ChatGPT ve Gemini gibi büyük dil modelleri (LLM'ler) iş akışımızı geliştirmek ve potansiyelimizi yepyeni bir seviyeye taşımak için benzersiz bir fırsat sunuyor. Bu LLM'leri tam potansiyelleriyle kullanabilmek için ise etkili istemler oluşturmak kritik önem taşıyor.
Persona + Bağlam + Görev + Örnek + Format + Ton = İyi bir prompt örneği
Bu rehberde, Jeff Su'nun video içeriğinden ilham alarak, mükemmel bir istem oluşturmanın temel altı bileşenini inceleyeceğiz:
1. Görev Tanımı:
LLM'den ne yapmasını istediğinizi açık ve net bir şekilde tanımlayın. Hedefinizi dil çevirisi, içerik üretimi veya yaratıcı metin yazımı gibi belirli bir görevle sınırlandırın. Netlik, istenen sonucun kalitesini doğrudan etkileyecektir.
Gemini, bir blog yazısı için 3 farklı başlık üret.
2. Bağlam Oluşturma:
LLM'ye gerekli arka plan bilgilerini sağlayın. Rolünüz, ulaşmak istediğiniz hedef ve bu konudaki mevcut bilgiler hakkında bilgi verin. Bu bilgiler, LLM'nin yanıtını ihtiyaçlarınıza tam olarak uyarlamasına yardımcı olacaktır.
Hedef kitlem 20-30 yaş arası kadınlar. Blog yazısı, cilt bakımı ile ilgili olacak ve sonbahar mevsimine odaklanacak.
3. Örneklendirme:
Sadece ne yapmasını istediğinizi değil, nasıl yapmasını istediğinizi de gösterin. Örnek bir metin sunun, istenen stili açıklayın veya bir başlangıç noktası sağlayın. Bu rehberlik, LLM'nin tam olarak istediğiniz gibi bir sonuç üretmesine yardımcı olacaktır.
Bana bir özgeçmiş hazırla. Bu özgeçmişi yazarken aşağıdaki örnek özgeçmişi referans al:
4. Kişi Seçimi:
Kendinize bir "kişi" hayal edin. Bu kişi, LLM'nin nasıl bir sesle ve tarzda yazmasını istediğinizi temsil eder. Deneyimli bir yazar mı, yaratıcı bir sanatçı mı, yoksa resmi bir rapor yazarı mı? Bu seçim, LLM'nin tonunu ve yaklaşımını şekillendirecektir.
Sen bir bilişsel davranışçı terapistsin.
5. Biçimlendirme:
Çıktının nasıl görünmesini istediğinizi LLM'ye belirtin. Madde işaretleri mi, resmi bir e-posta mı, yoksa akıcı bir hikaye mi? Biçimi önceden belirleyerek zamandan tasarruf edebilir ve LLM'nin tam olarak istediğiniz formatta bir sonuç üretmesini sağlayabilirsiniz.
Bana TYT matematik ilk 12 konu için 3 aylık bir ders çalışma programı hazırla. Programı tablo içinde ver.
6. Ton Belirleme:
LLM'nin nasıl bir tonda yazmasını istediğinizi belirtin. Eğlenceli mi, resmi mi, yoksa duygusal mı? Ton, LLM'nin yazdığı metnin atmosferini belirleyecektir.
Bana bir aşk ile karışık korku hikayesi yaz. Kullandığın dil gerilim dolu olsun.

Unutmayın: Her bir bileşenin kendine özgü bir önemi vardır. Görev tanımı en önemli unsur olsa da, diğerleri de sonucu etkileyen önemli faktörlerdir. Bu unsurları bilinçli bir şekilde kullanarak, LLM'leri kullanarak yapabileceklerinizin sınırlarını zorlayabilirsiniz.

Umarım bu rehber, ChatGPT ve Gemini'yi kullanarak verimliliğinizi artırmanıza yardımcı olur. Sorularınız olursa veya aklınıza takılan bir şey olursa, bana sormaktan çekinmeyin!