Ryoes

Uzman
Merhaba, sorunum başlıkta belirttiğim gibidir. Sabahları bufferbloat skorum B seviyesindeyken akşam saatlerinde D'ye düştüğünü fark ettim. Özellikle oyunlarda, CS2'de jitter değerlerimin çok fazla dalgalandığını görüyorum. Çatışma sırasında 40 ms olan pingim aniden 60 ms'ye fırlıyor, öldükten sonra tekrar düşüyor. Yani ping, FPS gibi sürekli yukarı aşağı hareket ediyor. Anlayacağınız üzere bu sorunu bufferbloatı düzeltebileceğim bir router alarak çözebilir miyim, yoksa doğrudan internet sağlayıcımı mı değiştirmem gerekir?

Ekstra olarak, Speedtest yaptığımda işaretlediğim kısımdaki değerlerin ölçüm sırasında aniden 20'den 300'e fırlayıp tekrar geri indiğini görüyorum. Bu durum her iki ölçüm için de geçerli ve çok fazla ani çıkış–iniş yaşanıyor. Belki sorunu anlamamız açısından faydalı olur diye belirtmek istedim. Bunun dışında download ve upload hızlarımda bir sorun yok, değerler sabit.

Son olarak, bu durumun sabah ve akşam yaşandığı zamanlarda internete yalnızca bilgisayarım bağlı. Ağ arayüzünden de kontrol ettim; benim dışımda kullanan kimse yok. Denemek amacıyla telefonumda Wi-Fi'yi kapattım, Ethernet kablosu ile bağlanıyorum.

1768040796525.webp

RAM ve işlemci için herhangi bir overclock durumu var mı? Buna benzer bir sorun yaşadım ve overclock sonrası yaşadığımı fark ettim sebebi bu olabilir. Ayrıca modemde birden fazla kullanıcı akşam saatlerinde bağlanıyor ve aynı zamanda kablolu bağlantı sayısı modem üzerinde fazla ise de kalitesiz modemlerde bunu yapabiliyor bu sebeple modemini de göz önünde bulundurmanı tavsiye ederim.

RAM ve işlemci için herhangi bir overclock durumu var mı? Buna benzer bir sorun yaşadım ve overclock sonrası yaşadığımı fark ettim sebebi bu olabilir. Ayrıca modemde birden fazla kullanıcı akşam saatlerinde bağlanıyor ve aynı zamanda kablolu bağlantı sayısı modem üzerinde fazla ise de kalitesiz modemlerde bunu yapabiliyor bu sebeple modemini de göz önünde bulundurmanı tavsiye ederim.
Hayır, herhangi bir overclock durumu yok. Dediğim gibi internete yalnızca ben bağlıyım; tek bir ethernet kablosu var ve o da direkt bilgisayarıma bağlı. Modem oldukça sınırlı, Vodafone’un VDSL için verdiği standart bir modem ve arayüzünden neredeyse hiçbir ayar yapılamıyor, QoS gibi özellikler yok. Bu yüzden bir router alsam sorunun düzelip düzelmeyeceğini düşünmeye başladım.

Vodafone

Sabah internetin sıkıntısız olduğu ve akşam sıkıntı olan saatlerde aynı siteye tracert atın. Fark var mı kontrol edin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tracert için terminali açıp argüman olarak bir site eklemelisiniz. Örneğin tracert techolay.net.