Lejax

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

Ben 2K monitör almak istiyorum. Tasarım işiyle pek uğraşmasam da renklere oldukça önem veriyorum. Bu sebeple benim için renk doğruluğu oldukça önemli. Epey gibi platformlarda monitör araştırırken Gamepower Rapid Q-Max modeline denk geldim. 10 bit olması, %103 DCI renk doğruluğu sunması gerçekten ilgimi çekti. Lakin herhangi bir platformda bu ürün hakkında bir inceleme bulamadım. Açılan konularda insanlar sadece "Gamepower alınmaz." demişler. Direkt model hakkında bir yorum bulamadım. O sebeple oldukça kararsız kaldım.

Eğer alınmaz ise sebepleri ile birlikte mümkünse bu fiyat bandında başka öneriler de yapar mısınız? Kriterlerim; IPS olması, mümkün olan en yüksek renk doğruluğu sunması ve 10-bit olması. Çok fazla online oyun oynayan biri değilim bu sebeple Hz oranı benim için çok da önemli değil. Laptop kullanıcısı olduğum için G-SYNC olursa çok iyi olur.

Açıkçası başta ASUS ROG STRIX XG27ACS modelini düşünüyordum. Lakin bu model 10-bit olmadığı için ikilemde kaldım. Daha sonra ise ASUS ROG STRIX XG27UCS modelini buldum. Bu model gerçek 10-bit'e sahip ama 4K ve bütçemi aşıyor. Şu an RTX 4060'lı bir laptop kullandığım için 4K şu an için ölü bir yatırım. 4K monitör alıp 2K oynadığım zaman da görüntünün kötüleşeceğini biliyorum. Şimdiden önerileriniz ve yorumlarınız için teşekkürler.

Renk dogrulugu ile renk gamutu farkli seyler. Bir monitorun renk gamutu yuksek olup renk dogrulugu kotu olabildigi gibi renk gamutu dusuk olup renk dogrulugu iyi olabilir. Renk dogrulugundan kesin olarak iyi sonuc almak icin ya dE < 1.00 sertifikasi iceren monitor satin alman ya da kalibrasyon cihazi (ornegin i1Display Pro Plus) satin alman gerekir.

Konuya donersek, Gamepower alinmaz. Zaten Gamepower panel ureticisi degil. Belli basli panel ureticileri mevcut, onlardan aldigi paneli kullanip uretiyor lakin sorun kullanilan panelde degil, uretim surecinde. Bu uretim surecinde ortaya cikan urunun ic yapi kalitesini ve malzeme kalitesini bilmiyoruz. Bu sebeple alinmaz. Tum bu bilgiler elimizde yer aliyorsa inceleriz, iyiyse Gamepower olmasindan bagimsiz bir sekilde oneririz ama bunlar elimizde olmadigi icin Gamepower'in da iyi bir marka olmadigini bildigimiz icin kotu deyip geciyoruz.

XG27ACS'de, 180 Hz kullanimda coil whine olduguna yonelik sikayet sayisi fazla. Ek olarak bu modelin kontrast orani kotu, bu sebeple siyahlar kotu performans veriyor ve bu da icerik tuketiminde kullanici deneyimini olumsuz etkiliyor.

XG27UCS, dual-mode istiyorsan alinabilir lakin goruntu kalitesiyle one cikan bir model degil.

Icerik uretimi agirlikli kullanimin mi var, icerik tuketimi mi? Eger cevap icerik tuketimi ise VA panel bir monitor onerelim, eger cevap icerik uretimi ise IPS panel bir monitor onerelim.

Bu arada XG27ACS'de kullanilan panel native 10-bit degil, 8-bit. FRC ile 10-bit oluyor.
Tabii teorik bilgi bu, pratikte 10-bit gibi performans da verebilir, gradient testlerine bakmak gerek ama zaten XG27ACS alinmamasi gereken bir model oldugu icin bakmaya gerek yok.

Hocam yorumlarınız için teşekkür ederim. Açıkçası Viewsonic'in Pro 3 monitörü benim de ilgimi çok çekti. Ama yorumlarda insanlar ölü pikselden yakınmış ve 8 bit + FRC ile 10-bit oluyor. Parlaklığı 300nit bu da bir eksi. Büyük ihtimalle stand ile kullanacağım ama fabrika çıkışlı pivot özelliği olmaması da benim için bir eksi.
Gigabyte %92 DCI-P3 renk genişliği sunuyor. Bu değer benim için az açıkçası. Yine bu da 8 bit + FRC. G-SYNC desteği de bulunmuyor.

HP ise biraz aklımı karıştırdı açıkçası. 400nit gibi oldukça iyi bir parlaklığı var. Ama bu direkt 8-bit. Buna ek olarak sRGB bile %99. Başka önerileriniz var mı?

Renk dogrulugu ile renk gamutu farkli seyler. Bir monitorun renk gamutu yuksek olup renk dogrulugu kotu olabildigi gibi renk gamutu dusuk olup renk dogrulugu iyi olabilir. Renk dogrulugundan kesin olarak iyi sonuc almak icin ya dE < 1.00 sertifikasi iceren monitor satin alman ya da kalibrasyon cihazi (ornegin i1Display Pro Plus) satin alman gerekir.

Konuya donersek, Gamepower alinmaz. Zaten Gamepower panel ureticisi degil. Belli basli panel ureticileri mevcut, onlardan aldigi paneli kullanip uretiyor lakin sorun kullanilan panelde degil, uretim surecinde. Bu uretim surecinde ortaya cikan urunun ic yapi kalitesini ve malzeme kalitesini bilmiyoruz. Bu sebeple alinmaz. Tum bu bilgiler elimizde yer aliyorsa inceleriz, iyiyse Gamepower olmasindan bagimsiz bir sekilde oneririz ama bunlar elimizde olmadigi icin Gamepower'in da iyi bir marka olmadigini bildigimiz icin kotu deyip geciyoruz.

XG27ACS'de, 180 Hz kullanimda coil whine olduguna yonelik sikayet sayisi fazla. Ek olarak bu modelin kontrast orani kotu, bu sebeple siyahlar kotu performans veriyor ve bu da icerik tuketiminde kullanici deneyimini olumsuz etkiliyor.

XG27UCS, dual-mode istiyorsan alinabilir lakin goruntu kalitesiyle one cikan bir model degil.

Icerik uretimi agirlikli kullanimin mi var, icerik tuketimi mi? Eger cevap icerik tuketimi ise VA panel bir monitor onerelim, eger cevap icerik uretimi ise IPS panel bir monitor onerelim.

Bu arada XG27ACS'de kullanilan panel native 10-bit degil, 8-bit. FRC ile 10-bit oluyor.
Tabii teorik bilgi bu, pratikte 10-bit gibi performans da verebilir, gradient testlerine bakmak gerek ama zaten XG27ACS alinmamasi gereken bir model oldugu icin bakmaya gerek yok.
Hocam renk gamutu ve doğruluk farklı şeyler olduğunu biliyorum, dalgınlıkla arka arkaya yanlış yazmışım :D XG27ACS açıkçası bana şişirilmiş bir model gibi geliyor. ASUS, ROG STRIX adını kullanıyor gibi geliyor. Ama malzeme kalitesi olarak ASUS güvendiğim bir marka. XG27UCS modeli için de Burak Şolt gerçek 10-bit terimini kullanmış, açıkçası ondan ötürü aklımı çeldi. Ama dediğim gibi RTX 4060 için ölü bir yatırım olacak.

Gamepower monitörün ise hiçbir incelemesi olmaması beni oldukça şaşırtıyor. Bir iki tane düzgün kaynaktan inceleme görsem ciddi olarak düşüneceğim lakin yok.

Panel olarak da kesinlikle IPS istiyorum. Evet VA'nın iyi olduğu yanlar mevcut ama senelerdir IPS panel kullanıyorum. YouTube gibi platformlara içerik üretiyorum ama öyle çok düzeyde bir edit yapmıyorum. Ama bundan ziyade bir elektrik-elektronik mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Yeri geldiği zaman modelleme gibi şeyler yapmam gerekiyor. Bu sebeple IPS panel tercih ediyorum. Mezun olduktan sonra güzel bir sistem toplamak istiyorum. O zaman OLED monitör tercihim olacak ama ülkedeki bu şartlarda bu durum kaç ay sürer emin değilim.
Bütün şıklara bakıldığında en mantıklısı ViewSonic VX2758A-2K-PRO-3 gibi geliyor. Ama onun da parlaklığı 300 nit ve ölü piksek şikayeti fazla. Sizlerin önerileri ne olur? Maalesef makul fiyatlarda her ihtiyacı karşılayabilecek bir şey bulunmuyor. Biraz mükemmeliyetçilik huyum var açıkçası. Mümkün olan düzeyde en iyi ürünü edinmek istiyorum. Marka takıntım yok açıkçası.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Lejax, VX2758A-2K-PRO-3 modeli, kontrast bakimindan rezalet bir model. Parlaklik olarak rezalet diyemem ama muadillerine gore cok dusuk. Renk gamutu olarak %92 DCI-P3 sunuyor.

Screenshot_20250906_180759_YouTube.webp

Bütçen nedir ve çözünürlük - Hz isteğin nedir?

@Lejax, VX2758A-2K-PRO-3 modeli, kontrast bakimindan rezalet bir model. Parlaklik olarak rezalet diyemem ama muadillerine gore cok dusuk. Renk gamutu olarak %92 DCI-P3 sunuyor.

Eki Görüntüle 182639

Bütçen nedir ve çözünürlük - Hz isteğin nedir?
Hocam ana isteğim 2K, bahsettiğim gibi 4K istesem bile RTX 4060 Mobile yeterli gelmiyor. Bütçe ise 10 bin TL civarı. 15 bin TL bandına çıkmak istemiyorum ama eğer derseniz ki değecek bir model var onu da taksit olmasına göre düşünebilirim. Hz ise çok bir isteğim yok. Çok rekabetçi online oyun oynayan biri değilim. 144 Hz bile benim için yeterli oluyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi herhangi bir marka takıntım yok. Peki HP monitör sizce nasıl? 400nit gibi oldukça iyi bir parlaklığı var. Markanın sunduğu DCI-P3 oranı iyi. Ama monitör direkt 8-bit. Buna ek olarak sRGB oranı bile %99. Bunlar benim için biraz eksi gibi geliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Lejax, Omen 27qs'de de FRC ile 10-bit kullanılabiliyor fakat HDMI ile 75 Hz, DP ile 165 Hz kullanılabiliyor. 240 Hz diye aldığın modeli 165 veya 75 Hz kullanmak istemezsin. 10-bit olmadığı haliyle bile HDMI üzerinden maksimum 144 Hz kullanılabiliyor. Kontrast bakımından standart bir model, renk gamutu ve parlaklık olarak iyi konumda.

%99 sRGB olmasına takılma bu arada. Zaten bu değer gamut coverage değeridir ve %100'ü geçemez. Gamut volume değeri %100'ü geçebilir. Örneğin X monitörü de Y monitörü de %99 sRGB bilgisine sahiptir ama X monitörünün volume değeri %150'dir, Y monitörünün volume değeri %120'dir; X monitörünün renk doygunluğu daha yüksek olduğu anlamına gelir bu.

Konuya dönersek, 27M2N3501PA veya Q27G4ZR alınabilir.

165/180 Hz olarak R27QE veya Q27G42XE.

@Lejax, Omen 27qs'de de FRC ile 10-bit kullanılabiliyor fakat HDMI ile 75 Hz, DP ile 165 Hz kullanılabiliyor. 240 Hz diye aldığın modeli 165 veya 75 Hz kullanmak istemezsin. 10-bit olmadığı haliyle bile HDMI üzerinden maksimum 144 Hz kullanılabiliyor. Kontrast bakımından standart bir model, renk gamutu ve parlaklık olarak iyi konumda.

%99 sRGB olmasına takılma bu arada. Zaten bu değer gamut coverage değeridir ve %100'ü geçemez. Gamut volume değeri %100'ü geçebilir. Örneğin X monitörü de Y monitörü de %99 sRGB bilgisine sahiptir ama X monitörünün volume değeri %150'dir, Y monitörünün volume değeri %120'dir; X monitörünün renk doygunluğu daha yüksek olduğu anlamına gelir bu.

Konuya dönersek, 27M2N3501PA veya Q27G4ZR alınabilir.

165/180 Hz olarak R27QE veya Q27G42XE.
Hocam önerileriniz için çok teşekkürler. Philips şekil olarak çok iyi duruyor. Ama parlaklığı 300 nit.
Lenovo parlaklığı çok iyi. Ama o da %90 DCI-P3 sunuyor.
AOC en mantıklısı gibi. Ama şekil olarak eski ve sadece Sinerji'de satılması kafamı karıştırdı. Olmadı ben bi Lenovo'yu falan gidip görebilirsem göreyim.