Talha Yiğit

Yetkin
Yer
Konya
Selam. Yakın zamanda maalesef RX 6900 XT kartım arıza verdi. Ben bunu statik elektriğe bağlıyorum; çünkü çalışan kartı söktüm, yeni işlemcimi taktım ve görüntü alamadım. Daha sonra RAM’leri tek tek denedim, BIOS resetledim vs. ama tık yok kartta maalesef.

Bir kere görüntü verdi; anakart firmasının yazısı geldi, gitti. Daha sonra tekrar denedim, Windows’a girdim, şifremi de girdim, sistem reset attı. Ondan beridir görüntü alamıyorum. R7 240 yedek kartımı takıyorum, onda görüntü veriyor sistem. İkisini bir takıyorum; RX 6900 XT’yi zaten cihaz okumuyor. Takılı olunca da loop’a giriyor, sürekli bileşen tanıması yapıyor, en sonunda kendini kapatıyor. Muhtemelen statik elektrikten kaynaklı yaktım cihazı; ben buna bağlıyorum yani.

Kart çift BIOS’lu zannedersem. Switch üzerinden BIOS değişimi yapıyorum ama yine tık yok. CSM açıp kapatma vs. denedim, tekrar görüntü alamadım.

Elimde avometre var; direnç ölçümü, MOSFET sağlamlık testi vs. yapabilirim ama kart çok büyük ve fazla elektronik bilgim yok. Biraz destek lazım kısaca. Konya’dayım; yapan olduğunu zannetmiyorum, hiç araştırmadım. Bir ara gezineceğim ama kendim bir arıza tespiti denemek istiyorum. Birisi 2 bin ila 6 bin arası fiyat verdi, biri de 12–13 bine kadar gider, chipset yanmışsa dedi. Zaten kart 12K’ya kadar bulunuyor. Bloku vs. satsam 1–2 bin eder; en kötü üstüne koyar alırım. 8–9 bin fiyat verirlerse. Kendim yaparsam da malzeme parasıyla istasyonlu havya parası yansır, o da en fazla 5 bin tutar. Bu noktada kararsız kalıyorum.

Sistemde sadece 2600X işlemciden 5950X işlemciye güncelleme yapıldı. İki işlemciyle de denedim, görüntü alamıyorum. Daha sonra yedekte tuttuğum AM3 sistemimi çıkarttım, onda da denedim; yine tık yok.

Power: FSP Hyper Pro H3-650W 80+ Bronze. 12.20V stabil veriyor. Zaten bundan önce aralıksız 5–6 saat 290–300W yükte oyun oynadım ve herhangi bir patlama vs. yaşamadım.

Yedekte RMP-600W var fakat denemeye değmez, patlattım kendisini çünkü denemek de istemedim.

Selam. Yakın zamanda maalesef RX 6900 XT kartım arıza verdi. Ben bunu statik elektriğe bağlıyorum; çünkü çalışan kartı söktüm, yeni işlemcimi taktım ve görüntü alamadım. Daha sonra RAM’leri tek tek denedim, BIOS resetledim vs. ama tık yok kartta maalesef.

Bir kere görüntü verdi; anakart firmasının yazısı geldi, gitti. Daha sonra tekrar denedim, Windows’a girdim, şifremi de girdim, sistem reset attı. Ondan beridir görüntü alamıyorum. R7 240 yedek kartımı takıyorum, onda görüntü veriyor sistem. İkisini bir takıyorum; RX 6900 XT’yi zaten cihaz okumuyor. Takılı olunca da loop’a giriyor, sürekli bileşen tanıması yapıyor, en sonunda kendini kapatıyor. Muhtemelen statik elektrikten kaynaklı yaktım cihazı; ben buna bağlıyorum yani.

Kart çift BIOS’lu zannedersem. Switch üzerinden BIOS değişimi yapıyorum ama yine tık yok. CSM açıp kapatma vs. denedim, tekrar görüntü alamadım.

