Markalar üretici firmalara istediği tasarımı mı yaptırıyor nasıl oluyor acaba bu süreçler bir bilgisi veya fikri olan var mı? Merak ettim açıkçası.

Yoksa üretici firmanın çıkarttığına mı uyuyorlar

Bir takım markalar var, birkaçını duymuşsundur; Clevo, TongFang gibi.
  • Compal
  • Quanta
  • Wistron
  • Clevo
  • Tongfang
  • Pegatron

Büyük markalar çoğu zaman kasayı birebir kendileri üretmez. Endüstride ODM/OEM denilen üretici firmalar vardır ve fiziksel üretimi onlar yapar.

Markalar bu firmalara kendi taleplerini iletir; kasa ölçüleri, soğutma kapasitesi, fan yerleşimi, güç limitleri, malzeme kalitesi ve dış tasarım gibi konular marka tarafından belirlenir. Üretici firma bu gereksinimlere göre kasayı üretir. Bu Asus olabilir, Lenovo olabilir.

Bazı modellerde üreticinin hali hazırda sunduğu bir şase temel alınır ve marka bunu kendi ihtiyaçlarına göre ufak değişikliklerle kullanır. Bazı üst seviye modellerde ise tasarım tamamen markaya özel olur ama üretim yine ODM/OEM tarafından yapılır.

Yani genelde durum “tamamen hazır kasa + logo” ile “tamamen markaya özel tasarım” arasında değişen bir süreçtir. Her markanın kendi tasarım esintisi var, ancak hepsi kasasını kendi üretiyor diyemeyiz. Genelde bu durum özelleştirmeler, 3. firmalar üzerinde gidiyor desek yalan olmaz.

Zaten öyle evet biliyorum ancak markalar ne kadar müdahale ediyor bunu merak etmişim teşekkürler.

Mesela Acer quantaya ürettiriyor ürünlerini ve eşi benzeri kasayı görmedim galiba onlar hep özel istek oluşturuyor ancak bazı ASUS ve Mac modellerinin iç tasarımı birebir aynı olduğunuda görmüştüm.

Burada faydası dokunabileceğini düşündüğüm bir rehber var, göz atabilirsin. Üreticiler genellikle belli.

Süreçleri gelirsek ilk başta genellikle blok diyagram olacak şekilde bir cihazın tüm özellikleri PDF veya benzeri bir dosyaya dökülüyor, sayfalarca uzayabiliyor bu PDF.

1767561159619.webp

Örneğin ASUS TUF FX506 / FX706 kasaların blok diyagramından bir sayfa örnek. Komple tüm detayları görmek için ya belirli kişilere para vermek zorundasın ya da o firmaların mühendisleriyle içlı dışlı olman gerek, "Secret Data" olarak adlandırılmıştır genelde bu PDF'ler ve sayfalar.

Burada başka bir örneğini görebilirsin, pek çok bileşene değinilmiş ve sayfalarca.

Tabii bu diyagramlarda sadece markaların (ASUS, Lenovo veya Dell gibi) emeği yok, OEM firmaların mühendisleriyle birlikte ortaklaşa çalışma yaptıklarıda olabiliyor. Bu aşamalar bittikten sonra anakart belirli programlarla tasarlanır (Cadence Allegro, AutoCAD, Altium Designer, Mentor Graphics gibi), bu anakartlar daha sonra OEM şirketlerin fabrikalarında üretilmeye başlar. Anakartı üreten firma genelde o kasayıda üretir, yani örneğin ASUS'un Quanta standartlarına uygun ortaklaşa bir anakart tasarlayıp hem kasayı hem anakartı Quanta'ya ürettirmesi gibi. Kasalar Catcher Technology gibi şirketlerede ürettirilebiliyor, ama anakartı genelde rehberimde değindiğim üreticiler üretir.

Bazı anakartların şematiği özel bilgisayar uzmanları tarafından BoardView gibi programlara aktarılabiliyor, günümüzde 2025 modellerin çoğunun bulunmasada 2024 ve öncesi modellerin birçoğunun BoardView şematiği bulunmakta. Pek fazla detaya girip kafa karıştırmak istemedim, umarım anlatabilmişimdir.