Mafaky

Uzman
Yer
İstanbul - Türkiye
Aşağıdaki 3 görsel büyük nüfuslu bir köyde (Şu anda sadece ADSL altyapı var.) tesisat halindeki bir lokal santralden alıntıdır. Tamamlandığında nasıl bir internet altyapısı ortaya çıkacaktır?

2423352-2534779a47ee44c244adc3d22b46e4b5.webp
2423351-1cb705b3875f8066965e9c090c2c1c57.webp
2423350-1870c1deb6789ccc4e79f5766afe3f6a.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Aşağıdaki 3 görsel büyük nüfuslu bir köyde (Şu anda sadece ADSL altyapı var.) Tesisat halindeki bir lokal santralden alıntıdır. Tamamlandığında nasıl bir internet altyapısı ortaya çıkacaktır?

Eki Görüntüle 109906 Eki Görüntüle 109907 Eki Görüntüle 109908

Görseller net değil pek bir şey göremedim fakat:

İlk görselde: Switch gibi gözüküyor fakat detaylardan Huawei olt ye benzettim, ma serisi olabilir.

İkinci ve üçüncü görselde: Fiber patch paneller var gibi gözüküyor.

Sonuç: Görseller net değil fakat Türk Telekom artık nadiren VDSL kurulum yapıyor, FTTH olma ihtimali yüksek.

Son düzenleme:
YUkarıdaki fotoları biraz büyüterek yeniden ekliyorum. Mavi renkli fiber patch panel olduğu tahmin edilen donanım CANOVATE markasını taşımakta...

Dosya Ekleri

• 2423352-2534779a47ee44c244adc3d22b46e4b5.webp
    2423352-2534779a47ee44c244adc3d22b46e4b5.webp
    4,5 KB · Görüntüleme: 117
  • 2423351-1cb705b3875f8066965e9c090c2c1c57.webp
    2423351-1cb705b3875f8066965e9c090c2c1c57.webp
    2,9 KB · Görüntüleme: 116
  • 2423350-1870c1deb6789ccc4e79f5766afe3f6a.webp
    2423350-1870c1deb6789ccc4e79f5766afe3f6a.webp
    4,6 KB · Görüntüleme: 125
YUkarıdaki fotoları biraz büyüterek yeniden ekliyorum. Mavi renkli fiber patch panel olduğu tahmin edilen donanım CANOVATE markasını taşımakta...

Canovate (ODF) genellikle kullanıcılara fiber kablo dağıtımı olarak kullanılıyor, FTTH olma ihtimali daha güçlü.

1. Fotoğraftaki Switch veya olt benzeri ürünün markasını biliyor musunuz?
Etrafında bir yerinde Huawei, ZTE veya Nokia vb. logo var mı?

Konu bana çok garip geldi gerçekten. NASIL BİR İNTERNET ALTYAPISI ORTAYA ÇIKACAKTIR? Zaten kaç tane altyapı var ve güncel olarak yenilenen altyapılar nedir belli değil mi? Belli ki altyapıyı fibere geçiriyorlar. ADSL/VDSL altyapısı olan bir yere onca masraf edip yeniden aynı altyapıyı yapacak halleri yok değil mi? Ben konuya bir anlam veremedim. Neyse FİBER İNTERNET hayırlı olsun diyelim o zaman.

Artı -1 Eksi
Bunu ULPEIX hocam bu forum hesabını silmeden önce bir kez açıklamıştı. Bu sanırım 2010'larda çekilen fiber altyapının dağıtım kasetine benziyor. Ancak fotoğraf hiç net değil kesin bir şey diyemiyorum. Anladığım ve hatırladığım kadarıyla da eskiden çekilen fiber bu şekilde oluyormuş.

Bunu ULPEIX hocam bu forum hesabını silmeden önce bir kez açıklamıştı. Bu sanırım 2010'larda çekilen fiber altyapının dağıtım kasetine benziyor. Ancak fotoğraf hiç net değil kesin bir şey diyemiyorum. Anladığım ve hatırladığım kadarıyla da eskiden çekilen fiber bu şekilde oluyormuş.
Başlık konusuyla ilgili değil ama ULPEIX forumdaş bu Forum'dan da ayrıldı? Haberim olmadı ama bu Forum'a ismen benzer bir başka forumdan da daha önce ayrılmış, sadece burada yazıyordu. Acaba kendisiyle bir temas kurma olanağı var mı? Burada onun bilgilerine çok ihtiyaç var. (Bu konuda iletişime geçebileceklerin [email protected] adresine yazmaları ricasıyla. Malum bu forumda özel mesaj yazma olanağı yoktur...)

