CliqueDOS

Uzman
Makaleler
1
Arkadaşlar selam. GameGaraj Slayer X5T 5050 model bir laptop kullanıyorum. Fanları kontrol etmek istiyorum fakat bunu yapabilmek için SPC ayarlarına müdahale etmek gerekiyor. İlk kez HX serisi bir işlemciye ve Tongfang kasaya sahip bir laptop kullanıyorum, bu yüzden neyin ne olduğunu tam olarak anlayamadım. Amacım işlemcinin taban frekansını 50 W, turbo frekansını ise 65 W ile sınırlandırmak. İşlemcinin sürekli sınırda gezmesini veya watt değerlerini tamamen serbest bırakmasını istemiyorum. “PL4” ayarının ne olduğunu da bilmiyorum; okudum ama tam olarak kavrayamadım. Kısacası, işlemciyi daha sınırlı ve serin çalışacak şekilde ayarlamak istiyorum. Bu model için ideal güç ayarlarını söylerseniz sevinirim.

Not: PL4 ayarını ben rastgele bir değere getirdim. Cihaz kendiliğinden o değerde değildi.

1763225605276954720174045876592.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar selam. GameGaraj slayer X5t 5050 model bir laptop kullanıyorum. Fanları kontrol etmek istiyorum fakat bunu yapabilmek için spc ayarlarına müdahale etmek gerekiyor. İlk kez hx serisi bir işlemciye ve Tongfang kasaya sahip bir laptop kullanıyorum, bu yüzden neyin ne olduğunu tam olarak anlayamadım. Amacım işlemcinin taban frekansını 50W, Turbo frekansını ise 65 W ile sınırlandırmak. İşlemcinin sürekli sınırda gezmesini veya watt değerlerini tamamen serbest bırakmasını istemiyorum. “PL4” ayarının ne olduğunu da bilmiyorum; okudum ama tam olarak kavrayamadım. Kısacası, işlemciyi daha sınırlı ve serin çalışacak şekilde ayarlamak istiyorum. Bu model için ideal güç ayarlarını söylerseniz sevinirim.

not: PL4 ayarını ben rastgele bir değere getirdim. Cihaz kendiliğinden o değerde değildi.

Eki Görüntüle 202331

Kısaca açıklayayım.

PL1 değerini 65W yapın, MSI Afterburner yükleyip watt değerlerini kontrol ederken Cinebench tarzı bir benchmark programı ile çalışıp çalışmadığını deneyin.

PL2 değeri anlık watt değerinin ne kadar artacağı demek, gerektiğinde yükselecek artık gerek kalmadığında da PL1 seviyesine gerileyecek demek. O değeri de 65W bırakman yeterli.

İnternette yazan bilgilere göre de PL4 değeri PL2 değeri gibi anlık yükseliyor sonradan geri PL1 değerine geriliyor. Onu da 70W yapıp bırakın. Böylelikle devamlı 65-70W arasında kullanırsınız.

Tabii bu değerleri deneye yanıla bulacaksınız. Kendimden örnek vereyim, bendeki CPU R7 8845HS ben 50W limitte kullanıyorum. Asla çıkmıyor 50W değerlerine, bir dönem 45W limitliydi ancak yaptığım yoğun işlerde derecelerim 45W değerine göre çok iyi olunca watt değerlerinde oynama yaptım.

Başka bir sorunuz olursa ya da anlamadığınız bir kısım, yazabilirsiniz.

Kısaca açıklayayım.

PL1 değerini 65W yapın, MSI Afterburner yükleyip watt değerlerini kontrol ederken Cinebench tarzı bir benchmark programı ile çalışıp çalışmadığını deneyin.

PL2 değeri anlık watt değerinin ne kadar artacağı demek, gerektiğinde yükselecek artık gerek kalmadığında da PL1 seviyesine gerileyecek demek. O değeri de 65W bırakman yeterli.

İnternette yazan bilgilere göre de PL4 değeri PL2 değeri gibi anlık yükseliyor sonradan geri PL1 değerine geriliyor. Onu da 70W yapıp bırakın. Böylelikle devamlı 65-70W arasında kullanırsınız.

Tabii bu değerleri deneye yanıla bulacaksınız. Kendimden örnek vereyim, bendeki CPU R7 8845HS ben 50W limitte kullanıyorum. Asla çıkmıyor 50W değerlerine, bir dönem 45W limitliydi ancak yaptığım yoğun işlerde derecelerim 45W değerine göre çok iyi olunca watt değerlerinde oynama yaptım.

Başka bir sorunuz olursa ya da anlamadığınız bir kısım, yazabilirsiniz.
Denedikten sonra güncelleme yaparım hocam.

Bu şekilde kullanıyorum hocam çok ağır oyunlarda bile Max 75 dereceyi görüyorum ve fan sesi mükemmel derecede az.

Dosya Ekleri

• görsel_2026-04-14_003005523.webp
    görsel_2026-04-14_003005523.webp
    63,9 KB · Görüntüleme: 28