RoaringLion

Üstün
Makaleler
2
Yer
Boşluk
Merhaba,

Yurt dışından bir sipariş verdim. UPS ile gelmiş, gümrükte bekliyormuş. Gümrük işlemlerinizi yapmanız beklenmektedir diye bir SMS geldi. Bağlantıyı açtım form gibi bir şey dolduruyorum. Cevaplayamadığım birkaç soru var lütfen yardımcı olur musunuz?

1. Gümrük işlemi nerede tamamlansın? Varsayılan olarak İstanbul mu, yoksa benim yaşadığım şehirde de olan gümrüklü saha mı?
  2. Gümrük müşaviri nedir? İstanbul'u seçersem, gümrük müşavirinden hizmet almam gerekiyormuş, kendi müşavirimi veya UPS Türkiye anlaşmalı gümrük müşavirini seçebilirmişim. UPS Türkiye anlaşmalı gümrük müşavirini seçince "fatura ve Noter tasdikli vekaletnameyi yükleyiniz. Orijinalini UPS Türkiye İstanbul Havalimanı adresine posta yoluyla gönderiniz." mesajı çıkıyor. Faturam yok. Vekaletname ne alaka? Bunlar nedir hangisini seçmeliyim?
  3. Gümrük işlemini İstanbul'da yapmazsam, kendi şehrimdeki gümrük sahasında yaparsam "Aktarma talebinizin işleme alınabilmesi için firmanızın antetli ve kaşeli kağıdı üzerine düzenlenmiş aktarma talimatınızı ekleyiniz." uyarısı doğrultusunda bir belge yüklemem gerekiyor. Bu belge nedir, nasıl hazırlanır?
  4. Navlun yazısı/ücreti nedir? Alışveriş yaparken 13,59 Euro kargo parasını zaten ödemiştim. Yine ödeyecek miyim? Şöyle bir açıklama olan bir belge var: "Taşıma ücreti, gönderici tarafından ödenmiştir. Alıcı ödemeli olsaydı alıcıdan 284,8 Dolar navlun ücreti alınacaktı."

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, bugün benzer bir problem yaşadım. İşlemleri nasıl yaptınız? UPS'e vekalet verdiniz mi?
Kargoyu şehrimdeki gümrük müdürlüğüne getirttirdim. Vergi hesaplamasını havalimanındaki arkadaşlar gümrük müşaviri yerine yaptılar. Karşılığında o günün parasıyla 3.000 TL aldılar. Vergiyi, navlunu, müşavir hizmet bedelini vs. ödeyip kargoyu teslim aldım. Kargo dahil 7.000 TL ödediğim ürünlere Türkiye'de 12.000 TL masraf yapıp toplamda 20.000 TL'ye kargoyu teslim aldım. Böylelikle kendimi haraç ödemiş, devlet tarafından soyulmuş gibi hissettim.

Kargoyu şehrimdeki gümrük müdürlüğüne getirttirdim. Vergi hesaplamasını havalimanındaki arkadaşlar gümrük müşaviri yerine yaptılar. Karşılığında o günün parasıyla 3.000 TL aldılar. Vergiyi, navlunu, müşavir hizmet bedelini vs. ödeyip kargoyu teslim aldım. Kargo dahil 7.000 TL ödediğim ürünlere Türkiye'de 12.000 TL masraf yapıp toplamda 20.000 TL'ye kargoyu teslim aldım. Böylelikle kendimi haraç ödemiş, devlet tarafından soyulmuş gibi hissettim.
Sizde baya ödemişsiniz. Sadece vergi ödesek iyi. Diğer masraflar bindi mi fiyat baya kabarıyor.
Benim siparişimde 26.83€(ürün) + 10,17€(import fees) + 35€(hızlı kargo) = 75€ tuttu. Alırken ürün bedeli 30€ altı diye sorun olmaz demiştim fakat bugün UPS'den gümrük işlemlerini düzenleyin diye mesaj geldi. Telefonla müşteri hizmetlerini aradığımda bana; bizde ürün bedeli 37€ olarak gözüküyor. Bunun için vekalet vermeniz yada müşavir tutmanız gerekli, dedi.
UPS'e vekalet versem mi bilemiyorum. Acaba hangi yöntemle daha ucuza alabilirim? Bu serüvene ilk defa çıktığım için çok kararsızım.