GT 730 Linux uyumluluğu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ramco_man8
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 136
  • Etiketler Etiketler
    linux

ramco_man8

Çalışkan
Geçen hafta Windows'u silip Xubuntu yükledim. Scroll Lock dışında hiçbir sorun yaşamadım (ki onu da hemen hallettim). Ancak Bottles ile Live for Speed çalıştırmayı denediğimde hiçbir şey olmadı. Bayağı bir Start bastım herhalde.

Biraz kurcalayınca DXVK zımbırtısını öğrendim. TechPowerUp'a gidip kontrol edince fark ettim ki benim ekran kartım Vulkan desteklemiyor. Dedim Windows'da çalışıyor bu? OpenGL'ye çeviremiyor muyum?

Sonra terminalden nvidia-utils çalıştırmayı denedim, terminal ne olduğunu bilmiyor. Aha dedim sürücü yok. İnternetten aradım bu arkadaşın sürücüsünü. 390 serisi en yeni sürücü.

.run dosyası verdi, ChatGPT'ye sordum bunu nasıl yüklüyoruz, dosyayı yürütülebilir yap sonra X11'i kapat dedi. Tamam Xfce vs. kapattım, yazıyla .run dosyasını çalıştırdım.

DKMS'e evet dedim, eski sürücün var üstüne kurayım mı diye sordu ona da evet dedim. Sonra bu ekranda %80(?) de takıldı.

Sonra çok garip bir hata aldım, "make" komutu ile alakalı falan. Ben burada bayağı takıldım. Bir gün falan uğraştım bu hatayla.

Sorun neymiş biliyor musunuz? Nvidia'nın 390 serisi sürücüsü Linux 6.14 kerneli desteklemiyormuş.

Ben şimdi ne yapabilirim? Nouveau donanım hızlandırma desteklemiyor (ciddiyim, YouTube izlerken video kasıyor 480p'de). ChatGPT sürücüyü yamala falan dedi ama nasıl yapılıyor hiçbir fikrim yok. İlla yeni bir GPU mu almam lazım şimdi?

Debian 11 veya Ubuntu 22.04 LTS gibi kernel sürümü 5.x olan bir dağıtım kullanmayı deneyin hocam.

Kernel downgrade yapabiliyor muyuz yeni sürümlerde?
Yaparsın ama bazı librarylerle sorun yaratabiliyor glibc ve libdrm gibi.

Backport repoları source listene eklersin. İstediğin kerneli kurarsın, GRUB yapılandırdıktan sonra her boot işleminde hangi kernel ile başlamak isteyeceğine karar verirsin.

Bana kalırsa yukarıda arkadaşın dediği gibi default kerneli 5.x olan bir dağıtım kurman daha iyi olur. Kart çok eski çünkü.

Son düzenleme:
Debian 11 veya Ubuntu 22.04 LTS gibi kernel sürümü 5.x olan bir dağıtım kullanmayı deneyin hocam.

Xubuntu 22.04 indiriyorum, çalışırsa burada belirtirim. Sağolun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…