Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

erbal

Çalışkan
Herkese iyi günler. 1 senedir sürekli karşıma çıkan sorunun çözümünü buldum. Bu çözümü de sizinle paylaşmak istedim. Bilgi kirliliği o kadar çok ki doğru yöntemi bulmak imkansızlaşıyor. Öncelikle ilk bu sorunları 1 sene önce almaya başladım. Fotoğraftaki gri ekran üzerine üç dikey mavi çizgiyi Samsung Odyssey G65B monitörde 11400F, B560A Pro 750W Sharkoon Coolzero ve XFX 6700 kullanırken aldım. 4 seneye yakın XFX 6700 kullandım. Hiç timeout ve sorunla karşılaşmadım. Ta ki Samsung monitöre geçip Windows ve driver güncellemeleri gelene kadar. 4 ay boyunca sadece 3 defa gri ekran ile karşılaştım ve timeout hatası da beraberinde 3 defa yaşadım. DisplayPort kablo kullanıyordum. Kutusundan çıkan orijinal sözde 8K kablo ile hep sorun yaşadım. 6700'ü sattım ve Nitro 7800XT aldım. Hem 11400FLI sistemde hem de 9700X X870E P ve 1000W Lian Li Edge ile 7 aydır kullanıyorum. O kadar sık şekilde anlık gri ekran gelip gidiyor ki artık gözüm bile alışmaya başlamıştı. Çok uzatmadan çözümlere geçiyorum.

Tarayıcı bile açtığımda anlık timeout hatası yiyip duruyordum. DDU ile driver silmek, driver değiştirmek fayda etmiyor. Reset sonrası yine başlıyor. Çözümü MPO kapatmak. MPO GPU Fix adlı programı indirip MPO kısmının tikini aktif ettiğinizde çoğu basit uygulamada aldığınız timeout hataları geçecektir. Link vermek kural dışı ise kaldırılabilir. GitHub - RedDot-3ND7355/MPO-GPU-FIX: MPO Fix for 5000/6000/7000/9000 AMD GPUs & RTX 2000/3000/4000/5000/GTX 1600

Bunun yanı sıra kart P-state uyku moduna geçerken ya da anlık state arası geçişlerde timeout yiyorsanız yine MPO GPU Fix programından TDR delay kısmını aktif etmeniz gerek ve en alttaki seçeneklerden TDR def kısmını seçmeniz daha etkili olacaktır. Kart güç geçişleri arasında haberleşmeyi kesebiliyor. Bu yüzden driver ve Windows'ta ekran kartını görmüyorum deyip zaman aşımına alıyor. Yine aynı şekilde link vermek kural dışı ise kaldırılabilir. GitHub - RedDot-3ND7355/MPO-GPU-FIX: MPO Fix for 5000/6000/7000/9000 AMD GPUs & RTX 2000/3000/4000/5000/GTX 1600

Anlık yarım ekran ya da tam ekran şeklinde gri ekrana üç çizgi sorunu ise genel olarak DSC (Display Stream Compression) yani görüntüyü sıkıştırma yöntemi ile kablodan gönderirken haberleşmede sorun olan monitörlerde görülüyor. Samsung G5 ve üstü monitörlerde o kadar sık karşılaşılıyor ki sadece görseli arattığınızda bile Samsung monitör yığınla dolu. Tek çözümü kaliteli 2.1 HDMI kablosundan geçiyor. Kutu içinden çıkan DP kablo ne kadar iyi denilse de kart ile monitör anlık dalgalanmalarda iyi haberleşmiyor. Sadece kabloyu değiştirip güç kablolarına yakın kullanıyorsanız kabloda parazit olabilir diye bir ihtimal, güç kablolarından uzak olarak tutun. Yine aynı sorunu alıyorsanız kartınızın PCI-e güç kablolarını kontrol edin. 2x8 pin güç isteyen karta 6 pin takan birini gördüm araştırırken.

Bazı oyunlarda yine timeout hatası almanız FSR ve oyunun motoruyla driver çakışmasından kaynaklı.Assassin's Creed Valhalla ile FSR açtığımda çok nadir de olsa hata alıyorum. Ve devamında Adrenalin bildiriminde "Oyununuzun FSR teknolojisini Ultra Quality kullanıyor musunuz? Yoksa açalım mı?" diye garip bir mesajla beraber hata alıyorum. Demem o ki kartınız ve monitörünüz bozuk değil. Sadece Windows'ta driver ve oyun motoru adamakıllı haberleşemiyor.

WhatsApp Image 2026-07-13 at 14.48.24.webp

Son düzenleyen: Moderatör: