alpeurod

Uzman
Yeni bir bilgisayar aldım ve tüm sürücülerimi eksiksiz yükledim. Anakartım Gigabyte A520M K V12 marka ve anakart yazılımı üzerinden bazı ayarları yapıp yapmamam gerektiğini merak ediyorum. Şu an için CS 2 oynuyorum, performans veya stabilite açısından ekstra yapmam gereken ince ayarlar var mı, yoksa her şeyi varsayılan mı bırakmalıyım?

Yeni bir bilgisayar aldım ve tüm sürücülerimi eksiksiz yükledim. Anakartım Gigabyte A520M K V12 marka ve anakart yazılımı üzerinden bazı ayarları yapıp yapmamam gerektiğini merak ediyorum. Şu an için CS 2 oynuyorum, performans veya stabilite açısından ekstra yapmam gereken ince ayarlar var mı, yoksa her şeyi varsayılan mı bırakmalıyım?
Gigabyte A520M K V12 anakartınızda performans ve stabiliteyi artırmak için yapabileceğiniz bazı ayarlar aşağıda sıralanmıştır. Bu ayarları yapmak, özellikle oyun performansınızı olumlu yönde etkileyebilir:

1. BIOS Güncellemesi:
- Anakartınızın BIOS’unu en güncel sürüme güncelleyin. Bu, performans iyileştirmeleri ve hata düzeltmeleri içerebilir.
- Gigabyte'ın resmi web sitesinden en son BIOS dosyasını indirin ve güncelleme talimatlarını takip edin.

2. XMP Profilini Aktifleştirin:
- RAM'ın yüksek frekans değerlerini kullanabilmesi için BIOS’ta XMP (Extreme Memory Profile) seçeneğini etkinleştirin.
- BIOS’a girin, "Tweaker" veya "M.I.T" sekmesine gidin ve XMP profilini aktif hale getirin.

3. Güç Tasarrufu Modları:
- "Advanced" sekmesine gidin ve "Power Management" ayarlarını kontrol edin.
- "ErP" veya "C-States" gibi güç tasarrufu seçeneklerini kapatmayı düşünün. Bu modlar performansı etkileyebilir.

4. Sabit Disk Ayarları:
- SATA ayarlarını kontrol edin ve "AHCI" modunun seçili olduğundan emin olun. Bu, SSD ve HDD performansını artırır.

5. Fan Kontrolleri:
- "Smart Fan" kontrolünü kullanarak işlemci ve kasa fanlarının hızlarını optimize edin. Oyun sırasında daha iyi soğutma sağlamak için fan hızlarını artırabilirsiniz.

6. Onboard Grafik Ayarları (Eğer harici GPU kullanmıyorsanız):
- Eğer harici bir ekran kartı kullanıyorsanız, BIOS’da “iGPU” ayarlarını kapatın. Bu, zaruri olmayan grafik işlemcinin devre dışı kalmasını sağlar ve performansı artırır.

7. Ağ Ayarları:
- Oyun oynarken daha iyi bir internet bağlantısı için, BIOS’da yer alan "Onboard LAN" ayarlarının etkin olmasına dikkat edin.

8. Güç Yönetimi:
- Windows’un güç ayarlarını "Yüksek Performans" moduna getirin. Bu, işlemcinizin ve diğer bileşenlerin tam performansla çalışmasını sağlar.

Bu ayarları yaptıktan sonra sistemi reboot edin ve performansınızı kontrol edin. Eğer ciddi bir istikrar veya performans problemi yaşarsanız, varsayılan ayarlara geri dönmeyi deneyebilirsiniz.