Güvenlik açısından kendi depolaman her zaman daha iyidir. Performans ve hızda ise bence kendi depolamamız daha iyi. Benim evimde Fiber olmasına rağmen bulutta 50-100 GB'lık dosyaları indirmem gerektiğinde hayli bekliyordum. Ama fiziksel depolamamda çok daha kısa sürede aktarımları gerçekleştirebiliyorum.

SSD'ye geçmeyi düşünüyorum fakat fiyatlar ateş pahası.

10 TB disklerin bozulma ihtimali nasıl? Kimisi 1 ay kullanıyor, kimisi 10 sene. Ben şikayet eden çok az kişi gördüm. Vatan Bilgisayar ve MediaMarkt'a sorduğum zaman şikayet eden olmadı dediler. Görüşünüz nedir?

10 TB disklerin bozulma ihtimali nasıl? Kimisi 1 ay kullanıyor, kimisi 10 sene. Ben şikayet eden çok az kişi gördüm. Vatan Bilgisayar ve MediaMarkt'a sorduğum zaman şikayet eden olmadı dediler. Görüşünüz nedir?
Hasar almadıkları sürece zor bozulurlar. Yaklaşık 1-1,5 yıldır kullanıyorum sorun çıkarmadı. Ben almadan öncede 2 sene kullanılmışlardı sanırım. Temiz bakıldıklarında sorun çıkarmazlar. WD markası bu konuda oldukça iyi. Seagate Ironwolf kullanma şansım oldu bir ara onlarda güzeldi.

Hasar almadıkları sürece zor bozulurlar. Yaklaşık 1-1, 5 yıldır kullanıyorum sorun çıkarmadı. Ben almadan öncede 2 sene kullanılmışlardı sanırım. Temiz bakıldıklarında sorun çıkarmazlar. WD markası bu konuda oldukça iyi. Seagate Ironwolf kullanma şansım oldu bir ara onlarda güzeldi.

En güzeli data Center diski olması ama biraz tuzlu. Biraz araştırmıştım, 7/24 yük altında sorunsuz çalışanlar var mış. Hiç deneme şansım olmadı ama bildiğime göre çok iyiler.

Hiç fiber internet kullanmadım ve bir şey sormak istiyorum: Büyük boyutlu dosyalar(20-25 GB örnek olarak) için fiber iyi mi? Yoksa HDD hâlâ daha iyidir diyebilir miyiz?

Hiç fiber internet kullanmadım ve bir şey sormak istiyorum: Büyük boyutlu dosyalar(20-25 GB örnek olarak) için fiber iyi mi? Yoksa HDD hâlâ daha iyidir diyebilir miyiz?
Kişisel kullanımda disk daha hızlı. Bulutta 1 saat sürecek aktarma diskte 5-10 dakika arası sürebilir. Bulutun avantajı ise paylaşmanın daha kolay olması. Arkadaşa bir dosyasının linkini 2 dakikada paylaşabilirsin. Ama diskte bu daha sıkıntılı.
En güzeli data Center diski olması ama biraz tuzlu. Biraz araştırmıştım, 7/24 yük altında sorunsuz çalışanlar var mış. Hiç deneme şansım olmadı ama bildiğime göre çok iyiler.
Daha iyiler ama bildiğim kadarıyla daha sesli çalışıyorlar. Otomatik kafa ayarı gibi özellikleri vardı sanırım. Seagate Exos'lar vardı. İç dengesizlikleri titreşimle otomatik olarak düzeltiyor. Ayrıca Data disklerin ömrü standart disklere göre 5-10 kat daha fazla.

Daha iyiler ama bildiğim kadarıyla daha sesli çalışıyorlar. Otomatik kafa ayarı gibi özellikleri vardı sanırım. Seagate Exos'lar vardı. İç dengesizlikleri titreşimle otomatik olarak düzeltiyor. Ayrıca Data disklerin ömrü standart disklere göre 5-10 kat daha fazla.
Kısacası şöyle desek: 2-3 TB'lik veriler bulut. Ama 10 TB gibi bir veri arşivi data center disklerde saklamak daha iyi olur. Bu disklerde 7/24 ağır yük altında çalışmaya uygun olduğu için(büyük verilerde) saklanması uzun vadede daha kârlı desek olur mu?

Bu yorumum hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kısacası şöyle desek: 2-3 TB'lik veriler bulut. Ama 10 TB gibi bir veri arşivi data center disklerde saklamak daha iyi olur. Bu disklerde 7/24 ağır yük altında çalışmaya uygun olduğu için(büyük verilerde) saklanması uzun vadede daha kârlı desek olur mu?
Aynen öyle. Ama bulut için dediğim gibi hızlı internet şart (bence). Beklemek adamı sıkıyor.