Yer
Unknown
Esenlikler dostlarım, öncelikle herkese iyi günler diliyorum.

Son zamanlarda Chromium tabanlı tarayıcıların (Chrome, Edge, Brave vb.) piyasayı domine etmesinden sıkılıp alternatif arayanların aklına ilk gelen seçenek genelde Firefox oluyor. Ancak geçmişten gelen ve donanım tarafında can sıkan bazı sorunları hâlâ devam ediyor mu merak ediyorum.

Özellikle Firefox'un arka planda sürekli veri işleyerek SSD üzerinde gereksiz yere çok fazla yazma işlemi yaptığına dair epey şikayet okumuştum. Bunun yanında RAM kullanımı konusunda da Chromium rakiplerine göre hâlâ geride olduğu ve belleği pek verimli yönetemediği söyleniyor.

Güncel sürümlerinde bu SSD'yi gereğinden fazla yorma huyu ve bellek tüketimi sorunları çözüldü mü? Sırf Chromium tekelinden çıkmak, biraz daha özelleştirme ve gizlilik odaklı bir tarayıcı kullanmak için bu donanım tüketimi göz ardı edilebilir mi?

Şu an aktif olarak Firefox kullananların güncel sayfa yükleme hızları, RAM kullanımı ve genel sistem performansı konusundaki deneyimlerini merak ediyorum.

Ya hâlâ kullanılır da yeni yaptıkları anlaşmalar, yeni arayüzü falan çok da güzel gelmiyor bana, bir de saçma şekilde RAM tüketiyor. Zen Browser desen o daha da fazla. Şu an Helium kullanıyorum, Chromium tabanlı ama harbiden hızlı ve gereksiz hiçbir özellik yok, öneririm. Windows versiyonuna Auto Updater da gelecekmiş 1-2 update'e.

Son düzenleyen: Moderatör:
2 yıl kadar önce Chrome belasından kurtulup geçtim, hem mobil hem bilgisayarımda aktif kullanıyorum, hiçbir sorun yaşamıyorum.
Yılda 1-2 defa girdiğim UYAP'ın "Ben Chrome harici çalışmam." şeklinde triplenmesi hariç sorun görmedim.

Firefox ta about:config kısmına girip . browser.sessionstore.interval yazdıktan sonra değeri 1800000 değeri girilebilir bu da yarım saatte bir ssd ye veri yazdırır, yanlışım varsa düzeltin. Bu işlem ssd'nin ömrünü uzatabilir.

Ayrıca Helium browser da iyidir, ram kullanımı daha azdır.

Esenlikler dostlarım, öncelikle herkese iyi günler diliyorum.

Son zamanlarda Chromium tabanlı tarayıcıların (Chrome, Edge, Brave vb.) Piyasayı domine etmesinden sıkılıp alternatif arayanların aklına ilk gelen seçenek genelde Firefox oluyor. Ancak geçmişten gelen ve donanım tarafında can sıkan bazı sorunları hâlâ devam ediyor mu merak ediyorum.

Özellikle Firefox'un arka planda sürekli veri işleyerek SSD üzerinde gereksiz yere çok fazla yazma işlemi yaptığına dair epey şikayet okumuştum. Bunun yanında RAM kullanımı konusunda da Chromium rakiplerine göre hâlâ geride olduğu ve belleği pek verimli yönetemediği söyleniyor.

Güncel sürümlerinde bu SSD'yi gereğinden fazla yorma huyu ve bellek tüketimi sorunları çözüldü mü? Sırf Chromium tekelinden çıkmak, biraz daha özelleştirme ve gizlilik odaklı bir tarayıcı kullanmak için bu donanım tüketimi göz ardı edilebilir mi?

Şu an aktif olarak Firefox kullananların güncel sayfa yükleme hızları, RAM kullanımı ve genel sistem performansı konusundaki deneyimlerini merak ediyorum.

1780657975297.webp

Ben Malwarebytes ile tarama yaptığımda Chrome virüslü çıkıyordu. Zaten format atmayı düşünüyordum bilgisayara. Ve formatı attıktan sonra bu tarayıcıları kurdum. Hepsinin benim için farklı bir işlevi var, o yüzden kullanıyorum. Techolay veya başka yerlere Librewolf ile giriyorum. Ana tarayıcımı Librewolf seçtim. Telefon tarafında Firefox Focus kullanıyorum. Kullanma sebebim, Focus girdiğin siteyi silmesi. Yani aç kapat yaptığın zaman temiz bir sayfa geliyor, kayıt tutmuyor. Chromium olanda Ungoogled. Direkt Chrome var bir de, onu da kullanma sebebim geçici işleri yapmak. Bence Librewolf kullan. Ayarlardan çerezleri aç ki tekrar hesap girmek zorunda kalma. Bunların amacı aslında farklı olduğu için. Başlangıç ayarlarında bunlar kapalı geliyor.