ExellionTR

Başarılı
İyi sosyaller. Severek oynadığım, piyasadaki en oyuncu dostu MMO olan Guild Wars 2 hakkında bir ön bilgilendirme niteliğinde rehber hazırlamak istedim. Malum oyunla ilgili Türkçe kaynaklar oldukça kısıtlı; yabancı kanallardan ve kendi deneyimlerimle öğrendiklerimi burada vaktim oldukça bir rehber serisi şeklinde paylaşmayı düşünüyorum. Oyuna başlamayı düşünen/yeni başlayan arkadaşlara yol göstermesi dileğiyle.

Öncelikle GW2’yi 3 farklı platformdan oynayabilirsiniz. Bunlar; Steam, Epic Games ve ArenaNet’in kendi launcher'ı. Bir DLC’yi hangi platformdan alırsanız diğerlerini de oradan almanız gerekiyor, tek hesap/tek platform üzerinden ilerleniyor. Ben Steam üzerinden devam ediyorum. 72 GB boyutu var, oyunu indirdikten sonra yaklaşık 17 GB kadar da launcher'dan patch atıyor. Patch atma olayını eski KO/Metin2 oyuncuları hatırlar. Bu güncellemeden sonra oyuna giriyorsunuz.

GUİLD WARS 2'Yİ DİĞER MMO'LARDAN AYIRAN BAZI ÖZELLİKLERİ:

• Görev sistemi diğer MMO’lardan farklıdır. Örneğin WoW’daki gibi görevleri gidip bir NPC’den alıp görevi yapıp tekrar ona döner, görevi teslim eder ve ödülü alır devam edersiniz. GW2’de ise görev alanına yaklaştığınızda haritada kalp şeklinde gözükür, görevi tamamlayınca ödülünüz otomatik olarak gelir, sağ alttan tıklayıp ödülü alıp devam edersiniz. Sürekli NPC’ye git-gel olayı bunda yok, en büyük artılarından biri bu.
  • Grafikleri bana göre gayet yerinde, hiç eski durmuyor. WoW'daki pastel renkler ve tasarımlar herkese hitap etmez, GW2'nin tasarımı benim daha çok hoşuma gitti.
  • Combat sistemi akıcı ve çok keyifli.
  • Oyunda dünya kadar kozmetik var ve bazıları aşırı iyi gözüküyor. Kozmetikleri kazanmak kolay değil ama şöyle eşsiz bir Dragon Guardian veya şöyle bir Necromancer karakter yapmak için uğraşmaya değer. :)
  • WoW'daki en büyük eksiklik devasa dünyadaki çoğu bölgenin ölü olması. Herkes son haritada olur genelde, eski yerlerde neredeyse oyuncu göremezsiniz. GW2'de ise haritanın her yerinde ve hemen her etkinlikte/görevde oyunculara denk gelirsiniz. Dünyası asla ölü/boş hissettirmiyor. Özellikle dünya bosslarında o bölge oyuncuyla taşıyor. Aldığınız FPS yerlere çakılırsa şaşırmayın yani.
  • Oyuna istediğiniz zaman ara verebilirsiniz. İtem level muhabbeti burada yok. Geri düşmüyorsun yani. WoW'daki durumu bilen bilir, uzun bir süre ara verdikten sonra geri geldiğinizde fullemiş olduğunuz karakter çok zayıf kalıyor, tekrar kasmanız, daha iyi ve güncel olan bir set yapmanız gerekiyor; ''sürekli beni oyna'' diyor yani. Hiç sevmediğim bir durum bu. GW2'de ise sıkıldın ve oyuna ara vermek istedin diyelim, ister 3 ay sonra istersen 1 yıl sonra geri gel, kaldığın yerden devam edersin, tamamen oyuncunun keyfine bırakmış, seni yarış atı gibi koşturmuyor. YouTube'da 8-10 yıl önce çekilmiş oyunla alakalı rehber videoları da hâlâ kullanılıyor bu arada. Yeni bir patch veya DLC geldiğinde eskisi ölmüyor yani.MMO türünü seven, yaşını başını almış, çalışan ve günde 1-2 saat ancak zaman ayırıp oyun oynayanlar için GW2 biçilmiş kaftan.
  • Oyun keşfetmeye dayalı; haritaları gezerek açarsınız, ışınlanma noktaları sayesinde haritaları açtıktan sonra bir yerden bir yere gitmek saniyeler alır. Öldüğünüzde exp düşmesi gibi bir durum da yaşamıyorsunuz. Level kasmak çok zor değil ve aceleniz de yok zaten. Tadını çıkararak, keşfederek ve eğlenerek, haritada rastgele beliren (turuncu renkli) etkinliklere de katılarak oynayın.
  • Topluluğu mükemmeldir; insanlar birbirlerine yardımcı oluyor, saygısızlık, küfür, oyun deneyimini etkileyebilecek herhangi bir olumsuz tavır asla yok. Ortalama bir İngilizceyle diğer insanlarla iletişim kurabilir veya sorununuza çözüm isteyebilirsiniz, seve seve yardım ediyorlar. En kötü ihtimalle Translate kullanırsınız, çözüm çok.
  • Türkçe dil desteği maalesef yok, türünden dolayı oyunda çeşit ve derinlik çok fazla, ortalama bir İngilizce şart. Takıldığınız yerde yapay zekadan veya Guild Wars 2 Wiki'den destek alın.
  • Geniş bir PvE imkanı sunar, yaratık çeşitliliği çok fazla. Aynı şekilde canlı bir PvP ve WvW'ye sahip.
  • 2012 yılında çıkmasına rağmen aktif olarak oynanıyor ve DLC'ler ile geliştirilmeye devam ediyor.
  • Ana oyunda 8 ana sınıf bulunuyor. Bunlar: Guardian, Warrior, Engineer, Ranger, Thief, Elementalist, Necromancer ve Mesmer.
  • Her sınıfın kendine has elit specleri (uzmanlıklar) bulunur. Karakterin seviyesine bağlı olarak en fazla 3 uzmanlık seçilebilir ve en az 21 seviye gerekir. Elit uzmanlığı açmak için tüm temel uzmanlıkların tamamlanması gerekir. Ana oyundaki her karakter, her meslek için 5 temel uzmanlık ve 4 elit uzmanlık arasından seçim yapabilir (her elit uzmanlık ilgili DLC ile açılır).
  • Knight, Rise Online, Metin2 gibi bazı MMO'larda olan P2W olayı burada yok. Yeteneğe ve doğru kompozisyona dayalı bir deneyim sunuyor oyun, yetenekliysen kesemeyeceğin oyuncu yok yani. PvE'de de aynı şekilde, mob/boss çalma gibi durumlar yok, bir mob'a tek bir vuruş atsanız bile exp ve düşen itemi alabiliyorsunuz.
  • Haritaya dağılmış şekilde bulunan Hero Point'ler Kahraman noktası.png bulunur, bunları ya direkt alırsınız ya da ufak bir fight ile çıkan mob'u kestikten sonra edinirsiniz. Bunlar eğitim sekmesinde yeni beceri ve özelliklerin kilidini açmak için kullanılan karakter tabanlı para birimidir. Elit bir uzmanlığı tam olarak eğitmek için 250 Hero Point gerekir.
  • Silah kuşanma konusunda oyun sizi diğerlerine göre daha serbest bırakır, çift silah kuşanırsınız. Örneğin Ranger dediğimiz klasik okçu sınıfında longbow/shortbow'un yanına greatsword takabilirsiniz. Her silahın kendine özgü skilleri var. Longbow ile skill combolarını tamamladıktan sonra 2. silahınıza geçip daha fazla hasar çıkarabilirsiniz.
  • 80 level sınır var fakat sonrasında master point dediğimiz puanlarla master leveli kasarsınız.Bu puanlar ekstra faydalar sağlıyor. Farklı bir rehberde detaylıca değinirim. Örnek vermek gerekirse "Advanced Logistics Mastery" diye bir mastery var, bunu açtığınızda karakter auto loot yapıyor, oldukça faydalı. Veya PoF DLC'sinde Raptor bineğinde 3. sıradaki mastery'i açarsanız Raptor bineği çok daha uzağa atlıyor veya Springer bineğinde çok daha fazla yukarıya zıplıyor. Bu şekilde çok büyük faydaları var.
OYUN İÇİN KULLANILMASINI ÖNERDİĞİM, FAYDALI SİTELER:

Guild Wars 2 Wiki
METABATTLE
Snowcrows
Hardstuck
gw2.ninja
Blish HUD

Guild Wars 2, WoW veya FF14 gibi aylık abonelik ücreti talep etmez. Ana oyun ücretsizdir, başlangıç ve öğrenme için yeterli içeriği sunar fakat fazlası için DLC almanız gerek. İstediğiniz zaman alabilirsiniz, oyun DLC'leri "hemen al" diye baskı kurmuyor. İndirim dönemlerinde güzel fiyatlara düşüyor. Takip edin, sırayla alırsınız. Steam indirim dönemlerine Steam Next Sale buradan ulaşabilirsiniz. DLC'ler ile ilgili sonrasında vaktim olursa kapsamlı bir rehber hazırlamayı düşünüyorum. Şimdilik isim olarak bahsedelim:

DLC'ler sırasıyla;
  1. Path of Fire & Heart of Thorns (En önemli ve en iyi DLC bu. Mutlaka alınmalı.)
  2. End of Dragons
  3. Secrets of the Obscure
  4. Janthir Wilds
  5. Visions of Eternity
DLC'lere ek olarak Living World olarak geçen sezonlar var. Bunları edinmenin de 2 yolu var; ya Elder Dragon Saga Complete Collection paketini alacaksınız ya da oyun içerisinde kazandığınız goldları gem'e çevirerek tek tek sezonları alacaksınız. Hiç almasanız da olur, büyük bir kayıp olmaz; ek yerler, ana hikaye arası bağlantılar vs. sağlıyor. Ayrı olarak tek bir DLC bile alırsanız bu paketi alamıyorsunuz, bilginiz olsun. Ben DLC'leri indirim dönemi tek tek almayı tercih ettim, LW eksikliğini de hissetmedim.

ANA OYUNA NELER DAHİL:
  • Oynaması ücretsiz. Onlarca saat keyifle oynatır. Çok sayıda yeni başlayan oyuncuya denk geleceksiniz, oyun asla ölü hissettirmiyor, her yerde oyuncuya rastlamak mümkün.
  • 36 açık dünya bölgesi var, başlangıç için fazlasıyla yeterli, hepsini açmaya kalksanız belki 100 saatten fazla uğraşırsınız, bazı bölgeler ise DLC'ler ile açılıyor.
  • Seviye sınırı 80. Sonrasında Mastery sistemine geçer.
  • Haritada ortaya çıkan dinamik eventlara katılabilir ve NPC görevlerini yapabilirsiniz.
  • Ana hikaye oynanabilir. Uzun soluklu ve keyiflidir. Hem hızlı exp kasıp level atlamak hem de oyunu öğrenmek için haritadaki görevlerin yanında hikayeyi de tamamlayın.
  • En büyük eksisi kalıcı bir bineğe sahip olmazsınız, bu nedenle haritaları keşfetmek daha yorucudur. Oyunun 10 saatlik deneme süresiyle verdiği Raptor bineğiyle açabildiğiniz kadar waypoint açmaya çalışmalısınız.
  • Elit speclere erişim sağlanamaz.
  • Bazı zindanlar ve raidler kapalı, DLC'ler ile açılıyor.
  • Legendary ekipmanların çoğu açık, çeşitleri yine DLC'ler ile geliyor.
  • Fractal, Dungeon ve PvP etkinliklerine katılabilirsiniz ama elit specler olmadığı için zayıf kalmanız çok olası.
Özetle: Aylık ücret ödemeden ve pay-to-win'e maruz kalmadan MMO türünde bir oyuna başlamayı düşünüyorsanız, vaktiniz kısıtlı ve değerliyse, strese girmeden keyifli ve uzun soluklu, bol içerikli, yüzlerce hatta binlerce saat sürecek bir oyun deneyimi arıyorsanız, ara verdikten aylar sonra bile kaldığınız yerden devam edebilmeyi istiyorsanız Guild Wars 2'ye mutlaka bir göz atın. Bana göre türünde 1 numara kendisi. Okuyan arkadaşlara teşekkürler, sevgiler.

Son düzenleyen: Moderatör: