Ralph

Çalışkan
Makaleler
1
Merhabalar ben Ralph. Büyük bir heves ile foruma kayıt oldum. Konular, makaleler de açtım, bildiklerimi aktarmaya başladım ama durdum. Benim şahsi en büyük problemim real hayatımdan memnun olduğum için eğlence amaçlı öğrenmekti. Linux biliyorum çünkü özgür olmayı hissetmeyi öğrendim. Siber güvenlik pentest hakkında bilgim var çünkü çocukken heves etmiştim. Yazılım hakkında bilgim var çünkü web sitesi, oyun yapmak istedim.

Sorun nerede başlıyor tahmin ettiniz mi? İşler karıştı, kafa karıştı. Bu sorunu herhangi bir ai ile çözemezsiniz. 2020-2025 arası da sürekli sorulan sorulara karşıt şöyle bir şey yapmak istiyorum. Ana problemi bizzat yaşıyorum. Siber güvenliğe merakım var bu alana göre ama yazılıma yeni başlayan birine göre de bakalım.

Python > Javascript > (C)?

Her dilde uzmanlaşmak 1-2 ay bırakın 6 ayda bir dilde uzmanlaşmak zordur. Programlama bilmek demek syntax okuyabilmektir. Peki sizce gündem hakkında konuşalım. AI yazılımı bitirmediğini her zaman savundum ve sizlerinde başlamakta sorun yaşıyor iseniz buyrun güzel bir metin Jason Scheirer’in OKU Ufak bir alıntı da yapayım:

"Jason, 1996 yılında ortaokuldayken bir büyüğünün ona verdiği nasihati anlatıyor: Kodlama öğrenme, meslek öldü! Artık 'Nesne Yönelimli Programlama' (OOP) var. Şirketler hazır parçaları LEGO gibi birleştirecek, kimse kod yazmayacak." Tamam şimdi asıl konuya gelelim: Python her zaman temel için uygun kelimesinden insanlar tarafından hafife alınıyor ancak ağır bil dil.

İlk öğrenceğimiz dil: Python peki ya ikinci seçimiz ne olurdu? Ben javascript temelde olsa bilginin güzel olabileceği düşüncesindeyim eğer amacınız siber güvenlik ise web pentest şansınız ufak da olsa hatayı içerden anlarsınız. İkinci öğreneceğimiz dil: Javascript Peki gelelim bir desteğe siber güvenlik alanıyla uğraşanlar bilir. C bu işin derinidir. Buffer overflow, Reverse engineering, Exploit gibi Linux gibi karnelleri ele alır. Ama sorun şurada başlıyor belki 2026'ın sonlarına doğru uzmanlaşacağız ama RUST gibi bir güzel dil geliyor o zaman C mi Rust mı? Soru bu gelen cevapların hangisi tatmin edecek bakalım.

3 dil 1 seneye sığmaz unutmayın ki istediğimiz uzun vade peki siber güvenlikçi iseniz GO da sizi öne çıkaracak bir dildir. Temel öğrenmeye değer mi?

Yorumlarda gelecek yorumlarına tahmin edebiliyorum "vademiz uzun" ve amacımız bugün başlayacakların ilerde iş, kariyer yolunu ilerletmek. Bu sorunları ben de yaşadığımı dile getirip kendi bilgilerimi öne sürüyorum ve tecrübelilerden dönüşler bekliyoruz. İyi forumlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Siber güvenliğe adım atacak birine ben yazılım dilinden önce "kullandığı ve korumak istediği" şeyi yani bilgisayar ve donanımları, WWW'i ve diğer etmenleri öğrenmesini tavsiye ederim. Yazılım dilini ben ikinci aşama olarak görüyorum.

Bunu algoritmik bir mantıkta açıklamam gerekirse, önce koruman gereken evi görüyorsun donanım bilgisiyle. Yazılım bilgisiyle ise koruman gereken evin planlarını (mimari olarak) görüyorsun.

Siber güvenliğe adım atacak birine ben yazılım dilinden önce "kullandığı ve korumak istediği" şeyi yani bilgisayar ve donanımları, WWW'i ve diğer etmenleri öğrenmesini tavsiye ederim. Yazılım dilini ben ikinci aşama olarak görüyorum.

Bunu algoritmik bir mantıkta açıklamam gerekirse, önce koruman gereken evi görüyorsun donanım bilgisiyle. Yazılım bilgisiyle ise koruman gereken evin planlarını (mimari olarak) görüyorsun.
Hak veriyorum bilgisayarın cpu, gpu çalışma mantıkları, network vs olmadan yaptığın sızma testinin veyahut yazdığın kodun bu alanda geçerliliği yoktur. Ama konumuz yazılım.

Soylenecek cok sey var ama oturup buraya uzun uzun yazmak da anlamsiz. Cunku herkesin edindigi tecrube farkli oldugu icin olaya bakis sekilleri falan da kisiden kisiye baya degisiyor. Genel bir yorum yapmak gerekirse bence Rust C'nin tahtina oturacak ama ote yandan C de oyle kolay kolay tarihin tozlu sayfalarina karisip hayatimizdan cikip gitmeyecek. Rust kodunun guvenilirligi harika. Cunku bir Rust kodu derlendiyse matematiksel olarak yazilan malum kodun bir bellek hatasi icermedigi matematiksel olarak garantileniyor adeta. Ama C oyle degil. Bellek yonetimi neredeyse tamamen kodlayicinin kontrolu altinda, neredeyse tamamen manuel. Memory leak ve segmentation fault gibi hatalar cok normal karsilaniyor C dilinde adeta. Bu yuzden guvenilirligi yuzunden muhtemelen Rust gelecekte C'nin yerine daha cok tercih edilecek. Linux cekirdegi de Rust'a dogru kaymaya basladi zaten. Ben de Arch kullanirken artik elimden geldigi kadar pacman ve yay kullanmaz oldum. Onun yerine paru denilen Rust ile yazilmis bir packet manager kullaniyorum. Bu yuzden Rust guzel ve hos ama yine de yazilimcilarin bellek yonetimi konusuna daha hakim olabilmesi adina C dilini ogrenmeleri sart diye dusunuyorum sahsen.

Soylenecek cok sey var ama oturup buraya uzun uzun yazmak da anlamsiz. Cunku herkesin edindigi tecrube farkli oldugu icin olaya bakis sekilleri falan da kisiden kisiye baya degisiyor. Genel bir yorum yapmak gerekirse bence Rust C'nin tahtina oturacak ama ote yandan C de oyle kolay kolay tarihin tozlu sayfalarina karisip hayatimizdan cikip gitmeyecek. Rust kodunun guvenilirligi harika. Cunku bir Rust kodu derlendiyse matematiksel olarak yazilan malum kodun bir bellek hatasi icermedigi matematiksel olarak garantileniyor adeta. Ama C oyle degil. Bellek yonetimi neredeyse tamamen kodlayicinin kontrolu altinda, neredeyse tamamen manuel. Memory leak ve segmentation fault gibi hatalar cok normal karsilaniyor C dilinde adeta. Bu yuzden guvenilirligi yuzunden muhtemelen Rust gelecekte C'nin yerine daha cok tercih edilecek. Linux cekirdegi de Rust'a dogru kaymaya basladi zaten. Ben de Arch kullanirken artik elimden geldigi kadar pacman ve yay kullanmaz oldum. Onun yerine paru denilen Rust ile yazilmis bir packet manager kullaniyorum. Bu yuzden Rust guzel ve hos ama yine de yazilimcilarin bellek yonetimi konusuna daha hakim olabilmesi adina C dilini ogrenmeleri sart diye dusunuyorum sahsen.
Devlet başkanının bir demecini okumuştum güvenirliğini bilmiyorum C dillerini yazmayın diyordu. C++ C# alanlar değişebilir ama C ne yaptığı çok belli ve rust gerçekten ağır rakip. Bende rust çok beğeniyorum ama önemli olan şey kariyer, iş ve bunu Türkiye'den ele aldığımız zaman filtre iyice daralıyor. Rust kesin tahtı alacak ama ne zaman muamma keza göz ardı etmek, dili öğrenmek her zaman iyi olabileceği kanaatindeyim. Dediklerinize katılıyorum yani.

"Jason, 1996 yılında ortaokuldayken bir büyüğünün ona verdiği nasihati anlatıyor: Kodlama öğrenme, meslek öldü! Artık 'Nesne Yönelimli Programlama' (OOP) var. Şirketler hazır parçaları LEGO gibi birleştirecek, kimse kod yazmayacak."
Ben PHP'de bol bol OOP kullanan biri olarak şunu söylüyorum, hayatımda gördüğüm en yanlış cümlelerden biri ben daha dünyaya gelmeden 2 yıl önce kurulmuş. Evet, OOP yapısı sayesinde bir Framework bile yazabiliyorsunuz. Ki ben de sıfırdan Framework yazmaktayım. Ancak o Framework güncellenmek, ayak uydurmak da zorunda.

Emin olun, yapay zekâ da kod yazma işini bitirmeyecek. Tamam bazı meslekleri bitirebilir ama kod yazmayı tamamen bitiremez. Bir de o Framework'leri düzgün kullanacak geliştiricilere de ihtiyaç duyulacak.

Bu arada Rust öğrenmeye niyetlenmiştim. Ama sanırım böyle bir şansım olmayacak...

Ben PHP'de bol bol OOP kullanan biri olarak şunu söylüyorum, hayatımda gördüğüm en yanlış cümlelerden biri ben daha dünyaya gelmeden 2 yıl önce kurulmuş. Evet, OOP yapısı sayesinde bir Framework bile yazabiliyorsunuz. Ki ben de sıfırdan Framework yazmaktayım. Ancak o Framework güncellenmek, ayak uydurmak da zorunda.

Emin olun, yapay zekâ da kod yazma işini bitirmeyecek. Tamam bazı meslekleri bitirebilir ama kod yazmayı tamamen bitiremez. Bir de o Framework'leri düzgün kullanacak geliştiricilere de ihtiyaç duyulacak.

Bu arada Rust öğrenmeye niyetlenmiştim. Ama sanırım böyle bir şansım olmayacak...
Hâlâ PHP yazan birilerini görmek güzel :paragöz:

Son düzenleyen: Moderatör:
Konuda birkaç hatalı yer var uzun uzun yazmayacağım, sana tek diyebileceğim 1 yılda 3 dilde uzmanlaşmaya çalışmak imkansızdır ve gereksizdir. Web mi Sistem mi? Tarafını seç ve o alanda ilerle. Yoksa her şeyden azıcık bilen "Script Kiddie" olarak kalırsın.

Bu saydığın dillerin hiçbirisini bilmeden bir siber güvenlikçi olarak başka bir ülkeye iş yapıp Thailand'da AirBnB'de hayatını geçirip yüzbinlerce dolarlık iş bitiren mavi takımcı arkadaşlarım var. Neden sürekli yazılım konuşuyoruz? Kırmızı takım diye belirtsen bunu demezdim ama siber güvenlik sadece kırmızı takımdan ibaret değil. Bence bakış açını değiştirmen lazım.