Çözüldü Göz belirli bir derecenin üzerinde bozuk olursa askerlikten muaf olunur mu?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

FRiVZ

Uzman
Merhaba,

Kardeşimin gözleri ilkokul dönemlerinden beri bir hayli bozuk. Gözlüğü çıkardığı anda, hemen bir metre önündeki dünyadan bile habersiz.

1) Gözü belirli bir derecenin üstünde bozuk olanlar askerden muaf oluyormuş. Kardeşimin bu göz sağlığı ile askerlikten muaf olması mümkün mü? (Görsel paylaşıldı.)

NOT : Askerlik için sevk ettikleri hastanede göz testini göz damlası damlatarak yapıyorlarmış. Bu damladan sonra göz değerleri düşer mi ya da buna rağmen muafiyet alınabilir mi? Bu da önemli bir ayrıntı.

Göz değerleri sonucu:

Bu kağıdın ise ne olduğunu bilmiyorum ama sanırım göz tansiyonu, göz içi basıncı ölçülmüş:

Bu göz sonuçlarıyla birlikte, askerlikten muaf olunabilir mi?
Kardeşimin göz sağlığıyla ilgili neler söylemek istersiniz?

Yardımcı olursanız çok seviniriz.

Son düzenleme:
Çözüm
TSK yönetmeliğine göre:
“Bir veya iki gözde astigmatizma 7 diyoptri ve üzeri ise; her iki gözün toplam bozukluğu (miyopi + hipermetrop + astigmat + bunların eşdeğerleri) 14 diyoptri veya üzeri ise.”
Sağlık kurulu raporuna ihtiyacınız var tabii ki. Heyet raporu tarzında, tam teşekküllü bir hastaneden almalısınız.
TSK yönetmeliğine göre:
“Bir veya iki gözde astigmatizma 7 diyoptri ve üzeri ise; her iki gözün toplam bozukluğu (miyopi + hipermetrop + astigmat + bunların eşdeğerleri) 14 diyoptri veya üzeri ise.”
Sağlık kurulu raporuna ihtiyacınız var tabii ki. Heyet raporu tarzında, tam teşekküllü bir hastaneden almalısınız.

Çözüm
Aile hekiminin yönlendirdiği hastane dışında alınan kurul raporları TSK tarafından kabul edilmiyor. Arkadaşın askerlik işlemlerini başlattıktan sonra aile hekimine durumu bildirip hastane sevki alması gerekiyor.

Askerlik tecil bozarken muayeneye gidersiniz. Oraya gitmeden belirli bir belge dolduruyorsunuz. Aile hekimine gittiğinizde durumu anlatırsınız. O sizi heyet raporu için yönlendirir. Bana göre muaf olamaz gibi duruyor. Acemilikte çok fazla kişiyi heyet için hastaneye götürdüm. Heyet tecil bozma döneminde birçok problemi askere gelebilir olarak değerlendirmişti. O kadar kişiden sadece ameliyat olduğundan dolayı açık yarası olan birisini muaf yaptılar. Ama şunun garantisini verebilirim eğer askerde gözüyle ilgili bir problem olur ve bundan dolayı revire vs. çıkarsa o zaman askerliğinin devamı için rapor yazıyorlar ve daha uygun şartlarda askerliğini bitirmesini sağlıyorlar. Onun sağlığını tehlikeye atacak görevler vermezler.

Aile hekimlerine gitmeden once rapor almali. Yoksa askere gider bos yere 2 hafta zahmet ceker git gel yaparak. Raporu oldugunda direk bölük komutanı görür ve aynı gün hastaneye sevk eder. Isler dedigin gibi kagit ustunde var. Her aile hekimi bu islemi bilmiyor. Benim bir rahatsizligim vardi aile hekimine anlattim adamin kafa almiyor. Askere gittim aci ceke ceke 2.5 ay egitim yaptim. Doktorlar askerlere yalancı gözüyle bakiyorlar.

Aile hekiminin yönlendirdiği hastane harici alınan kurul raporlarını TSK kabul etmiyor, yukarıda da belirtmiştim. Sisteme kayıtlı ve sevk hastanesinden rapor almanız gerek. E-devlet üzerinden zaten ilerleme aktif şekilde görülebiliyor. Örneğin Yoklama işlemi başlattınız-Aile Hekimi Muayenesi Tamamlandı (Aile Hekimi tarafından hastaneye sevk edildiniz) - Hastane Muayene işlemleri devam ediyor... gibi gibi. Sevk edilen hastaneye gidip kurul günlerini öğrenmeniz ve muayeneye o günlerde gitmeniz gerekiyor. Hastane muayenesi başlatıldığında sistem işlemler tamamlanana kadar askere gidiş tarihini tahmini 3 ay kadar erteliyor ki yoklama kaçağı durumuna düşmeyeseniz. Tabii işlemler yoklama tarihini geçmeden tamamlanırsa bu ertelemenin bir anlamı kalmıyor, bu sadece tedbir amaçlı yapılan bir erteleme. Yani kısaca sistemde kayıtlı olan ve yönlendirilen hastaneye gitmezseniz sistemin dışında kalıyorsunuz ve hiçbir işlem ilerlemiyor. Hastaneden alınan raporu bölük komutanı görmez, rapor MSB tarafından onaylanır. E devlet üzerinden "onaylı TSK sağlık raporları" kısmından MSB'nin onayladığı raporlar görülebilir. Sizin bahsettiğiniz durum başka bir senaryo.

Aile hekimi olayı bilmiyor diye bir şey yok, siz sevk gerektirecek durumu belirttiğiniz halde aile hekimi "sağlık raporu" verirse itiraz hakkınız bulunuyor.

Son düzenleme:
Çok zor, göz için musf kararı vereceklerini zannetmiyorum, kanavozun dibi kalınlığında gözlük takan erler gördüm, terhis oldular. Çürük raporunu ciddi hastalığı olanlara, vücutsal engeli bulunanlara verdiklerini gördüm.

Bak mevzu kabul ediyor veya etmiyor degil. O rapor gozukecek yoksa ugrasir yanlislikla askere giderse bu haldw.

Bak mevzu kabul ediyor veya etmiyor degil. O rapor gozukecek yoksa ugrasir yanlislikla askere giderse bu haldw.
Ben de askere alınıp/alınmama durumunun dışarıdan alınan raporla bir alakası olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Çünkü başka hastaneden alınan rapor TSK için yok hükmünde. X hastanesi rapor verdi diye sevk oluşturmazlar ya da "x hastanesi rapor vermiş, askerlik durumunu bir daha değerlendirelim" demezler.

Son düzenleme:
Bak simdi yok hükmünde diye bir sey yok isin aslinda. Askere giderse o rapor bölük komutaninın önüne dusuyor ve tekrar hastaneye sevk edip çürük aldırıyor ve askerligi ile ilisigi kesiliyor. Aile hekimi iş bilmeyen birisiyse yanlışlıkla askere gider çünkü direk asker olur raporu veriyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…