Elimde avometre var; direnç ölçümü, MOSFET sağlamlık testi vs. yapabilirim ama kart çok büyük ve fazla elektronik bilgim yok. Biraz destek lazım kısaca. Konya’dayım; yapan olduğunu zannetmiyorum, hiç araştırmadım. Bir ara gezineceğim ama kendim bir arıza tespiti denemek istiyorum. Birisi 2 bin ila 6 bin arası fiyat verdi, biri de 12–13 bine kadar gider, chipset yanmışsa dedi. Zaten kart 12K’ya kadar bulunuyor. Bloku vs. satsam 1–2 bin eder; en kötü üstüne koyar alırım. 8–9 bin fiyat verirlerse. Kendim yaparsam da malzeme parasıyla istasyonlu havya parası yansır, o da en fazla 5 bin tutar. Bu noktada kararsız kalıyorum.

Sistemde sadece 2600X işlemciden 5950X işlemciye güncelleme yapıldı. İki işlemciyle de denedim, görüntü alamıyorum. Daha sonra yedekte tuttuğum AM3 sistemimi çıkarttım, onda da denedim; yine tık yok.

Power: FSP Hyper Pro H3-650W 80+ Bronze. 12.20V stabil veriyor. Zaten bundan önce aralıksız 5–6 saat 290–300W yükte oyun oynadım ve herhangi bir patlama vs. yaşamadım.

Yedekte RMP-600W var fakat denemeye değmez, patlattım kendisini çünkü denemek de istemedim.
1. Güç Kaynağı Kontrolü:
- RX 6900 XT, yüksek enerji gereksinimlerine sahip bir karttır. 650W güç kaynağınız genellikle yeterli olmalı, ancak hangi bağlantıları kullandığınızı ve PSU’nun durumunu kontrol edin.
- Tüm PCIe güç bağlantılarını doğru şekilde takılı mı ve düzgün şekilde çalışıyor mu kontrol edin. Gerekirse, başka bir güç kaynağı ile denemek iyi olabilir.

2. Anakart ve Slot Kontrolü:
- RX 6900 XT’nin takılı olduğu PCIe slotunu kontrol edin. Başka bir slotta denemek veya anakartın tüm bağlantılarını kontrol etmek faydalı olabilir.
- Anakartınızın güncel BIOS versiyonunu yükleyin. Bazen eski BIOS versiyonları yeni kartları tanımamakta sorun yaşayabilir.

3. Statik Elektrik – Temizlik:
- Kartı tekrar sökün ve dikkatlice temizleyin. Herhangi bir toz veya kir varsa, temiz bir hava spreyi ile temizlemeyi deneyin.
- Statik elektriği önlemek için, çalışma alanında antistatiktik bilezik kullanın veya metal bir yüzeye dokunun.

4. Ekran Kartını Test Etme:
- Ekran kartınızı başka bir sistemde test edin. Bunu yaptıktan sonra kartın çalışıp çalışmadığını kontrol edebiliriz.
- Eğer başka bir sistemde de çalışmıyorsa, kartın hasar görmüş olabileceği anlamına gelir.

5. Test ve Ölçüm:
- Avometre ile kartın güç hatlarını kontrol edin. PCIe slotuna giden voltaj değerlerini ölçün.
- MOSFET’lerde herhangi bir kısa devre veya yanık izleri olup olmadığını kontrol edin.

6. İkincil Kopma Testi:
- Yedekteki karttaki ayarları geri alıp ilk kurulum haline getirin ve sadece RX 6900 XT’yi takarak sistemin tepki verip vermediğine bakın.
- BIOS’taki tüm ayarları varsayılana döndürün. Yanlış yapılandırmalar bazen sorun yaratabiliyor.

7. Servis Araştırması:
- Eğer yukarıdaki adımlar sonuç vermezse, yerel servis sağlayıcıları ile iletişime geçin. Mümkünse referans alarak güvenilir bir teknisyenle çalışın.

8. Karar Verme:
- Kartınızın onarıma değip değmeyeceğine karar verirken, bir tamir süreci için gereken maliyetlerle, yeni bir kart almanın maliyetini kıyaslayın. Onarım maliyetleri yeni bir kart temin etmeye yaklaşıyorsa, yeni kart almak daha akıllıca olabilir.

Bu adımları takip ederek sorununuzu çözmeye çalışabilirsiniz. Herhangi bir noktada daha fazla bilgi isterseniz, lütfen sorun.