GameGaraj Slayer R9MXL-5060 notebookun MSI karşılığı BIOS'u buldum; MS-17TL Crosshair A17 HX D8WFKG modeli. BIOS'u AFUWIN ile yazmaya çalıştığımda reading işleminden sonra bilgisar donuyor ve hiçbir işlem yapmıyor. Yani MSI BIOS yazılmıyor.
Detaylar
Kim cevapladı?mustafagnc59
Uzman
Hocam naçizhane fikrim GameGaraj'ın BIOS'unda bir sorun yoksa cihazların üreticisi aynı diye böyle şeyler denememek lazım.
- Makaleler
- 14
Sırf BIOS'da bulunan mouse cursorun daha akıcı olması için MSI BIOS kurmaya çalışmanız aşırı garip. Cihaz Brick olursa programcı kovalamak zorunda kalırsınız. Kaldı ki %90 ihtimalle işletim sistemi içerisinde aldığınız performans değişmeyecek.Haklısınız ama MSI BIOS sanki daha performanslı olacak gibi geliyor. Arayüzünde mouse kullanmak falan daha cazip geliyor.
Vazgeçtim, yapmayacağım. Daha önce başka bir GameGaraj notebook'ta yapmıştım. Acaba bununla ilgili bir önlem mi aldılar, o yüzden mi olmuyor onu da merak ediyorum.
Meraktan sebebini buldum. GameGaraj, BIOS çipini donanımsal olarak yazmaya karşı korumaya almış. Yani çipin 3. ayağını, bu ayak WP (Write Protect) ayağı, GND'ye çekmiş. Yani çipten okuma yapılabiliyor ama yazma yapılamıyor. Bu bacağı GND'den ayırıp çip besleme VDD seviyesine çekersek yazılabiliyor. Yani yazılımsal olarak BIOS yüklemek imkansız, çipi yerinden söküp programlamak gerekiyor. Tabii çipi modlarsak da olur ama riske gerek yok. CH341 ile yerinde BIOS yazmak olmaz çünkü ayak direkt GND'ye bağlı. Sökmek ve o şekilde BIOS yazmak gerekiyor. Servis bile yazılımsal olarak yapabileceğini tahmin etmiyorum. Ya BIOS çipini sökerler ya da programlanmış yeni çip takabilirler.
Amacım milletin bilgisayarını brick etmek değil, sadece bilgi amaçlı. Lütfen denemeyin. Ben kendim elektronikçi olduğum için bende universal programlayıcılar ile kurtarmam mümkün ama bunu isterseniz nasıl yapıldığını yayınlayabilirim.
Meraktan sebebini buldum. GameGaraj, BIOS çipini donanımsal olarak yazmaya karşı korumaya almış. Yani çipin 3. ayağını, bu ayak WP (Write Protect) ayağı, GND'ye çekmiş. Yani çipten okuma yapılabiliyor ama yazma yapılamıyor. Bu bacağı GND'den ayırıp çip besleme VDD seviyesine çekersek yazılabiliyor. Yani yazılımsal olarak BIOS yüklemek imkansız, çipi yerinden söküp programlamak gerekiyor. Tabii çipi modlarsak da olur ama riske gerek yok. CH341 ile yerinde BIOS yazmak olmaz çünkü ayak direkt GND'ye bağlı. Sökmek ve o şekilde BIOS yazmak gerekiyor. Servis bile yazılımsal olarak yapabileceğini tahmin etmiyorum. Ya BIOS çipini sökerler ya da programlanmış yeni çip takabilirler.
Amacım milletin bilgisayarını brick etmek değil, sadece bilgi amaçlı. Lütfen denemeyin. Ben kendim elektronikçi olduğum için bende universal programlayıcılar ile kurtarmam mümkün ama bunu isterseniz nasıl yapıldığını yayınlayabilirim.
Son düzenleyen: Moderatör: