Hocam merhaba, yeni anakart aldım: Gigabyte A520M DS3H V2, dual channel, 4 RAM slotlu. 2 adet Goodram 8 GB 3600 MHz CL18 ve 2 adet 8 GB 3200 MHz CL16 RAM mevcut. Sistem uyuşmazlıkla çalışıyor. RAM’ler 3200 MHz’de çalışıyor ama CL değerlerini ayarlayamadım galiba. RAM’leri slotlara ayrı ayrı da taktım, hâlâ aynı uyuşmazlık oluyor bazen.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Sorununuzu çözmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
1.
RAM'leri Kontrol Et:
- Her iki RAM setinin (3600 MHz ve 3200 MHz) bellek modüllerinin uyumsuzluk yaratıp yaratmadığını kontrol edin.
- İyi mi çalıştıklarından emin olmak için her bir RAM modülünü ayrı ayrı takarak test edin.
2.
BIOS Güncellemesi:
- Anakartınızın BIOS'unun en son sürümünü indirip yükleyin. Gigabyte'ın resmi web sitesinden modelinize uygun olanı bulabilirsiniz.
- BIOS güncellemeleri genellikle RAM uyumluluğu ile ilgili sorunları düzeltir.
3.
BIOS Ayarları:
- Bilgisayarınızı başlatırken ‘DEL’ veya ‘F2’ tuşuna basarak BIOS'a girin.
- RAM saat hızını manuel olarak 3200 MHz olarak ayarlayın (3600 MHz değeri uyumsuzluk yaratabileceğinden).
- CAS latency (CL) değerini, en düşük değere (CL16) ayarlamayı deneyin ve değişiklikleri kaydedin.
4.
XMP Profilini Aktifleştirme:
- Eğer RAM'ler XMP (Extreme Memory Profile) desteğine sahipse, bu özelliği BIOS'tan aktif hale getirin. Ancak, bu özellik sadece uyumlu RAM modüllerinde işe yarar.
5.
RAM Slotlarını Kontrol Et:
- RAM modüllerini anakart üzerindeki aynı renk kodlu slotlara yerleştirdiğinizden emin olun. Genellikle renk kodlaması, doğru dual channel desteği için gereklidir.
6.
Stabilite Testi:
- RAM’leri belirtilen ayarlarla tekrar test edin. Bilgisayarınız çalışıyorsa, programlar (örneğin MemTest86) kullanarak RAM’lerin stabilitesini test edin.
7.
Hataları Giderme:
- Eğer sorun hala devam ediyorsa, sadece bir RAM seti (örneğin 3200 MHz olan) ile devam edin ve diğer seti çıkarın.
- Uyumlu olan RAM’lerle sistemin çalışmasını sağladıktan sonra, geri kalan modülleri tekrar test edebilirsiniz.
Bu adımları takip ettikten sonra sorun devam ederse, RAM'lerinizi doğrudan üretici ile iletişime geçerek uyumluluk kontrolü yapabilirsiniz. Başarılar!