İyi forumlar. Güncel sistemimde Windows 11'den hiç memnun değilim. Gerek son güncelleme ile NVIDIA kartlarda FPS'i öldürmeleri, gerek ekran kartımın fanında yaşadığım sorunlar ve zamanla sistemimin video dahi oynatamayacak hale gelmesinden ötürü Windows 10'a geçmek istiyorum. Ekran kartımın fanı düşük hızda sürekli dönüyor ve asla kontrol edemiyorum. Ayrıca videolar takıla takıla ilerliyor, bilgisayarım uzun süre açık kaldıysa. Bu sorunları Windows 10 ile dual boot kullandığımda kesinlikle yaşamadım.

Sistemim:
  • 9800X3D,
  • RTX 5080 ROG,
  • ROG X870E Apex,
  • Corsair HX1500i,
  • 3 tane ekran kullanıyorum.

Windows 10 LTSC sanırım hala güncelleme alıyor. Ona geçersem sürücülerimi bulabilir miyim?

@Ayhan Dönmez
@LH44

Evet. Windows 10'da Windows 11 sürücüleri de çalışıyor. Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 güvenlik güncellemesi almaya birkaç sene daha devam edecek.

O halde ona geçmeye çalışayım. Peki nereden indirebilirim? Windows'un sitesinde göremedim indirme seçeneğini.

Bu arada bu bilgisayar birkaç kez üst üste Windows 11 formatı yedi ve DDU ile sürücü temizlemesi yapıldı bilginiz olsun. Sorunun Windows 11'den kaynaklandığına eminim.

İyi Sosyaller. Güncel sistemimde Windows 11'den hiç memnun değilim. Gerek son güncelleme ile NVIDIA kartlarda FPS'i öldürmeleri, gerek ekran kartımın fanında yaşadığım sorunlar ve zamanla sistemimin video dahi oynatamayacak hale gelmesinden ötürü Windows 10'a geçmek istiyorum. Ekran kartımın fanı düşük hızda sürekli dönüyor ve asla kontrol edemiyorum. Ayrıca videolar takıla takıla ilerliyor, bilgisayarım uzun süre açık kaldıysa. Bu sorunları Windows 10 ile Dual boot kullandığımda kesinlikle yaşamadım.

Sistemim:
  • 9800X3D,
  • RTX 5080 ROG,
  • ROG X870E Apex,
  • Corsair HX1500i,
  • 3 tane ekran kullanıyorum.

Windows 10 LTSC sanırım hala güncelleme alıyor. Ona geçersem sürücülerimi bulabilir miyim?

@Ayhan Dönmez
@LH44

Sorun olmayacaktır, birebir aynı sistemi kullanan yakın çevremdeki şahıslarda Windows 11 LTSC'de bahsettiğin sorunlardan hiçbiri yok. Senin bu tarzda cebelleşmen biraz ilginç olmuş açıkçası. Windows 10 LTSC ve Windows 11 25H2 LTSC aralıklı olarak Debloat ederek kullanıyorum, ikisinin de bir sıkıntısını görmedim. Windows 10'da Scheduler kaynaklı sanırım FPS düşüklüğü var, AAA oyunlar Windows 11 daha optimize olabilir. O konuda bir şey diyemeyeceğim. Windows 11 25H2'de aldığım FPS ve %1 değerler daha başarılı. İkisinde de boşta RAM kullanımı 1 GB dolaylarında bende RAM temizliği sonrası. İşlem sayısı da 60 bandında Debloat sonrası.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun olmayacaktır, birebir aynı sistemi kullanan yakın çevremdeki şahıslarda Windows 11 LTSC'de bahsettiğin sorunlardan hiçbiri yok. Senin bu tarzda cebelleşmen biraz ilginç olmuş açıkçası. Windows 10 LTSC ve Windows 11 25H2 LTSC aralıklı olarak Debloat ederek kullanıyorum, ikisinin de bir sıkıntısını görmedim. Windows 10'da Scheduler kaynaklı sanırım FPS düşüklüğü var, AAA oyunlar Windows 11 daha optimize olabilir. O konuda bir şey diyemeyeceğim. Windows 11 25H2'de aldığım FPS ve %1 değerler daha başarılı. İkisinde de boşta RAM kullanımı 1 GB dolaylarında bende RAM temizliği sonrası. İşlem sayısı da 60 bandında Debloat sonrası.

Windows 11'i ben de debloat ettim hocam. Ancak cidden bunaldım kartı satma derecesine geldim desem yeridir. VBIOS güncellemesi de yok kartın güncel yani.

@Hasan Merkit @Ayhan Dönmez @Toby Fox bu arada eski Windows 11 sürümünde de bu sorunu yaşamıyordum ancak hangi sürüm olduğunu hatırlamıyorum. En azından 3-4 ay öncenin Windows 11'ini kursam Windows 10 LTSC yerine mantıklı olur mu?

Windows 11'i ben de debloat ettim hocam. Ancak cidden bunaldım kartı satma derecesine geldim desem yeridir. VBIOS güncellemesi de yok kartın güncel yani.

@Hasan Merkit @Ayhan Dönmez @Toby Fox bu arada eski Windows 11 sürümünde de bu sorunu yaşamıyordum ancak hangi sürüm olduğunu hatırlamıyorum. En azından 3-4 ay öncenin Windows 11'ini kursam Windows 10 LTSC yerine mantıklı olur mu?

25H2 LTSC zaten resmi olarak mevcut değil, Upgrade etmen lazım Manuel. 24H2 LTSC Mass'ten indirip kur, öyle dene. Olmazsa Win10 devam et ama AAA oyunlarda çok optimize değil. Kıyas ettiğimde gözle görülür FPS ve %1 düşüklüğü var. Çok takmam, diyorsan öyle devam et. X3D Scheduler kaynaklı ya da Chipset Driver kaynaklı olabilir.

Dediğin sıkıntıları güncel sistemlerde yaşayan birine neredeyse denk gelmedim dediğim gibi, ilginç olmuş sendeki durum. Yakın çevremde kullananlarda da sıkıntı yok yine 9800X3D ve 5070-5080 kombinasyonlarında.

Windows 11 24H2 daha stabil diyorlar. Onu deneyebilirsiniz.

Ekran Alıntısı.webp

Şahsen ben Windows 11 LTSC yükledim, yaklaşık 1 ay falan oldu. Gerçekten dediğiniz gibi önceki Windows 11 sürümleri ile LTSC arasında bayağı bir fark var, özellikle performans artışı. Örneğin; 25H2 Windows 11 Pro'da Chrome üzerinde YouTube'da Reels izlerken donma, kasma ve takılma oluyordu. LTSC yükledikten sonra 24H2 versiyonunda bu sorunlar olmadı, gayet akıcı bir biçimde kullanıyorum.

Bir örnek daha verecek olursam, bazı oyunlarda donma, kasma vardı. LTSC sürümünde oyunlar şimdi donma ve kasma yapmıyor. Bir ara ben de Windows 10'a dönmeye niyetlendim, sonra 11 LTSC denemek istedim ama farkı görmüş oldum.

Bir de en çok sevdiğim şey; bir ton gereksiz uygulamanın yüklenmemesi ve sistemin stabil ve hızlı çalışması oldu.

Konu sahibine gelecek olursak; @Hamza Ensar Sağlam, Windows 11 LTSC 24H2'yi bir deneyin derim.

Son düzenleyen: Moderatör: