Açıkçası çok beğenmedim. 13 yılın ardından çıkacak şey, RDR 2 + GTA 5 birleşmesi olmuş ve Netflix'te dahi Türkçe alt yazı olmaması oyunu almama sebeplerimden olacak.

Yok siz GTA 6'yı ne sanıyordunuz vallahi bilmiyorum ama açık dünya oyunlarında fizik yasalarını baştan yazacak sihirli bir icat beklemek gerçekten mantıksız. Türkçe alt yazı konusundaki öfkeni sonuna kadar anlıyorum, milyar dolarlık şirketin Türkiye pazarını yok sayması tam bir iş bilmezlik ve oyunu almama kararında yüzde yüz haklısın. Ama oyunun teknik tarafına RDR 2 ve GTA 5 karışımı deyip küçümsemek olaylara çok sığ bakmaktır.

Sinemadan örnek vereyim, tam olarak ne demek istediğimi daha net anlayacaksın. Christopher nolan Oppenheimer filmini yaparken sıfırdan yeni bir sinema dili icat etmedi. Dunkirk filmindeki o devasa IMAX çekim ölçeğini ve ses tasarımını aldı, mementodaki kronolojik olmayan kurguyla ve the prestigedeki psikolojik gerilimle birleştirdi. Kimse çıkıp da bu adam iki eski filmini karıştırmış deyip projeyi küçümsemedi, aksine yönetmenin kariyer zirvelerini tek bir eserde toplaması alkışlandı. Ya da denis villeneuve dune serisini çekerken Blade runner 2049'un o atmosferik görselliğini alıp arrival filmindeki devasa ölçek hissiyle harmanladı ve ortaya bir başyapıt çıktı. Rockstar Games'in yaptığı şey de tam olarak bu. RDR 2 bugün oyun dünyasındaki en detaylı, en yaşayan, her nesnenin kütlesi olan organik dünyadır. GTA 5 ise en dinamik, dikey mimarisi yüksek ve tempolu şehir simülasyonudur. Sen bu iki devasa yapıyı yeni nesil fizik ve yapay zekâ motoruyla aynı potada erittiğinde ortaya basit bir toplama işlemi çıkmaz. Devasa bir şehrin ortasında RDR 2 kalitesinde yaşayan yapay zekâ çalıştırmak, binaların içine girip o ağır fiziği hissetmek zaten bu sektörün ulaşabileceği teknik tepe noktasıdır.

Tekerleği her on yılda bir yeniden icat edemezsin. Dil desteği konusunda şirketin umursamazlığını sabaha kadar eleştirelim, tepkimizi koyalım ama işin mühendislik kısmındaki bu evrimsel zirveye haksızlık etmeyelim. Sen söyle, açık dünya oyununda teknik olarak radikal biçimde başka ne yapılabilirdi.