Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

keuluturk

Uzman
Merhaba,
Kardeşim için BIOS F8 güncellemesi olan Gigabyte H470M anakartta Secure Boot açmak istemiştim. CSM kapalı ve Secure Boot Enable olduğu halde Not Active gözüküyordu. Disable'a çekip tekrar Enable aldığımda Platform Keys üzerinde de işlem yapmamı istedi. Platform Key üzerinde işlem yaptıktan sonra ne görüntü geldi ne başka bir şey. BIOS pilini çıkarıp bekledim. CMOS reset attım olmadı. UEFI desteği olan üç ekran kartı denedim yine de açılmadı. Garantisi bitmiş bir ürün için tamir parası vermeli miyim? Malum anakart 1500 TL civarında ikinci elleri. Ne önerirsiniz?

Çözüm
Arkadaşlar çözüme kavuşturdum sorunu.
X25U12873F çip kullanıyor anakart, öncelikle CH341A USB programlayıcı ile çip 1.8V olduğu için 1.8V Adaptör satın aldım.
Sonra CH341A driverını kurup Neoprogrammer ile çipi okuttum, içeriğini sildim ve BIOS F6 sürümünü içine yazdırdım.
Anakart sorunsuz çalıştı. Yararladığım kaynak bu makale ve YouTube üzerinden birkaç videodan ibarettir.
Platform key nedeniyle bu sorun oluştuğunda tekrar BIOS yazılması gerekebiliyor, özellikle güncel ekran kartları ve APU işlemci ile görüntü alınamadığında.

Son düzenleme:
Tekrar BIOS yazmaya en ucuz 1500 diyorlar. Anakart çöp oldu yani. Evde kendi imkanlarımızla yazma şansımız nedir acaba BIOS'u?

Son düzenleyen: Moderatör:
Şu an fiyatlara hakim değilim ama BIOS yazmak için gerekli cihaz en kötü 500TL falandır, bir de yazma işi var olacak mı olmayacak mı, çipin sökülmesi mi gerekecek orasını bilemiyorum.

Hangi ekran kartıyla denediniz?

Bir de işlemci modeli ne?

Son düzenleme:
Siz önce içinde iGPU olan, F olmayan bir işlemci bulun, ekran kartı takmadan anakarttan görüntü almaya çalışın.

Bazen işe yarıyor.

Bazen işe yarıyor.

Onlara bakıyordum şimdi 1800 lira ikinci el en ucuzu. Sıfır anakart 2000. Galiba çözüm yeni anakart.

Bir bilgisayarcıdan falan rica edin, anakart almayın, önce deneyin, görüntü verirse ayarları sıfırlayıp kendi işlemcinizi takarsınız.

Son düzenleme:
Arkadaşlar çözüme kavuşturdum sorunu.
X25U12873F çip kullanıyor anakart, öncelikle CH341A USB programlayıcı ile çip 1.8V olduğu için 1.8V Adaptör satın aldım.
Sonra CH341A driverını kurup Neoprogrammer ile çipi okuttum, içeriğini sildim ve BIOS F6 sürümünü içine yazdırdım.
Anakart sorunsuz çalıştı. Yararladığım kaynak bu makale ve YouTube üzerinden birkaç videodan ibarettir.

Çözüm