Okuldan eve 17:30 civarında geliyorum. Yarım saatlik süre zarfında yemek falan yesem 18:00 da ders çalışmaya başlamış oluyorum. Ancak evde çok fazla gürültü oluyor. Kapımı kapatıyorum ama evde 2 tane küçük çocuk olduğu için çok fazla rahatsız ediyorlar. Aklıma şöyle bir çözüm geldi mantıklı mı diye size sormak istedim; 18.00-20.00 arası ders çalışayım zor bela 20.00 olduğunda da yatayım. 03:00 de kalkmış olursam uykumu da almış oluyorum. 03:00-08:00 arası ders çalışabilirim böylece sessiz bir ortamda. Sizce mantıklı mı? (YKS sürecinde değilim 9.sınıfım. YKS sürecinde zaten büyüyecekleri için bu sorun YKS sürecinde ortadan kalkacak.)
Uyku iki temel kategoriye ayrılır:
Monofazik Uyku ve
Polifazik Uyku.
Monofazik Uyku: Genelde çoğu insanın deneyimlediği, tek seferde 6 ila 8 saatlik bir uyku düzenidir. Bu uyku modeli, insanın doğal biyolojik ritmiyle uyumludur ve beynin dinlenmesi, yenilenmesi için en ideal uyku şeklidir. İnsan beynini bir bilgisayara benzetirsek, bu süreç bilgisayarın verileri kaydedip yeniden başlatılması gibidir. Yeterli miktarda uyku almamak, beyin fonksiyonlarını zayıflatır ve uzun vadede düşünme, odaklanma gibi becerilerde gerilemeye neden olabilir ve bir süre sonra sürekli 6 saatten az uyunursa beyin fonksiyonları yeterince uyku alana kadar sürekli yavaş çalışır kısacası tabiri caizse insan kalıcı olarak aptallaşır, Fazla uyku ise miskinlik yaratır.
Polifazik Uyku: Günlük toplam uyku süresini 2 ila 5 saate düşürmeyi amaçlar. Uykunun, gün içinde 20-25 dakikalık kısa aralıklara bölünmesiyle uygulanır. Leonardo da Vinci gibi ünlü isimlerin bu düzeni kullandığı söylenir. Ancak bu model, uzun vadede insan vücudu ve zihni için sağlıklı değildir, çünkü uykunun derin fazları yeterince tamamlanamaz.
En sağlıklı uyku düzeni,
gece monofazik uykudur. Gündüz uyumak vücudun biyolojik saatine ters düşer ve melatonin salgılanmasını olumsuz etkiler. Bu durum bağışıklık sistemini zayıflatır, depresyon riskini artırır, uyku kalitesini bozar ve odaklanma sorunlarına yol açar. Ayrıca, gündüz uyuma alışkanlığı uzun vadede diyabet, kalp hastalıkları ve obezite riskini artırabilir. Güneş ışığına maruz kalmamak serotonin seviyelerini düşürerek enerji eksikliği ve mutsuzluk hissine neden olabilir.
Ben de bir dönem uykunun gereksiz bir zaman kaybı olduğunu düşünüyordum, ama aslında uyku, hem zihinsel hem fiziksel sağlık için vazgeçilmez. Sana önerim, her gün saat 22:00-23:00 gibi uyuyup, 05:00-06:00 gibi kalkmaya çalışman. Bu düzeni uyguladığımda kendimi çok dinç hissediyordum. Tabii ki, iş seyahatleri ve günlük koşuşturma bu düzeni bazen bozabiliyor, ama mümkün olduğunca bu plana sadık kalmaya çalış. Sağlıklı bir yaşam için uyku çok önemli, bunu ihmal etme.