İleriye dönük olarak hangisi daha iyi olur? Kaybolma riski olmasını istemiyorum.

Google One sürekli abonelik istiyor. Harici disk tek seferliğine veriyor. Burada ileriye dönük düşündüğümüzde sanırım harici disk olacak gibi oluyor. Ama Google One veri kaybolma riski çok düşük diye biliyorum. Ayrıca, güvenlik önlemleri sıkı.

İşte böyle biliyorum. Ama hangisi daha iyi olur bilmiyorum. Google One 2 TB yıllık 2.000 TL. Harici disk 2 TB 3.500 TL civarında. Ne tavsiye edersiniz?

Not: 2 TB bana çok fazla aslında. Daha düşük Google One veya USB bellek gibi şeyler olabilir ancak ben 2 TB'den bahsetmek istiyorum. Düşünceniz nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
MEGA. iOS üzerinden üyelik yaparsanız en pahalı paket bile 1300 TL, yıllık 16TB veriyor. Pro III paketi.Diğer paketler daha da ucuz. Onlara bakın.

Bulut demek başkasının bilgisayarı demek. Ben gizlilik açısından hiç güvenmem şahsen. Hele Google gibi bir şirkete özel verilerimi asla vermezdim.

Verilerinizi yedeklerken 3-2-1 kuralını uygulayın. 3 adet yedek, 2 farklı medyumda, 1 tanesi off-site.

Yani verilerinizi üç kez yedekleyin, iki tanesi farklı medyumlarda olsun (USB, SSD, HDD, optik disk, vb) ve bir tanesi diğer yedekleriniz ile aynı yerde olmasın (kısaca bulut).

Bu manada hem harici disk, hem de bulut kullanmanız en güvenlisi olacak. En azından çok önemli veriler için. MEGA'ya bakın derim.

Fazla yer kaplamayan, uzantısı pdf, numbers, pages olan belgeleri iPhone kullandığım için iCloud'da saklıyorum. Video arşivim harici diskte yedeklidir.

Uzun vadede harici disk daha uygun olur. SSD yerine HDD kullanırsanız, yanlışlıkla sildiğinizde verilerinizi kurtarma olanağınız da olur.
Bkz:
https://techolay.net/sosyal/konu/yanlislikla-sifirlanan-diskteki-veriler-nasil-geri-getirilir.90789/

Son düzenleme:
MEGA. iOS üzerinden üyelik yaparsanız en pahalı paket bile 1300 TL, yıllık 16TB veriyor. Pro III paketi.Diğer paketler daha da ucuz. Onlara bakın.

Bulut demek başkasının bilgisayarı demek. Ben gizlilik açısından hiç güvenmem şahsen. Hele Google gibi bir şirkete özel verilerimi asla vermezdim.

Verilerinizi yedeklerken 3-2-1 kuralını uygulayın. 3 adet yedek, 2 farklı medyumda, 1 tanesi off-site.

Yani verilerinizi üç kez yedekleyin, iki tanesi farklı medyumlarda olsun (USB, SSD, HDD, optik disk, vb) ve bir tanesi diğer yedekleriniz ile aynı yerde olmasın (kısaca bulut).

Bu manada hem harici disk, hem de bulut kullanmanız en güvenlisi olacak. En azından çok önemli veriler için. MEGA'ya bakın derim.
MEGA da uçurumda bir şirket. Geçmişi çok şaibeli. Ben olsam asıl ona güvenmem. Bana HDD daha mantıklı geldi.

MEGA da uçurumda bir şirket. Geçmişi çok şaibeli. Ben olsam asıl ona güvenmem. Bana HDD daha mantıklı geldi.

Benim bakış açım da tam tersi. Evet geçmişi şaibeli ama o geçmişle uzun bir süredir bir bağlantısı yok.

Diğer taraftan bakarsak Google yıllar önce "Don't be evil" ibaresini kaldıran, her fırsatta kullanıcıyı takip eden ve gizliliğini ihlal eden, internetin her kısmına sızmış (analytics.js), ve Alphabet (bir reklam şirketi) tarafından yönetilen bir şirket. Facebook (Meta), Google, Dropbox, vb, bunlar dostumuz değil bence. MEGA bunların yanında çok masum kalıyor. Bunların geçmişi temiz olsa bile, gelecekleri korkutucu, MEGA'nın geçmişi kötü olsa bile, geleceği bir takıma daha masum duruyor.

Ayrıca Google'ı bulut olarak kullanmamak için bir sürü neden var. Örnek:

https://9to5google.com/2022/08/22/google-locked-account-medical-photo-story/

Bu örnek biraz şok edici olsa da, Google sizin Docs'da yazdığınız ve Drive'da tuttuğunuz dosyaların içeriğini telif hakkından veya herhangi bir başka sebepten dolayı beğenmeme durumu olursa, sizin dijital hayatınızı komple silebilir. Buna benzer bir sürü gerçek örnekleri var. Ortada herhangi bir kural ihlali olmadan Drive'daki verileri kasıtlı olarak Google tarafından silinen kullanıcılar.

Arkadaş harici HDD ile Nextcloud kullanarak kendi bulutunu da yapabilir.

Uzun vadede harici disk daha uygun olur.
Ya bozulursa? Tamam, uzun vadede iyi olabilir ancak ne zaman bozulacak belli değil. Ondan kafam karışık.

MEGA denedim. Kötü geldi bana. Bir ara kullanmadığım hesabı sildi. Apple telefon yok elimde. O zaman bundan mahrum kalacağım.
Arkadaş harici HDD ile Nextcloud kullanarak kendi bulutunu da yapabilir.
Tam olarak nasıl yapılıyor?

Ya bozulursa? Tamam, uzun vadede iyi olabilir ancak ne zaman bozulacak belli değil. Ondan kafam karışık.
İki ayrı yedekleme yaparsınız. Ben söylemeyi unuttum. Sen hem harici diske yedekliyorum hem de bilgisayarımda Yerel Disk D sürücüsü üzerinde kullanıyorum. Birine bi şey olsa öbürü var diye rahatım.

Bu yüzden 3-2-1 kuralından bahsettim hocam. Harici HDD'yi çalışırken hareket ettirmemeye çalışın. Önemli şeyleri hem HDD'ye hem de bir bulut sağlayacısına veya başka bir cihaza kaydedin. "Bütün yumurtaları bir sepete koymayın" dedikleri de bundan ibaret zaten. Yoksa bu HDD bozulduğunda ortada kalırsınız sap gibi 😃. Aman hocam.
MEGA denedim. Kötü geldi bana. Bir ara kullanmadığım hesabı sildi. Apple telefon yok elimde. O zaman bundan mahrum kalacağım.
Eğer telif hakki ihlal eden bir şey yoksa çok uzun inaktif hesap diye silmiş olabilirler. Aynısını iki sene önce Google da yaptı ama.

Muhtemelen aynı veya benzer üyelik fiyatı Google Play Store'da da vardır. Bir bakın derim. Ben iPhone kullandığım için öyle dedim. MEGA lokal fiyatlandırma yapıyor. Yoksa Pro III paketi aylık 1100 TL. iOS ile yıllık 1300 TL.
Bu konuda çok bilgim yok maalesef. Nextcloud biraz zor zaten.

Onun yerine modeminizde USB portu varsa HDD'yi direk ona bağlayıp dosya sunucusu da yapabilirsiniz. Sonra modemde VPN kurup evinize dışarıdan bağlanıp HDD'ye 7/24 ulaşabilirsiniz.

Bu yüzden 3-2-1 kuralından bahsettim hocam. Harici HDD'yi çalışırken hareket ettirmemeye çalışın. Önemli şeyleri hem HDD'ye hem de bir bulut sağlayacısına veya başka bir cihaza kaydedin. "Bütün yumurtaları bir sepete koymayın" dedikleri de bundan ibaret zaten. Yoksa bu HDD bozulduğunda ortada kalırsınız sap gibi 😃. Aman hocam.
HDD konusunda güvenim yok. Bulutta başkasının elinde fakat anlaşmada biraz değişik konular var. Metadata alıyor ama Drive'daki bilgilerini kimse görmüyor. Tabii yazılana göre.

Eğer telif hakki ihlal eden bir şey yoksa çok uzun inaktif hesap diye silmiş olabilirler. Aynısını iki sene önce Google da yaptı ama.
Evet uzun zaman girilmeyen Google hesaplarını kapattı. Ama ilk başta uyarı veriyor kapanacak diye. Şükür, şimdiye kadar bir şey gelmedi başıma.
Muhtemelen aynı veya benzer üyelik fiyatı Google Play Store'da da vardır. Bir bakın derim. Ben iPhone kullandığım için öyle dedim. MEGA lokal fiyatlandırma yapıyor. Yoksa Pro III paketi aylık 1100 TL. iOS ile yıllık 1300 TL.
Play Store'da baktım da bir şey bulamadım.