Başlık konusuyla ilgili değil ama ULPEIX forumdaş bu Forum'dan da ayrıldı? Haberim olmadı ama bu Forum'a ismen benzer bir başka forumdan da daha önce ayrılmış, sadece burada yazıyordu. Acaba kendisiyle bir temas kurma olanağı var mı? Burada onun bilgilerine çok ihtiyaç var. (Bu konuda iletişime geçebileceklerin [email protected] adresine yazmaları ricasıyla. Malum bu forumda özel mesaj yazma olanağı yoktur...)
Evet bu forumu da bıraktı. Bir süredir aktif değildi. Kendisine bir bakayım dedim ve forum hesabını kapatmış buradan da. Gerçi 1 ay önce falan kapatırım burayı da dedi ama ne zaman kapatacağını da pek bilmiyordum açıkçası. Bayağı ani oldu anlayacağınız. :)
Acaba kendisiyle bir temas kurma olanağı var mı? Burada onun bilgilerine çok ihtiyaç var
Evet yer yer teknik bilgileri gerçekten işe yarar nitelikteydi. Ne yazık ki ben de bilmiyorum ulaşma yolunu. Kendi mailim ondaydı ama henüz dönüt yapmamıştı. Belki yoğun bir zamanı olabilir bilemiyorum. Gittiğine üzüldüm ama. :confused:

Görseldeki cihazlar bir ağ (network) altyapısına ait gibi görünüyor. Özellikle fiber optik bağlantılarla çalışan ekipmanlar bulunuyor. Şunları görebilirsiniz:

1. Soldaki Görsel: Bu, bir optik fiber şasi veya modüler bir ağ ekipmanı olabilir. Genelde geniş bant internet veya veri iletimi için kullanılan fiber optik bağlantı modüllerini içeren bir cihazdır.
  2. Sağdaki İki Görsel: Bunlar muhtemelen fiber optik dağıtım panelleri (ODF - Optical Distribution Frame). Üzerinde sarı renkli fiber optik kablolar bulunuyor. Bu tür paneller, fiber optik kabloların düzenlenmesi, sonlandırılması ve yönlendirilmesi için kullanılır.
Bu ekipmanlar genellikle telekomünikasyon, veri merkezi veya ISP (Internet Servis Sağlayıcı) altyapılarında bulunur. Daha fazla detay veya teknik bilgi isterseniz, spesifik bir soru sorabilirsiniz.

Hocam saçma olacak ama ChatGPT bu cevabı verdi. 😅😂

Görseldeki cihazlar bir ağ (network) altyapısına ait gibi görünüyor. Özellikle fiber optik bağlantılarla çalışan ekipmanlar bulunuyor. Şunları görebilirsiniz:

1. Soldaki Görsel: Bu, bir optik fiber şasi veya modüler bir ağ ekipmanı olabilir. Genelde geniş bant internet veya veri iletimi için kullanılan fiber optik bağlantı modüllerini içeren bir cihazdır.
  2. Sağdaki İki Görsel: Bunlar muhtemelen fiber optik dağıtım panelleri (ODF - Optical Distribution Frame). Üzerinde sarı renkli fiber optik kablolar bulunuyor. Bu tür paneller, fiber optik kabloların düzenlenmesi, sonlandırılması ve yönlendirilmesi için kullanılır.
Bu ekipmanlar genellikle telekomünikasyon, veri merkezi veya ISP (Internet Servis Sağlayıcı) altyapılarında bulunur. Daha fazla detay veya teknik bilgi isterseniz, spesifik bir soru sorabilirsiniz.

Hocam saçma olacak ama ChatGPT bu cevabı verdi. 😅😂

İki görseli doğru bilmiş ODF.
Fakat 1. Görselde ne olduğu belirsiz 360p görüntü :hehehe: