erdym 92

Bilgin
Makaleler
2
Yer
İstanbul
Kız arkadaşımla yemeğe gitmiştik ve jest olsun diye Guess'den ayakkabı almak istedim. Kız arkadaşım da yaklaşık 6 bin TL olan bir modeli beğendi, lakin sadece deneme modelinin kaldığını fakat yeni geldiğini belirttiler. O da özellikle onu beğendiğini belirtince ben de almak durumunda kaldım. Lakin yemekten döndüğümüzde ayakkabı sıkmamasına rağmen topuk tarafına yara yaptığını söyledi ve ben de şube ona yakın diye gidip değiştirebilirsin dedim. Lakin oraya gidip ayakkabıyı bakın, iade bile değil, değişim istediğini belirttiğinde mağazada çalışan bir çalışan, kız arkadaşıma "Evet, o ayakkabıyı sen almamıştın zaten" diye kendisini ilgilendirmeyen çirkin bir ima ve üslupla konuşup halihazırda mağaza denemesi olan bir ayakkabıyı incelemeye göndereceğini söyledi ki ayakkabı da bir yıpranma falan da yoktu. Bize bu incelemenin 1 ila 2 hafta sonrasında sonuçlanacağı söylenmesine rağmen 1 gün sonra aynı kadın, kız arkadaşımı arıyor ve değişime uygun değil, gel al şu ayakkabını diyerek yine bir çalışana yakışmayacak bir tavırla konuşuyor ki ben bunu da hoparlör de duydum ve kendim konuştuğumda beni geçiştirip suratıma kapattı. Tekrar aradığımda erkek olan yetkili birine durumu anlattım ve kendisi konuyla ilgileneceğini, daha üst biri olduğunu ve bu tavrın doğru olmadığını söyledi. Şaka gibi ama 10 dakika sonra tekrar başka bir kadın tarafından bu sefer ben arandım ve "Gelin alın ayakkabınızı, yara yaptıysa bir büyük numara alsaydınız, ne yapayım?" diye resmen dalga geçti. Ben de ayakkabıyı almayacağımı söyledim ve bu süreç 4 Ağustos'dan beri sürdüğünden 14 günlük iade hakkımı da sanırım kaybettim ve ürün hala onlarda.

@Şişman Adam hocam, izleyebileceğim yasal süreçler nedir? Ayakkabıyı bana hala al diyorlar, lakin almam doğru mu? Ayrıca değişim için gönderirken kız arkadaşımdan fişi de almışlar ve ayakkabıyı teslim almadan kopyasını vermiyorlar, bu konuda sorun yaşar mıyım?

Özenle mi seçmişler bu çalışanları diye düşündürten rezilliktir. Rezillik puanı 6/10.

Size de ders olsun, teşhir, deneme ürünü almayın.

Oldu zaten hocam normalde de ben teşhir ürünü almam aslında. Mesela ben normalde numaram boyumdan dolayı büyük diye Adidas'dan alırım ayakkabı ve eğer mağaza da yoksa kasa da evime sipariş ile satış yapıyorlardı lakin o an hem rezervasyona geç kalıyorduk hem de güzel bir günümüz olsun dedik aceleye geldi fakat bu sefer de hepten 1 Ay'ı zehir ettiler. Özellikle anlamıyorum çalışan nasıl böyle davranabiliyor hani sana ne benim kime ne aldığımdan yani bu ne çekememezlik.

Ülke olarak gerginiz, şaşırmadım.

Geçen arkadaşımla meydanda kuş satan bir adama ''abi bunlar hızlı mı ölüyor'' diye sorduk adam bize ''yok, alır almaz ölüyor'' deyip hem tersledi hem dalga geçti, 5 dakika sonra otobüsü binmek için durdurduk, şoföre otobüs dolu olduğu için ''biz binmeyeceğiz'' dedik adam ''o zaman niye durdurdun'' diye tersledi. Hadi anlattığım 2.olay biraz daha kabul edilebilir ama onun dışında çok ters ters insanlar var gerçekten.

Merhaba,

Öncelikle geçmiş olsun, bahsettiğiniz çalışanların bu davranışları hoş olmamış gerçekten.

Meseleye gelelim. Yapılan satış bir mağaza satışı olduğundan, yani doğrudan bir satış olduğundan, yani mesafeli bir satış olmadığından en başından beri 14 günlük bir cayma hakkınız bulunmamakta. Ezberden aklınıza gelen bu 14 günlük cayma hakkı mesafeli satışlarda geçerli.

Her ne kadar cayma hakkınız bulunmasa da yine ayıplı mal konusunda seçimlik haklarınız bu tarz alışverişlerde de geçerli. Burada ilk olarak ayakta yara yapmasının sebebinin ayakkabıdaki bir ayıptan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak lazım. Ayakkabıdaki bir üretim hatası sebebiyle bu gerçekleşiyorsa ürün ayıplı demektir ve ayıplı ürün sebebiyle değişim yapma ve iade gibi haklarınız bulunmakta. (Ayıplı mal durumunda seçimlik haklar için bkz: https://techolay.net/sosyal/konu/ay...lik-haklari-nedir-ve-nasil-kullanilir.205008/)

Bir diğer nüans bu ayıbın satış sırasında anlaşılabilir olup olmadığı ve o sırada anlaşılması tüketiciden beklenebilir olup olmadığı. Ayakkabı gibi ürünler satış sırasında denenebiliyor ve normal şartlarda bir ayıp varsa o sırada anlaşılabiliyor. Ancak siz kız arkadaşınıza almışsınız ve ayakta yara yapmasını sağlayan bir ayıp varsa bile satın alma aşamasında bunu öğrenemezseniz. Bu yüzden bu nüans sizin aleyhinize görünmüyor.

Ayrıca ürünün teşhir ürün olması, yani denenmiş kullanılmış ürün olması esasen bir ayıptır. Ancak siz teşhir ürünü olduğunu bilerek almışsınız maalesef. Yani aslında denenmiş bir ürünü, ayıplı bir ürünü bilerek satın almışsınız maalesef. Bu durum sizin aleyhinize. Ancak bunu satıcının kanıtlaması gerekiyor. Yine de satın alma aşamasında size satılan ürünün teşhir ürün olduğunu bilgilendirdiklerine dair sizden imzalı bir belge almamışlardır ve muhtemelen fişte de teşhir ürünü olduğunu yazmıyordur. ( ;) )

Sonuç olarak:
  • Eğer ayakta yara oluşmasının sebebi ayakkabıdaki bir ayıptan kaynaklanıyorsa,
  • Satılan ürünün teşhir ürünü olduğu konusunda bilgilendirme yaptıklarını kanıtlayamazlarsa ( ;) ),
Olası bir THH başvurusunun olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum.

Satıcının şu anki tavrı sebebiyle şu an uzlaşarak çözemeceğinizi düşünüyorum. Bu sebeple ayakkabıyı teslim almanızda bir sakınca yok. Madem fişi de teslim almadan vermeyeceklermiş, bu sayede fişi de almış olursunuz. Ayrıca sanmıyorum ama incelemeye yönelik yazılı bir rapor bulunuyorsa ellerinde onun da bir örneğini talep edin. Devamında yukarıda yazdıklarımı iyi düşündükten sonra motivasyonunuz olursa THH'ye başvurabilirsiniz. THH'ye başvurmak istemezseniz de ayakkabı üzerinde çeşitli tadilatlar gerçekleştirmek gibi başka çözüm yolları bulmaya çalışabilirsiniz.

Merhaba,

Öncelikle geçmiş olsun, bahsettiğiniz çalışanların bu davranışları hoş olmamış gerçekten.

Meseleye gelelim. Yapılan satış bir mağaza satışı olduğundan, yani doğrudan bir satış olduğundan, yani mesafeli bir satış olmadığından en başından beri 14 günlük bir cayma hakkınız bulunmamakta. Ezberden aklınıza gelen bu 14 günlük cayma hakkı mesafeli satışlarda geçerli.

Her ne kadar cayma hakkınız bulunmasa da yine ayıplı mal konusunda seçimlik haklarınız bu tarz alışverişlerde de geçerli. Burada ilk olarak ayakta yara yapmasının sebebinin ayakkabıdaki bir ayıptan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak lazım. Ayakkabıdaki bir üretim hatası sebebiyle bu gerçekleşiyorsa ürün ayıplı demektir ve ayıplı ürün sebebiyle değişim yapma ve iade gibi haklarınız bulunmakta. (ayıplı mal durumunda seçimlik haklar için bkz: https://techolay.net/sosyal/konu/ay...lik-haklari-nedir-ve-nasil-kullanilir.205008/)

Bir diğer nüans bu ayıbın satış sırasında anlaşılabilir olup olmadığı ve o sırada anlaşılması tüketiciden beklenebilir olup olmadığı. Ayakkabı gibi ürünler satış sırasında denenebiliyor ve normal şartlarda bir ayıp varsa o sırada anlaşılabiliyor. Ancak siz kız arkadaşınıza almışsınız ve ayakta yara yapmasını sağlayan bir ayıp varsa bile satın alma aşamasında bunu öğrenemezseniz. Bu yüzden bu nüans sizin aleyhinize görünmüyor.

Ayrıca ürünün teşhir ürün olması, yani denenmiş kullanılmış ürün olması esasen bir ayıptır. Ancak siz teşhir ürünü olduğunu bilerek almışsınız maalesef. Yani aslında denenmiş bir ürünü, ayıplı bir ürünü bilerek satın almışsınız maalesef. Bu durum sizin aleyhinize. Ancak bunu satıcının kanıtlaması gerekiyor. Yine de satın alma aşamasında size satılan ürünün teşhir ürün olduğunu bilgilendirdiklerine dair sizden imzalı bir belge almamışlardır ve muhtemelen fişte de teşhir ürünü olduğunu yazmıyordur. ( ;) )

Sonuç olarak:
  • Eğer ayakta yara oluşmasının sebebi ayakkabıdaki bir ayıptan kaynaklanıyorsa,
  • Satılan ürünün teşhir ürünü olduğu konusunda bilgilendirme yaptıklarını kanıtlayamazlarsa ( ;) ),
Olası bir THH başvurusunun olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum.

Satıcının şu anki tavrı sebebiyle şu an uzlaşarak çözemeceğinizi düşünüyorum. Bu sebeple ayakkabıyı teslim almanızda bir sakınca yok. Madem fişi de teslim almadan vermeyeceklermiş, bu sayede fişi de almış olursunuz. Ayrıca sanmıyorum ama incelemeye yönelik yazılı bir rapor bulunuyorsa ellerinde onun da bir örneğini talep edin. Devamında yukarıda yazdıklarımı iyi düşündükten sonra motivasyonunuz olursa THH'ye başvurabilirsiniz. THH'ye başvurmak istemezseniz de ayakkabı üzerinde çeşitli tadilatlar gerçekleştirmek gibi başka çözüm yolları bulmaya çalışabilirsiniz.

Teşekkürler hocam, o halde ben ürünü teslim alacağım ve THH'ye şikayette bulunacağım. Zaten bana herhangi bir şekilde teşhir olduğuna dair bir imza falan da attırmadılar ki faturada hatırladığım kadarıyla böyle bir ibare de yoktu. Zaten teşhir indirimiyle falan da almadım, sıfır fiyatını ödedim. Ben şimdi tekrar görüştüğümde "inceleme uzun sürer" diye biri geldi, baktı, uygun değil dedi" diye bir cümle kurdu ki hayatımda bu kadar saçma bir inceleme görmedim. Üstüne raporu alabilir miyim geldiğimde diye sordum, veremeyiz dediler. Niye dedim, maalesef diyorlar. Kız arkadaşım zaten Guess'den ayakkabı alıyordu aslında ve bir sorun yaşamıyordu fakat bu ayakkabı tabanının özellikle topuk kısmının sert olduğunu ve battığını söyledi bana. Tabii ben deneyemediğim için olan yarayı ve söylediğini görerek ancak sorunu anlayabiliyorum.

Teşekkürler hocam, o halde ben ürünü teslim alacağım ve THH'ye şikayette bulunacağım. Zaten bana herhangi bir şekilde teşhir olduğuna dair bir imza falan da attırmadılar ki faturada hatırladığım kadarıyla böyle bir ibare de yoktu. Zaten teşhir indirimiyle falan da almadım, sıfır fiyatını ödedim. Ben şimdi tekrar görüştüğümde "inceleme uzun sürer" diye biri geldi, baktı, uygun değil dedi" diye bir cümle kurdu ki hayatımda bu kadar saçma bir inceleme görmedim. Üstüne raporu alabilir miyim geldiğimde diye sordum, veremeyiz dediler. Niye dedim, maalesef diyorlar. Kız arkadaşım zaten Guess'den ayakkabı alıyordu aslında ve bir sorun yaşamıyordu fakat bu ayakkabı tabanının özellikle topuk kısmının sert olduğunu ve battığını söyledi bana. Tabii ben deneyemediğim için olan yarayı ve söylediğini görerek ancak sorunu anlayabiliyorum.
Muhtemelen ya öyle bir rapor yoktur ya da belki de lehinizedir ama yine de değişim yapmak istemedikleri için işi yokuşa sürüyor olabilirler.

THH başvurunuzun da sonucu hakkında yorum yapamam maalesef ama karar sizin. Umarım olumlu sonuçlanır. Başvurmadan önce iyi düşünün. ;)