GTA VI, "Nudist Town" sızıntısı çıktı!

Acaba 2017'deki gibi rage motorunu sızdırır mı? Çok merak ediyorum, öyle bir anket açar mı acaba? Oyundan çok ben motoru çok merak ettim, 2017'den bu yana acaba neler değişti? Cıbıl abilerin ablaların detayları da iyi olmuş, ulan Rockstar, iş nfsw olunca daha da iyi yapıyorsun.

@BlueMagic

Tüketicinin tek silahı 'satın almamak' olsaydı bugün sektör bu kadar açgözlü politikalarla dolmazdı. Sızıntıların arkasındaki tek mesele 'hype' veya merak da değil; şirketlerin fiziksel medyayı bitirip 'oyunun sahibi değilsiniz, sadece geçici bir lisans kiralıyorsunuz' noktasına gelmiş olması.

Yıllarca bilgi ambargosu uygulayıp topluluğu yok sayan, üstüne dijitalde mülkiyet hakkını insanların elinden alıp tüm kontrolü kendi keyfine bağlayan şirketlere kimse 'eyvallah' demek zorunda değil. Burada cılkı çıkan şey sızıntılar değil; yayıncıların oyuncuyu tamamen mülkiyetsiz bırakma çabası.

Spoiler mevzusuna katılmıyorum bu arada, ama kararı veren oyuncular.

@Ethem Efe, "şirketlerin fiziksel medyayı bitirip 'oyunun sahibi değilsiniz, sadece geçici bir lisans kiralıyorsunuz' noktasına gelmiş olması." cümlenize bende katılıyorum ama buna tepki olarak, geliştirilen projeye sızıp, dosyalarını firmanın izni olmadan ve çalışanların emeğini hiçe sayarak yayınlamak son derece yanlış diyorum. İlla tepki verilecekse sadece satın almayarak değil, sosyal medyada ilgili firmanın yönetici kadrolarına toplu şikayette bulunarak, gündem olarak tepki verilmeliydi. Kalkıp da binlerce insanın emeğini hiçe sayarak ve tamamen yasadışı yollarla oyunu izinsiz paylaşarak tepki verilmez. En nihayetinde ortada bir emek var.

Bugün benzer olay indie stüdyoya yapılmış olsa hacker'a etmeyecekleri laf kalmayan oyuncu kitlesi, bugün sırf büyük firma diye saçma sapan adamı baş tacı yapıyorlar. Bu işlerden Rockstar ciddi zarar eder veya yatırımcılarının güveni kırılırsa bir daha kimse "Kaliteli oyun gelmiyor, hep aynı şeyleri görüyoruz" gibisinden ağlamasın. Tamam bende Rockstar'ı çok eleştiriyorum ama kim ne derse desin bugün oyun dünyasına yön verdikleri, çitayı belirledikleri gerçeği de su götürmez bir gerçek.

Kimse kimsenin emeğini hiçe saymıyor.

"Sosyal medyada toplu şikayette bulunarak gündem oluşturun" fikri teoride kulağa hoş geliyor ama maalesef milyar dolarlık şirketler için bu tür sosyal medya kampanyaları tamamen karşılıksız kalıyor. Şirketler ancak finansal veya ticari bir risk (itibar kaybı, projenin gizliliğinin delinmesi, pazarlama stratejilerinin bozulması vb.) hissettiklerinde masaya oturup oyuncuları dinleme gereği duyuyorlar.

İndie stüdyolarla devasa yayıncıları karşılaştırmak da doğru olmaz; çünkü indie yapımcılar zaten toplulukla şeffaf ve birebir iletişim kurarken, Rockstar veya Sony gibi devler yıllarca oyuncuyu tamamen yok sayıp tek taraflı dayatmalarda bulunuyor. Çalışanların emeğine kimse laf etmiyor, asıl eleştirilen o emeği kendi açgözlü politikalarına kalkan eden üst yönetimdir.

AYRICA DESTEK GÖSTERMEK İÇİN EN AZ 10 OYUNCUNUN MESAİ SAATLERİ İÇİNDE TAKE2/ROCK OFİSLERİNİN ÖNÜNDE ELLERİNDE OYUN DİSKLERİYLE PIRASA KILIĞINDA GÖRÜNMESİ GEREKİYOR.*
Bunu yapacak olsalar suç teşkil eder mi acaba?

Rockstar Games ve take two ne kadar zarar görürse o kadar mutlu olurum. Piyasa değerinde düşen 1 TL bile beni mutlu etmeye devam edecek.

Damarında kandan çok kafein dönen C++ yazılımcısına, sabahın 4'ünde 3D modelin poligon sayısını düşüreceğim, vertex shader optimize edeceğim diye kafayı yiyen modellemeciye yazık değil mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…