Merhaba,
Öncelikle geçmiş olsun, bahsettiğiniz çalışanların bu davranışları hoş olmamış gerçekten.
Meseleye gelelim. Yapılan satış bir mağaza satışı olduğundan, yani doğrudan bir satış olduğundan, yani mesafeli bir satış olmadığından en başından beri 14 günlük bir cayma hakkınız bulunmamakta. Ezberden aklınıza gelen bu 14 günlük cayma hakkı mesafeli satışlarda geçerli.
Her ne kadar cayma hakkınız bulunmasa da yine ayıplı mal konusunda seçimlik haklarınız bu tarz alışverişlerde de geçerli. Burada ilk olarak ayakta yara yapmasının sebebinin ayakkabıdaki bir ayıptan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak lazım. Ayakkabıdaki bir üretim hatası sebebiyle bu gerçekleşiyorsa ürün ayıplı demektir ve ayıplı ürün sebebiyle değişim yapma ve iade gibi haklarınız bulunmakta. (ayıplı mal durumunda seçimlik haklar için bkz:
https://techolay.net/sosyal/konu/ay...lik-haklari-nedir-ve-nasil-kullanilir.205008/)
Bir diğer nüans bu ayıbın satış sırasında anlaşılabilir olup olmadığı ve o sırada anlaşılması tüketiciden beklenebilir olup olmadığı. Ayakkabı gibi ürünler satış sırasında denenebiliyor ve normal şartlarda bir ayıp varsa o sırada anlaşılabiliyor. Ancak siz kız arkadaşınıza almışsınız ve ayakta yara yapmasını sağlayan bir ayıp varsa bile satın alma aşamasında bunu öğrenemezseniz. Bu yüzden bu nüans sizin aleyhinize görünmüyor.
Ayrıca ürünün teşhir ürün olması, yani denenmiş kullanılmış ürün olması esasen bir ayıptır. Ancak siz teşhir ürünü olduğunu bilerek almışsınız maalesef. Yani aslında denenmiş bir ürünü, ayıplı bir ürünü bilerek satın almışsınız maalesef. Bu durum sizin aleyhinize. Ancak bunu satıcının kanıtlaması gerekiyor. Yine de satın alma aşamasında size satılan ürünün teşhir ürün olduğunu bilgilendirdiklerine dair sizden imzalı bir belge almamışlardır ve muhtemelen fişte de teşhir ürünü olduğunu yazmıyordur. (
)
Sonuç olarak:
- Eğer ayakta yara oluşmasının sebebi ayakkabıdaki bir ayıptan kaynaklanıyorsa,
- Satılan ürünün teşhir ürünü olduğu konusunda bilgilendirme yaptıklarını kanıtlayamazlarsa ( ),
Olası bir THH başvurusunun olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum.
Satıcının şu anki tavrı sebebiyle şu an uzlaşarak çözemeceğinizi düşünüyorum. Bu sebeple ayakkabıyı teslim almanızda bir sakınca yok. Madem fişi de teslim almadan vermeyeceklermiş, bu sayede fişi de almış olursunuz. Ayrıca sanmıyorum ama incelemeye yönelik yazılı bir rapor bulunuyorsa ellerinde onun da bir örneğini talep edin. Devamında yukarıda yazdıklarımı iyi düşündükten sonra motivasyonunuz olursa THH'ye başvurabilirsiniz. THH'ye başvurmak istemezseniz de ayakkabı üzerinde çeşitli tadilatlar gerçekleştirmek gibi başka çözüm yolları bulmaya çalışabilirsiniz.