşturması mümkün ama düşük bir ihtimal veriyorum ben. Ayrıca aynı MSI modeline BIOS güncelleme gelmişse, bu cihazın da güncellenebilmesi lazım.
  • Videoda kullandığımız yöntemde şöyle bir sorun vardı: Cihaz modeli bir kez değişebiliyordu. O yüzden dikkatli olmanızda fayda var. En garanti yöntem dışarıdan çip yazma gibi duruyor ama dediğim gibi ben önce resmi MSI BIOS güncellemesini denerdim.
Bir de ben sorunun bunlarla ilgili olduğunu da pek düşünmüyorum. Cihazı zaten ikinci el almışsınız. Cihaza hiç temizlik yapıldı mı? Cihaza PTM uygulamanız bence BIOS'u geriye döndürmekten daha az meşakkatli ve uzun vadede daha faydalı olabilir.

• Uyum sorunu oluşturması mümkün ama düşük bir ihtimal veriyorum ben. Ayrıca aynı MSI modeline BIOS güncelleme gelmişse, bu cihazın da güncellenebilmesi lazım.
  • Videoda kullandığımız yöntemde şöyle bir sorun vardı: Cihaz modeli bir kez değişebiliyordu. O yüzden dikkatli olmanızda fayda var. En garanti yöntem dışarıdan çip yazma gibi duruyor ama dediğim gibi ben önce resmi MSI BIOS güncellemesini denerdim.
Bir de ben sorunun bunlarla ilgili olduğunu da pek düşünmüyorum. Cihazı zaten ikinci el almışsınız. Cihaza hiç temizlik yapıldı mı? Cihaza PTM uygulamanız bence BIOS'u geriye döndürmekten daha az meşakkatli ve uzun vadede daha faydalı olabilir.

Hocam selam, cevabınız için teşekkür ederim.

Cihazı ikinci el aldığım zaman zaten genel bakımını ve termal macun değişimini yaptırmıştım. Yakın zamanda da PTM olmasa bile termal macunu bizzat tekrar yeniledim. Bu işlemden sonra kayda değer bir iyileşme veya kötüleşme gözlemlemedim. Bu yüzden sorunun doğrudan termal macundan kaynaklandığını düşünmüyorum. Zaten sıcaklıklar sürekli ve dramatik biçimde yüksek değil; daha çok güç yönetimi ve ani Boost davranışıyla beraber ortaya çıkan düzensiz yükselmeler söz konusu.

Cihazda Windows 11 ve CachyOS KDE'yi Dual boot olarak kullanıyorum. Bahsettiğim sorunlar CachyOS tarafında tamamen yok değil fakat çok daha seyrek ve hafif hissediliyor. Windows tarafında ise özellikle MSI Center profilleri arasında geçiş yaptığımda güç tüketimi ve sıcaklık davranışı oldukça dengesizleşiyor. Silent modda işlemci yaklaşık 20W sınırında daha serin ve tutarlı çalışırken, balanced ve özellikle performance modunda oldukça hafif yüklerde bile sık sık 45 W PL2 seviyelerine çıkabiliyor. Aynı durum FPS sınırı koyduğum görece hafif oyunlarda da yaşanıyor.

Linux ve Windows'un işlemciyi, Turbo davranışını ve güç sınırlarını aynı mekanizmalarla yönetmediğini biliyorum. CachyOS tarafında MSI Center veya Windows'taki dtt politika zinciri bulunmadığı için işlemci gücü yükle daha orantılı şekilde yükselip düşüyor gibi görünüyor. Bu nedenle Linux'un daha serin çalışmasını tek başına BIOS arızasının kanıtı olarak görmüyorum. Fakat aynı fiziksel cihazın Windows tarafında profil seçimine bağlı olarak bu kadar farklı ve oynak davranması, sorunun en azından Windows'taki dtt, MSI Center, BIOS/ACPI ve ec arasındaki güç yönetimi zinciriyle ilgili olabileceğini düşündürüyor.

BIOS içerisinde PL1 ve PL2 değerlerinin doğrudan 200/200 olarak ayarlı olduğunu da fark ettim. Bunları daha makul seviyelere çektiğimde sıcaklık davranışında düşüş oldu. Bunun BIOS değişimi sonrasında OEM değerlerinin kaybolmasından kaynaklandığını kesin olarak söyleyemem fakat cihazın güç yönetimi tarafında normal olmayan bir durum bulunduğunu düşündüren en somut örneklerden biri bu.

Ayrıca gizli BIOS menülerini açtığımda DTT/DPTF ile ilişkili birçok ayarın erişilemez veya kilitli olduğunu, bazı seçeneklerin ise isimleri ??? şeklinde görünmesine rağmen Enabled/Disabled yapılabildiğini fark ettim. Bunların doğrudan yaşadığım sorunun nedeni olduğunu iddia etmiyorum ancak mevcut BIOS'un cihazın bu donanım varyantıyla veya ilgili değişkenlerle tam olarak eşleşmiyor olabileceğinden şüpheleniyorum.

Bununla ilişkili olup olmadığından emin olmadığım başka bir gözlemim de batarya tarafında mevcut. Bataryanın kapasitesi düşük ve yıpranmış olduğunu biliyorum fakat ağır CPU/GPU yükü oluşturan oyunlarda adaptör bağlı olmasına rağmen batarya seviyesi düşebiliyor. Yük ağırlaştıkça düşüş hızlanıyor ve daha önce batarya tükendiğinde cihaz adaptör bağlı olmasına rağmen kapanmıştı. Bunun yalnızca batarya veya adaptör probleminden kaynaklanması mümkün fakat Windows tarafındaki toplam güç bütçesinin, adaptör ve batarya arasındaki güç paylaşımının yanlış yönetilmesiyle ilgili olup olmadığını da merak ediyorum. Daha öncesinde forumda bununle ilgili bir başlık açmıştım: GameGaraj 7XL RTX 3060 laptopta oyun oynarken şarj azalıyor

Cihazdan okuyabildiğim bilgiler şu şekilde:

Anakart/platform: MS-17L1 rev:1.0
Sistem SKU: 17l1.3
BIOS: E17l1ıms. 313.
Ec Firmware: 17l1ems1.107
İşlemci: i7-11800H
Ekran kartı: RTX 3060 laptop GPU.

Önceki sahibin hangi MSI modelini veya hangi BIOS dosyasını kullandığını bilmiyorum. Aynı MSI modelinin resmî BIOS güncellemesini denemek mantıklı görünüyor fakat cihaz modelinin yalnızca bir kez değiştirilebilmesi ve ec tarafındaki riskler nedeniyle yanlış bir işlem yapmak istemiyorum. Bu bilgiler üzerinden hangi MSI modelinin esas alındığını veya mevcut BIOS'un hangi resmî güncelleme paketiyle eşleştiğini tespit etmenin bir yolu var mı?