ERNEST 19

Üstün
Stabilize olmayan veya bozuk güç kaynakları oyunlarda watt çakışmasın neden olur mu?
Güç kaynağım: DeepCool CC560 V2 700W.

Mesela hikayeli oyunlarda bir süre sonra %99 kullanıyor ya ekran kartı. Yine aynı kullanıyor ama 120-145 watt arası kullanması gereken oyunlarda 70 watta kadar düşüyor. Kullanım yine %99 ancak watt bayağı düşüyor aynı şey işlemci de de geçerli. Bunun sebebi güç kaynağı mı? Güç kaynağı değilse başka ne olabilir?

Stabilize olmayan veya bozuk güç kaynakları oyunlarda watt çakışmasın neden olur mu?
Güç kaynağım: DeepCool CC560 V2 700W.

Mesela hikayeli oyunlarda bir süre sonra %99 kullanıyor ya ekran kartı. Yine aynı kullanıyor ama 120-145 watt arası kullanması gereken oyunlarda 70 watta kadar düşüyor. Kullanım yine %99 ancak watt bayağı düşüyor aynı şey işlemci de de geçerli. Bunun sebebi güç kaynağı mı? Güç kaynağı değilse başka ne olabilir?
Hayır, ne kadar güç çekmesi gerekiyorsa o kadar kullanıyordur zaten güç kaynağı ile ilgisi yok.

Hayır, ne kadar güç çekmesi gerekiyorsa o kadar kullanıyordur zaten güç kaynağı ile ilgisi yok.
Ama güç kaynağı hariç tüm parçaları değiştirdim veya farklılarıyla denedim. Öyle 3. parti bir yazılım da kurmuyorum yalnızca update, driver vs kuruyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ama güç kaynağı hariç tüm parçaları değiştirdim veya farklılarıyla denedim. Öyle 3. parti bir yazılım da kurmuyorum yalnızca Update, driver vs kuruyorum.

Oyun gibi talep ettiği işlem kapasitesi sürekli değişen yüklerde işlemci ve ekran kartı her zaman tam veya belirli bir sabit güçte çalışmaz zaten, çektikleri gücün bazen düşmesi sorun var demek için yeterli değil, parça değiştirerek olmayan sorunu çözmeye çalışmış bile olabilirsin. Bende Arc B580 ve MSI MAG BN güç kaynağı var, sahneye göre 120W da çekebiliyor 210W da çekebiliyor. İşlemci de aynı şekilde 40-60W arası takılıyor oyunlarda.

Oyun gibi talep ettiği işlem kapasitesi sürekli değişen yüklerde işlemci ve ekran kartı her zaman tam veya belirli bir sabit güçte çalışmaz zaten, çektikleri gücün bazen düşmesi sorun var demek için yeterli değil, parça değiştirerek olmayan sorunu çözmeye çalışmış bile olabilirsin. Bende Arc B580 ve MSI MAG BN güç kaynağı var, sahneye göre 120W da çekebiliyor 210W da çekebiliyor. İşlemci de aynı şekilde 40-60W arası takılıyor oyunlarda.

Örnek olarak Ghost of Tsushima oyununda 60-90 arası FPS alıyorum; watt çakıldığında oyunun FPS değeri 20'ye kadar düşüyor. Tek bu oyunda değil.

Örnek olarak Ghost of Tsushima oyununda 60-90 arası FPS alıyorum watt çakıldığında oyunun FPS değeri 20'ye kadar düşüyor tek bu oyunda değil.

PCI-e slotu Gen 3 X8 veya X4 çalışmıyor değil mi? Tüm sistem özelliklerini yazsan iyi olur. PSU'dan olduğunu sanmam (yine de imkan varsa değiş kalitesiz bir modelse), at istersen FurMark'a orada sabit yüksek güç çeker. Sahneye göre PSU ben artık bu kadar gücü veremiyorum demez zaten 120-140W düşük rakamlar o güç kaynağı için bile.

Düşük de olsa ihtimal dahilinde. Misal güç kaynağı aşırı ısınırsa ve OTP mevcut değilse ki PF700'de yok (ayrıca biraz düşük kaliteli bir model) çıkış kanalları dengesizleşebilir. Bu da sistemin çalışmasını etkiler tâbii ki.

OCCT ile güç testi yaptınız mı? Test sırasında HWinfo veya benzeri bir programla, çıkış voltajlarının ne durumda olduğuna da bakmanız lazım. Nasıl yapılacağına dair yan forumda yusuf7878'in OCCT ile güç kaynağı testi hakkında rehberi mevcut, bir göz atabilirsiniz.

Son düzenleme:
@Deep01, @Andar Han, furmark ve occt testi yaptım 1 saat başarıyla tamamlandı. Herhangi bir sorun da çıkmadı gpu ve cpu çekmesi gereken voltajı çekti. Ancak bu oyunlarda neden sorun yaşıyorum bilmiyorum. Ekran kartı gen 4 x8 çalışıyor onu da kontrol ettim.

İşlemci ve anakartı iade ettim.

Şuan ki sistemim
Asus prime b 550 m k argb.
Ryzen 7 5700x.
Rtx 5060.
Msi spartium m450 m2 ssd.
Twimos tornada 2x8 16 gb ram.
Güç kaynağı ve kasa DeepCool CC560 V2 700W 80+ Tempered Glass USB 3.0 ATX Mid Tower Kasa.