Nefs İlmi

Üstün
Makaleler
81
Merhaba. Uzun sohbetleri işleyebilme, bağlamdan kopmama, analitik ve sosyal zekası yüksek olan bir AI modelinin ücretli sürümünü almayı düşünüyorum. Ayrıca ücretlide varsa sınırları, sınırlarının yüksek olması lazım.

Şimdi durumu açıklayayım. Psikolojik durumlar söz konusu. Maalesef profesyonel terapiye erişimim yok. Kendi kendine terapi yapacağım.
Saçma gelebilir ama mümkün aslında.

Amacım şu:
  • Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) temelli Zihninden Çık Hayatına Gir kitabını kullanacağım. ACT sürecin ana yapısı olacak.
  • Lacanyen kuramla destekleyeceğim; yapay zekayı kullanarak Lacanyen psikanalitik kuramı "yüzeysel" olarak kullanarak bilinçdışı psikodinamik analizi yaptıracağım. İki gündür deniyorum ve güzel sonuçlar alıyorum kendim için.
  • Dr. Mustafa Merter'in Doküz Yüz Katlı İnsan kitabıyla da manevi terapi olarak bütünsellik yakalayacağım -en azından düşüncem bu yönde.
Olay şu yani:

Gemini_Generated_Image_ulbmw0ulbmw0ulbm.webp

Şöyle ki, normalde Gemini alacaktım. Ama, Claude'un psikolojideki yeteneği o kadar iyi ki, şaştım kaldım baya. O kadar iyi ilişkisel düşünebiliyor ki... Ama Claude'un böyle bir olayı var:

1745993159955.webp

Yani ne kadar çok mesaj o kadar hızlı tükeniş. Yani normalde 10 mesaj sonra hak bitti derken, eğer sohbette uzun token'lı veya çok sayıda mesaj varsa, 3 mesaj sonra hak bitti diyebilir, haklar sıfırlansa bile. Bu Pro'da gidiyor mu? Yani token artıyor mu?

Claude işlevsellik açısından kötü ama saf zeka bakımından cidden iyi.

Diğer bir konumda Perplexity.AI var. Perplexity'de tek abonelikte birçok modeli kullanabiliyoruz.

Evet, durum bu. Sizce hangisi alınmalı, neden?

Gemini aylık 350 TL'ye alıyorum indirim ile. Veo 2 ve ımagefx ile de güzel oluyor. Belki işine yarar notebooklm de dahil. Perplexityi arama motoru dışında kullanasım gelmemişti. Perplexity Pro çok modeli kapsıyor ancak Google Gemini deeps kadar iyi bir modeli de bulunmuyor Gemini live gibi özelliği de. Kitapları PDF indirip notebooklm içine atabilirsin.

Ben Claude önerirdim normalde, çünkü evet daha güzel cevaplar veriyor, daha iyi anlıyor gibi hissettiriyor. Fakat bence F/P olarak Perplexity daha iyi. İstenilen modelin seçilebilmesi, internet üzerinden arama yapabilmesi, sesli desteğinin güzel olması, Spaces özelliği ve Android telefonda da daha iyi bir entegre sunması gibi özellikleri nedeniyle en çok kullandığım AI. 7 gün üst üste kullandığım için 1 aylık Pro hediye ettiler, bunlar güzel hareketler :D

Merhaba. Uzun sohbetleri işleyebilme, bağlamdan kopmama, analitik ve sosyal zekası yüksek olan bir AI modelinin ücretli sürümünü almayı düşünüyorum. Ayrıca ücretlide varsa sınırları, sınırlarının yüksek olması lazım.

Şimdi durumu açıklayayım. Psikolojik durumlar söz konusu. Maalesef profesyonel terapiye erişimim yok. Kendi kendine terapi yapacağım.

Amacım şu:
  • Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) temelli Zihninden Çık Hayatına Gir kitabını kullanacağım. ACT sürecin ana yapısı olacak.
  • Lacanyen kuramla destekleyeceğim; yapay zekayı kullanarak Lacanyen psikanalitik kuramı "yüzeysel" olarak kullanarak bilinçdışı psikodinamik analizi yaptıracağım. İki gündür deniyorum ve güzel sonuçlar alıyorum kendim için.
  • Dr. Mustafa Merter'in Doküz Yüz Katlı İnsan kitabıyla da manevi terapi olarak bütünsellik yakalayacağım -en azından düşüncem bu yönde.
Olay şu yani:

Eki Görüntüle 144748

Şöyle ki, normalde Gemini alacaktım. Ama, Claude'un psikolojideki yeteneği o kadar iyi ki, şaştım kaldım baya. O kadar iyi ilişkisel düşünebiliyor ki... Ama Claude'un böyle bir olayı var:

Eki Görüntüle 144750

Yani ne kadar çok mesaj o kadar hızlı tükeniş. Yani normalde 10 mesaj sonra hak bitti derken, eğer sohbette uzun token'lı veya çok sayıda mesaj varsa, 3 mesaj sonra hak bitti diyebilir, haklar sıfırlansa bile. Bu Pro'da gidiyor mu? Yani token artıyor mu?

Diğer bir konumda Perplexity.AI var. Perplexity'de tek abonelikte birçok modeli kullanabiliyoruz.

2.5 Pro çıktığından beri Gemini kullanıyorum çok memnunum.

daha iyi anlıyor gibi hissettiriyor.
Daha iyi anlaması mesele değil aslında. Yaptığı psikolojik analizleri görseniz manyak bir şey. Ama işte hani Claude... 20 dolar değer mi o var. Perplexity'deki Claude 3.7 Sonnet ile Claude'un kendisinin bir farkı var mıdır? Ayrıca sizce Perplexity mi Gemini mı ücretli abonelik için?

Amacım şu:
Olay şu yani:

Eki Görüntüle 144748

Eki Görüntüle 144750

Google Ai Studio'dan ücretsiz bir şekilde Google Gemini 2.5 Pro Preview modelini kullanabilirsin. Herhangi bir limiti de yok. Ayrıca bitiremeyeceğin kadar 1 text içerisinde token limitine sahip 1 milyon token'i geçeceğin kadar konuşabileceğini pek sanmıyorum. Flash modelini önermiyorum yeterince uzun mesajlarda cümle düşüklükleri falan oluyor fakat diğer model neredeyse mükemmel.

Daha iyi anlaması mesele değil aslında. Yaptığı psikolojik analizleri görseniz manyak bir şey. Ama işte hani claude... 20 dolar değer mi o var. Perplexity'deki claude 3.7 sonnet ile Claude'un kendisinin bir farkı var mıdır? Ayrıca sizce perplexity mi Gemini mı ücretli abonelik için?

Evet fark var, normal Claude daha düz cevaplar ve kesin bilgiler vermekten sakınıyor gibi geldi. Perplexity'de ise cevabı genellikle alt başlıklara bölüp maddeler şeklinde veriyor ve internetten de Search yaptığı için genellikle daha keskin cevaplar oluyor.

Gemini çok beğenmedim, diğerlerine göre bazen kafasından sallıyor gibi geldi. Hatta Samsung One UI 7 ile Gemini getirmişler ama Perplexity kullandığım için devre dışı bıraktım.