Doga6

Becerikli
Google adresinde ücretsiz yapay zeka özelliği var ve sorulan sorulara bayağı detaylı cevaplar verebiliyor. Peki Google'ın ücretli yapay zekasının bu ücretsiz olandan ne kadar farkı var? Yani video oluşturma, resim oluşturma falan dışında bu ücretsiz sunulan yapay zekadan farklı olarak sorulan sorulara daha detaylı ve daha net cevaplar verebiliyor mu?

Bende ücretli versiyonu var, kardeşimde ücretsiz. İkisine de bakmıştım. Soruları bir tık daha detaylıca cevaplıyor ve versiyonlarından birinde sorulan her soruyu derinlemesine araştırıyor. Cevap vermesi biraz sürüyor yani. Ücretliye özel bu sanırım.

Fakat ücretlinin en büyük esprisi fotoğraf ve video oluşturma.

Google adresinde ücretsiz yapay zekâ özelliği var ve sorulan sorulara bayağı detaylı cevaplar verebiliyor. Peki Google'ın ücretli yapay zekasının bu ücretsiz olandan ne kadar farkı var? Yani video oluşturma, resim oluşturma falan dışında bu ücretsiz sunulan yapay zekadan farklı olarak sorulan sorulara daha detaylı ve daha net cevaplar verebiliyor mu?

Google yapay zekasından kastınız Gemini ise hiçbir farkı yok, daha zeki bir geri zekalı elde ediyorsunuz sadece. Geçenlerde bir program ile ilgili soru sordum, ısrarla yok dememe rağmen aynı çözümü önerip duruyor. Gemini kadar rezalet bir yapay zekâ görmedim. Bedava Grok veya ChatGPT çok daha iyi.

Bedava Grok veya ChatGPT çok daha iyi.
Aynen aynen. 50 metre ötedeki araba yıkamacıya aracımı yıkatmak için yürümek mantıklı mı diye sorunca yürümek mantıklı diyorlardı ikisi de.

Gemini sadece dil modeli değil, Google ekosisteminin merkezi. Android, ChromeOS, WearOS ile alakalı tüm hizmetlere erişebiliyor ve Google hesap kontrolü yapabiliyor. Aynısını hiçbir dil modeli yapamaz. Hiçbir dil modeli sana gelen mailleri okuyamaz ama Gemini okuyabilir. Hiç bir dil modeli senin klimanı uzaktan açamaz ama Gemini açabilir. Otomobildeyken ''Hey Google'' diyerek Gemini'ı uyandırabilir, yol tarifi alabilir veya evde açık kalan klimanı kapatma emri verebilirsin.

Sadece o da değil, geliştiriciler için Public API desteğini en cömert bir şekilde Google veriyor. Ben kendim KeroxAI hazırladığımda ayarlanan Public API sayesinde kullanıcılar kendi API anahtarını girmese bile Google'ın bize verdiği Public API sayesinde Gemini tabanlı modeller çalıştırabiliyoruz.

AI modellerinin kafası karışabilir ki gayet normal. Birkaç soruya yanlış cevap verdi diye gelip burada bir AI modelini tamamen kötülemek aşırı saçma.

ChatGPT çoğu zaman sırf bizi memnun edebilmek için aşırı cıvıtırken Gemini yine bazı durumlarda mesafesini koruyor.

Son düzenleme:
Aynen aynen. 50 metre ötedeki araba yıkamacıya aracımı yıkatmak için yürümek mantıklı mı diye sorunca yürümek mantıklı diyorlardı ikisi de.

Gemini sadece dil modeli değil, Google ekosisteminin merkezi. Android, ChromeOS, Wear OS ile alakalı tüm hizmetlere erişebiliyor ve Google hesap kontrolü yapabiliyor. Aynısını hiçbir dil modeli yapamaz. Hiçbir dil modeli sana gelen mailleri okuyamaz ama Gemini okuyabilir. Hiçbir dil modeli senin klimanı uzaktan açamaz ama Gemini açabilir. Otomobildeyken "hey Google" diyerek Gemini'ı uyandırabilir, yol tarifi alabilir veya evde açık kalan klimanı kapatma emri verebilirsin.

Ekran yorumlama yeteneği çok zayıf ekranı yayınladığımda ne yazdığını bile doğru düzgün anlayamıyor ama onun dışında ben de seviyorum.
Fark olarak arkadaşın da dediği gibi fotoğraf ve video üretmek için ücret ödemeye değer olabilir yoksa günlük kullanım için değeceğini düşünmüyorum.

Gemini sadece dil modeli değil, Google ekosisteminin merkezi. Android, ChromeOS, Wear OS ile alakalı tüm hizmetlere erişebiliyor ve Google hesap kontrolü yapabiliyor. Aynısını hiçbir dil modeli yapamaz. Hiçbir dil modeli sana gelen mailleri okuyamaz ama Gemini okuyabilir. Hiçbir dil modeli senin klimanı uzaktan açamaz ama Gemini açabilir. Otomobildeyken "hey Google" diyerek Gemini'ı uyandırabilir, yol tarifi alabilir veya evde açık kalan klimanı kapatma emri verebilirsin.

Sadece o da değil, geliştiriciler için public API desteğini en cömert bir şekilde Google veriyor. Ben kendim keroxaı hazırladığımda ayarlanan public API sayesinde kullanıcılar kendi API anahtarını girmese bile Google'ın bize verdiği public API sayesinde Gemini tabanlı modeller çalıştırabiliyoruz.

AI modellerinin kafası karışabilir ki gayet normal. Birkaç soruya yanlış cevap verdi diye gelip burada bir AI modelini tamamen kötülemek aşırı saçma.

ChatGPT çoğu zaman sırf bizi memnun edebilmek için aşırı cıvıtırken Gemini yine bazı durumlarda mesafesini koruyor.

Yapay zekâ seni memnun etmek için çalışmalı zaten, Gemini başlarda müthiş geliyor ama konuşmaya devam ettikçe cıvıtıyor. Gemini'nin şirketler için olan planının bir öncesi yani Pro modeline sahibim. Yani kişisel için en pahalı plan, lakin fotoğraf yorumlatıyorum 3. 4. fotoğraftan sonra attıklarımı görmüyor, gelmedi diyor önceki attığım fotoları yorumluyor. Bir de aşırı hayal görüyor. Ha o yürüme mesafesi sorusuna Gemini de aynı cevabı veriyor.

1780505038360.webp

Otomobildeyken uyandırma işi doğru olabilir ama müthiş bir Amerikan aksanıyla 'hey Google' demen lazım. E arabayla gittiğin için ses de oluyor ve seni çoğunlukla algılamıyor. Algılasa bile aksanından dolayı algılamıyor. Yol tarifini basit bir navigasyon uygulaması da veriyor. Ayrıca evdeki açık kalan klimayı kapatmayı Apple, Samsung gibi hizmetler de sağlıyor. Bunlar artık bir ayrıcalık değil.

Temel model olarak bakıldığında Gemini 2.5 Pro bile birçok testte claude 4 opus ve Grok 3'ün gerisinde kalıyor (özellikle reasoning, uzun context tutarlılığı ve yaratıcılıkta). Entegrasyon maskesi altında temel zeka açığı kapatılmaya çalışılıyor.

Hiçbir dil modelinin senin maillerini okuyamadığı doğru. Lakin sence okuyamıyorlar mı okumuyorlar mı? Bu nasıl bir güvenlik açığı farkında mısın acaba? Şimdi düşün. Senin elinde aşırı önemli ve özel bir belge var. İnanılmaz bir devlet sırrı ve açığa çıkarsa 3. Dünya Savaşı çıkacak. Sana diyorlar ki "bu belgeyi tamamen tarayıp dijital bir depoya koyalım, ayrıca bu belgeyi çoğaltıp farklı farklı depolara koyalım. Bir de 3. tarafla paylaşalım, ne olacak ki zaten okumazlar" kabul eder miydin? Aynısını yapıyorsun işte.
ChatGPT veya Grok'un bunu yapamaması bir kusur değil, tasarım tercihi. Senin verine bu kadar derin erişim "güç" değil, potansiyel suiistimal kapısı.

Gemini'nin hata profili özellikle sorunlu. Özellikle hassas konularda aşırı sansürlü, politik olarak aşırı temkinli ve bazen düpedüz yalancı olabiliyor. Google'ın "güvenli AI" takıntısı yüzünden yaratıcılığı ciddi şekilde budanmış durumda. ChatGPT'de cıvıtıyor ama Gemini bazen "bu konuyu konuşamam" diye kestirip atıyor. Bu, "mesafeli duruyor" değil, kastre edilmiş demek.

Yapay zekâ seni memnun etmek için çalışmalı zaten, Gemini başlarda müthiş geliyor ama konuşmaya devam ettikçe cıvıtıyor. Gemini'nin şirketler için olan planının bir öncesi yani Pro modeline sahibim. Yani kişisel için en pahalı plan, lakin fotoğraf yorumlatıyorum 3. 4. fotoğraftan sonra attıklarımı görmüyor, gelmedi diyor önceki attığım fotoları yorumluyor. Bir de aşırı hayal görüyor. Ha o yürüme mesafesi sorusuna Gemini de aynı cevabı veriyor.
Benim bir konum vardı sosyalde, bu testi bir tek Gemini geçiyordu. Fotoğraf yorumlama konusunda katılıyorum 3-4. fotoğraftan sonra saçmalıyor.

Otomobildeyken uyandırma işi doğru olabilir ama müthiş bir Amerikan aksanıyla 'hey Google' demen lazım. E arabayla gittiğin için ses de oluyor ve seni çoğunlukla algılamıyor. Algılasa bile aksanından dolayı algılamıyor. Yol tarifini basit bir navigasyon uygulaması da veriyor. Ayrıca evdeki açık kalan klimayı kapatmayı Apple, Samsung gibi hizmetler de sağlıyor. Bunlar artık bir ayrıcalık değil.
Bende algılıyor, aracın mikrofon sistemi ile de alakalı biraz. Fısıldasam bile duyup cevap veriyor. Bir de akıllı saat, telefon vs. varsa kendi mikrofonlarından duyup arabada olduğunuzu algılayıp otomatik olarak Android Auto'dan Gemini'ı yönlendiriyor.

Hiçbir dil modelinin senin maillerini okuyamadığı doğru. Lakin sence okuyamıyorlar mı okumuyorlar mı? Bu nasıl bir güvenlik açığı farkında mısın acaba? Şimdi düşün. Senin elinde aşırı önemli ve özel bir belge var. İnanılmaz bir devlet sırrı ve açığa çıkarsa 3. Dünya Savaşı çıkacak. Sana diyorlar ki "bu belgeyi tamamen tarayıp dijital bir depoya koyalım, ayrıca bu belgeyi çoğaltıp farklı farklı depolara koyalım. Bir de 3. tarafla paylaşalım, ne olacak ki zaten okumazlar" kabul eder miydin? Aynısını yapıyorsun işte.
ChatGPT veya Grok'un bunu yapamaması bir kusur değil, tasarım tercihi. Senin verine bu kadar derin erişim "güç" değil, potansiyel suiistimal kapısı.
Gemini zaten Google'ın. Gmail arşivlerini okumasa bile bunlar Google'da depolanıyor. Tüm hizmetler Google içerisinde çalışıyor. 3. taraf firmalar da olaya dahil değil, kullanıcı sözleşmesinde yer almıyor.

ChatGPT ve Grok'un firmalarının senin maillerini depoladığı bir hizmeti yok, 3. taraftan almaları gerek. Ancak Gemini öyle değil, direkt olarak Google içerisindeki sunuculardan senkronize ediyor.

Gemini'nin hata profili özellikle sorunlu. Özellikle hassas konularda aşırı sansürlü, politik olarak aşırı temkinli ve bazen düpedüz yalancı olabiliyor. Google'ın "güvenli AI" takıntısı yüzünden yaratıcılığı ciddi şekilde budanmış durumda. ChatGPT'de cıvıtıyor ama Gemini bazen "bu konuyu konuşamam" diye kestirip atıyor. Bu, "mesafeli duruyor" değil, kastre edilmiş demek.
Bu dediğinize katılıyorum, olmadık şeylere bile ''bu konuda size yardımcı olamam'' dediği zamanlar da oluyor.

Şimdi düşün. Senin elinde aşırı önemli ve özel bir belge var. İnanılmaz bir devlet sırrı ve açığa çıkarsa 3. Dünya Savaşı çıkacak. Sana diyorlar ki "bu belgeyi tamamen tarayıp dijital bir depoya koyalım, ayrıca bu belgeyi çoğaltıp farklı farklı depolara koyalım. Bir de 3. tarafla paylaşalım, ne olacak ki zaten okumazlar" kabul eder miydin? Aynısını yapıyorsun işte.
Bir de buna küçük bir ekleme yapmak isterim hocam. Google Workspace sözleşmesi maddelerini alta ekledim. Bu tür önemli veriler Google tarafından katı kurallar ile saklanır.

Google does not use your Customer Data to train its models (including Gemini) without your permission.

Your data is yours. Google does not own your data.

Your data is yours. Google does not own your data. You have full control over your data and can export it at any time.

Your data is protected by the same industry-leading security standards that Google uses for all Workspace services, including HIPAA, GDPR, and SOC 2/3 certifications.

Google Cloud and Workspace data is logically isolated from other customers’ data. Your data never leaks into other users' queries or models.

Bu maddeler ile görüyoruz ki Google aslında veri güvenliğini kendi ekosistem öğeleri konusunda bayağı önemsiyor. Evet Google kullanıcı verilerini bol bol pazarlıyordur ancak konu kendi ekosistemi olduğunda kuralları pek de gevşek değildir.

Son düzenleme:
Resmi olarak toplanmıyor, o açıdan bakarsak OpenAI veya X Corporation'ın da verilerinizi sızdırmadığının garantisi olmaz ki hocam, Google gibi dünya genelinde yaygın bir firmanın bunu yapacağını sanmam. Verileri dağıtacakları zaman açık açık sözleşmenin en üstüne kocaman yazıyorlar çünkü :D Hem Gemini kullansanız da kullanmasanız da mailler ve fotoğraflar Google erişiminde. Başka bir 3. taraf firmaya yetki verilmiyor, kendi içindeki veriyi senkronize ediyor.

Kendilerine ait training verilerini de satması kendi zararına olur zaten.