tolggc

Çalışkan
Merhaba. Yeni anakart aldım. Kurulumda BIOS'ta gen5 SSD'nin boot sekmesinde görünmediğini gördüm. USB ile kurulumda SSD görünüyor, kurulum yapıyor ama boot etmiyor. Yani Windows'u gen5 SSD'de kullanamıyorum. Çözüm nedir? Görseller de bu şekilde:

Anakart: ASUS ROG Maximus Z890 Apex.
BIOS güncel.
SSD'ler: Kingston KC3000 2TB Gen4 (kurulum oluyor ve boot ediyor), Crucial T705 2TB Gen5 (kurulum oluyor ama boot etmiyor. Açılışta onarılıyor ekranı geliyor. Hata verip bilgisayarı kapatıyor).

Ek bilgi: Gen5 SSD'yi önceki MSI Pro Z790p anakartta ikinci disk olarak kullanıyordum. Bunun bir etkisi olabilir mi?

20250823_215919.webp

20250823_215846.webp

20250823_215754.webp

20250823_223713.webp

Windows şu anda gen4 SSD'de kurulu. VMD'yi kapatıp BIOS'tan çıktığımda mavi ekrana düştü.

Çünkü Windows VMD açık iken kurulduğu için driverı bulamıyor ve mavi ekrana düşüyor bence en sağlıklısı önemli verileri yedekleyip temiz VMD kapalı Windows kurmanızdır.

Benzer bir sorun yaşadım. Secure Erase yaptım SSD'ye sorunsuz kuruldu ve çalıştı. Boot etmiyordu Windows benim cihazımda da. Yedek SSD Windows kurulumu gerçekleştirememiştim, başa dönüyordu her seferinde. Bende Secure Erase + Temiz kurulum Windows uyguladım, problem çıkmadı.

Bunu biraz önce denemiştim. Ne yazık ki mavi ekrana düştü. VMD'yi geri açtım.
VMD açıkken kurduğun için mavi ekran yemen normal. Muhtemelen INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE 0x7B hatası alıyorsun.

RAID disk yapısı kullanmayacaksan, VMD açmanın hiçbir anlamı yok. VMD'yi kapat, öyle kurulum yapmayı dene. Belki ondan ötürü Gen5 NVMe çıkmıyor olabilir.

Sistemin Intel'miş. Intel RST (Intel Rapid Storage Technology) sürücüleri olmadığı için görmüyor olabilir.