Çözüldü GRUB Rescue hatası ve Windows boot problemi

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

saian

Çalışkan
Ben SSD'mde Windows 10 kullanan biriydim. Hard diskimin 200 GB’lık bir bölümünü ayırarak orada Linux kullanmak gibi bir hedefim vardı. Lakin hard diskin eskiliğinden dolayı beklediğim performansı alamayıp Windows’a döneyim dedim. Ayırdığım 200 GB’lık kısmı biçimlendirerek tekrar birleştirdim. Bundan sonra bilgisayarı yeniden başlattım ve karşılaştığım ekranı eke ekliyorum. BIOS’tan boot olarak Windows bulunan SSD’mi seçmeme rağmen Windows’a erişemiyorum. Ne yapmalıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Eğer doğru partisyonu biliyorsanız, direk 3. satırdaki komutu dogru bir sekilde girip, diger komutlari tekrar calistirmayi deneyebilirsiniz.

Eğer bilmiyorsanız aşağıdaki linkin "Solution"
bölumünde sadece 5. adımı takip ederek bulmayı deneyebilirsiniz:

Eğer bu da işe yaramaz ise, elinizdeki dağıtımı tekrar kurmayı veya Boot Repair aracını kullanarak onarma yapmayı deneyebilirsiniz.

Eğer sorun çözülmezse aşağıdaki çözümlere yönetebilirsiniz:

Eğer yine olmaz ise ilk mesajımda son paylaştığım adımları, yine olmaz ise altındaki bağlantıda bulunan adımları uygulayın bir Windows imajı yazdırıp.
Silmeden önce Windows'tan birkaç bir şey yapmanız gerekiyordu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Normal şartlar altında, eğer Windows ve Windows'a ait efi partisyonuna herhangi bir zarar gelmediyse veya başka bir durumdan kaynaklı bir sorun ile karşılaşmazsanız sadece exit komutunu yazıp enterladığınız zaman sizi Windows'un Bootloader'ına yönlendirmesi lazım GRUB Rescue'nin. Buradan Windows'u boot edebilirsiniz.

Eğer çalışmaz ise:

Diskinizin GPT veya MBR şemalarından hangisine sahip olduğuna göre, GRUB Rescue'ye aşağıdaki komutları girin:

GPT:

Kod:
insmod part_gpt
insmod chain
set root=(hdX,gptY)
chainloader /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
boot

MBR:

Kod:
insmod chain
insmod ntfs
set root=(hdX,Y)
chainloader +1
boot

Her ikisinde de 3. satırdaki x yerine diskiniz ve y yerine Windows'a ait olan efi partisyonunun numarası gelecek (Ana partisyonunuzun değil). Eğer hangi pastisyonunuzun Windows'a ait olan efi partisyonu olduğunu bilmiyorsanız, ls komutuyla bütün disk bilginizi listeleyebilir ve seçtiğiniz partisyon için 3. satırdaki komutu girdikten sonra ls / komutunu girerek seçtiğiniz partisyonun içindeki dosyaları görüntüleyebilirsiniz. Böylece hangi partisyonun hangi "göreve" sahip
olduğunu anlayabilirsiniz.

Windows'u başarılı bir şekilde boot ettikten sonra, bu sorundan kalıcı olarak kurtulmak için Komut İstemi üzerinden aşağıdaki komutları girip, bilgisayarı yeniden başlatıp kontrol edin:

bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /rebuildbcd

Eğer sorun ortadan kalkmazsa, Windows'u yine aynı şekilde yukarıdaki gibi tekrar boot edin, ardından kontrol edin:

Bahsettiğiniz komutları denediğimde unknown filesystem hatası alıyorum.

Silmeden önce Windows'tan birkaç bir şey yapmanız gerekiyordu.
Maalesef biraz geç öğrendim.

Bahsettiğiniz komutları denediğimde unknown filesystem hatası alıyorum.

Maalesef biraz geç öğrendim.
Hangi komutu girdiğinizde alıyorsunuz hatayı? Bir de yukarıda dedigim gibi ilk olarak exit komutunu girmeyi denediniz mi?

Eğer elinizde boot edebildiğiniz ve içerisinde Windows yüklü bir usb varsa, onu boot ettikten sonra kurulum ekranına geldiğinde CMD'yi oradan da çalıştırıp girebilirsiniz yazdığım mesajın sonundaki komutları.

Exit komutundan da aynı hatayı alıyorum. İnsmod ile başlayan komutlarda hatayı alıyorum. Elimde Windows yüklü bir USB maalesef yok ama Linux yüklü var. Oradan bir çözüm yolu bulabilir miyiz? En kötü Linux ile Windows USB'si yazdırayım.

Eğer doğru partisyonu biliyorsanız, direk 3. satırdaki komutu dogru bir sekilde girip, diger komutlari tekrar calistirmayi deneyebilirsiniz.

Eğer bilmiyorsanız aşağıdaki linkin "Solution"
bölumünde sadece 5. adımı takip ederek bulmayı deneyebilirsiniz:

Eğer bu da işe yaramaz ise, elinizdeki dağıtımı tekrar kurmayı veya Boot Repair aracını kullanarak onarma yapmayı deneyebilirsiniz.

Eğer sorun çözülmezse aşağıdaki çözümlere yönetebilirsiniz:

Eğer yine olmaz ise ilk mesajımda son paylaştığım adımları, yine olmaz ise altındaki bağlantıda bulunan adımları uygulayın bir Windows imajı yazdırıp.

Çözüm
Windows usb ile cmdden verilen kodları yazdım ama maalesef işe yaramadı. Doğru partisyonu bulmak için attığınız linkteki yöntemi denedim. ls kısmında görünen hepsi filesystem is unknown hatasını veriyor.

https://askubuntu.com/questions/429610/uninstall-grub-and-use-windows-bootloader Buradaki çözümde 12. adıma kadar geldim ama benim efi dosyamın içinde bahsettiği dosya yok.

Dosya Ekleri

• 17521623580295747834436629734020.webp
    3,2 MB · Görüntüleme: 66
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…