cagata

Uzman
Normal hem dahili, hem harici ekran kartı olan laptoplar pildeyken oyunda aynı performansı veriyorken, Gaming laptoplar neden pildeyken aynı performansı vermez?

Mux swic yoksa prizden çıkardığın anda dahiliye geçer o yüzden. Ekran kartı dışında da genelde sistemin genel performansı pildeyken tasarruf veya dengeli olmak üzere ayarlanmıştır. Güç ayarları kısmından kontrol edilebilir.

Piller arkasındaki teknoloji gereği yük altında verebileceği maksimum gücü veremez. Misal ısındı ve anlık 100 watt vermesi gerek ekran kartına, yüzdesi de 30 diyelim. Soğuk ve yüksek pildeyken çok rahatlıkla 12 volt 8 amper verebilir. Ama sıcak ve belli bir kullanımdan sonra 12 volt yerine 9 vermeye başlıyor 8 amper yerine 6.5e düşüyor. Yoruluyor diyebiliriz.

Genel olarak cevap vereceğim.

Pil gücünde çalışan cihazların performanslarını düşürmek, üreticilerin koymuş olduğu doğru bir karardır. (Bu bir şekilde aşılabiliyor olsa da bu konuyla hiç ilgilenmedim ve tavsiye de etmiyorum.) Cihazınız pil gücünde iken tam performans çalışmaya devam etmesi durumunda hem pilin ömrü kısalır hem de pili çok hızlı tüketir. Oyuncu bilgisayarların işlemcileri ve ekran kartları kuvvetlidir ve düşük seviye cihazlardan çok daha fazla güç tüketirler.

Arkadaşın sorusunu görece ya ben yanlış anladım ya diğer arkadaşlar. Hem dahili hem harici ekran kartı olup pildeyken aynı performansı verir iken "gaming" laptopların bunu vermemesi gibi bir durum yok. Laptopta harici ve kuvvetli bir ekran kartı varsa onun gerektireceği güç bataryadan çeşitli sebepler (yukarıda bahsedilmiş) karşılanamayacağı için performansı düşer.

Mux swic yoksa prizden çıkardığın anda dahiliye geçer o yüzden. Ekran kartı dışında da genelde sistemin genel performansı pildeyken tasarruf veya dengeli olmak üzere ayarlanmıştır. Güç ayarları kısmından kontrol edilebilir.
güç ayarlarından neye getirirsem getireyim yine de pil performansn kısması oluyor oyunlarda

Genel olarak cevap vereceğim.

Pil gücünde çalışan cihazların performanslarını düşürmek, üreticilerin koymuş olduğu doğru bir karardır. (Bu bir şekilde aşılabiliyor olsa da bu konuyla hiç ilgilenmedim ve tavsiye de etmiyorum.) Cihazınız pil gücünde iken tam performans çalışmaya devam etmesi durumunda hem pilin ömrü kısalır hem de pili çok hızlı tüketir. Oyuncu bilgisayarların işlemcileri ve ekran kartları kuvvetlidir ve düşük seviye cihazlardan çok daha fazla güç tüketirler.
peki normal laptopumda d benim nvidia ekran kartı var ama pilde de prizde de aynı performası veriyor

Normal laptop dediğin laptoplar ya ultrabook oluyorlar ya da giriş segment, genel kullanıcıya hitap eden, oyun amacı gütmeyen ancak yine de oyun oynatabilen laptoplar oluyorlar. Bu çok önemli bir detay.

Öncelikle bu "normal laptoplar" da pilde performans kaybediyorlar, hatta üst segment ultrabooklar bile, sadece gaming laptoplar kadar belirgin bir kayıp olmuyor çünkü bu cihazlar zaten çok güçlü olmuyorlar ve çok fazla güç tüketmiyorlar. Peki neden?

Laptoplarda en fazla 99.9 Wh pil kapasitesi kullanılıyor, daha fazlası taşıma kurallarını ihlal ettiğinden ve fazla büyük boyutlara neden olacağından tercih edilmez ve edilmiyor da.

Gaming laptop dediğimiz cihazların genelinde sadece ekran kartı 100W üzeri güç tüketimine sahip oluyor. Problemi görebiliyor musun :) Buna 20-30W işlemciyi de ekle, ekranı ekle, soğutma sistemini, ses yongalarını, WiFi/etherneti vs. bilimum parçaları da ekle... Sonuç olarak saatlik 150W üzeri güç tüketimi çoğu gaming laptop için oldukça kolay oluyor.

Bu denkleme çoğu orta/giriş segment laptopların 50-70 Wh pil kapasitesi olduğunu da eklediğimizde eğer makine pilde tam performans verecek olsa yarım saati zor görürler:) Bu kadar kısa süre tam performans vermesi de çoğu durumda pek anlam ifade etmediği için de pil kullanımında parçaların güç limitlerini kısarlar ki işini görecek kadar uzun süre dayanabilsin.

Örnek teşkil etmesi amacıyla ekleyeyim. Benim Gigabyte Aorus laptopta ekran kartı oyun esnasında 130W, işlemci ise 40W civarı güç tüketiyor. Diğer parçaları da eklediğimizde Laptop 200W civarı güç tüketiyor maksimum performansını verirken. Hangi pil dayanacak bu tüketime?

Güç ayarlarından neye getirirsem getireyim yine de pil performansn kısması oluyor oyunlarda.

Peki normal laptopumda D benim NVIDIA ekran kartı var ama pilde de prizde de aynı performası veriyor.

AMD işlemci var sende pilde bile aynı FPS'yi verir çok düşmez 20wata sınırlar ekran kartıda 50.