Arkadaşlar selam. Apartmana kamera sistemi taktıracağız. Aşağıdaki fiyatı verdiler, montaj da dahil olmak üzere. Sizce uygun mu? Alternatif önerileriniz var mı?
Xmeye ile Neutron Destekli Paket
32 Kanal NVR Son sürüm güncel cihaz hibrit 5 MP destekli bütün kameraları destekler.
8 TB HDD (Kayıt diski)
18 adet kamera süper kasa sesli
18 adet kamera alt buât
PoE Switch enerji ve data
1 adet ekran kabin tipi
1 adet muhafaza kabini ekran dahil içeride kalacak
600 metre kablo Cat 6 dış ortam uyumlu muhafazalı.
Eğer sistem kaliteliyse, gündüz kameraya ışık vurduğunda ve geceleri anlaşılır görüntü sunuyorsa bence normal fiyat. Çalıştığım kuruma çok daha yüksek fiyatlar çıkmıştı. Verilen ürünler de dandikti. Ben iyi buldum ama tek tecrübem de bu. İşin piri arkadaşlar daha net yanıt verir mutlaka.
Ha bu arada elbet daha ucuzu vs. bulunacaktır ama sistemin sorunsuz çalışıp yüksek ışık, düşük ışıkta iyi görüntü vermesi önemli hususlar.
Fiyat bence gayet makul. Çünkü ortada 18 kameralı bir kamera ağının kurulması ve 600 metrelik dış ortam kablolaması gibi ciddi bir emek ve işçilik var. Bu yüzden bana kalırsa makul bir fiyat.
Ancak listede 8 TB HDD yazıyor. Bu tarz HDD'ler 7/24 yazmaya uygun değiller bana kalırsa. Yani 1-1.5 sene içinde HDD'ler çöp olabilir o bakımdan söylüyorum. En azından 7/24 çalışmaya uygun güvenlik disklerinden birisi olursa iyi olur.
Diğer bir konu ise çekilecek olan 600 metrelik kablonun alaşımı da önemli. Maliyetten kaçınmak için içi alüminyum dışı bakır bir kablo kullanılırsa mesafe uzadıkça kablonun sağladığı voltaj düşer yani bunun sonucunda da gece kameralar çalışırken açılıp kapanma yapabilir. Bunlara dikkat etmek lazım mesela. Son olarak, Neutron donanım ve Xmeye yazılımı işinizi görür lakin eğer daha iyisini taktıralım, yaptırmışken en iyisi olsun derseniz Dahua veyahut Hikvision öneririm şahsen.
@Craxidor, sağlam bir disk oldukça bu sayıda kamerada sorun olmuyor. Bizim markasız HDD bile çok uzun yıllar dayandı. WD ile değiştirdik, ona da yıllar oldu, sorun yok. Tabii güvenlik amaçlı olanlar daha iyi olur. Muhtemelen de ona göre disk koyuyorlardır.
2+1 kablo 100 metre ( 1 top ) ortalama fiyatı 1.000 TL, kamera başına 1 top kablo gitse; 18 kamera için 18.000 TL yapar.
18 top kablo için spiral muhafaza kullanılıcaksa; 100 metresi 1.000 TL olanda var, 300 TL olanda var. Plastik dikdörtgen kapaklı muhafazalar daha pahalı.
8TB HDD; 7/24 kayıt özellikli olacak = 19.000 TL.
Sadece bu bu malzemeler ortalama 70-75 bin TL yapar.
Güneş ışığı vuracağı için kameralarda mutlaka wdr özelliği olmalı. Gece görüşü için de standartın üzerinde özelliği olmalı. 4 MP kamera kullanabilir ama sensör özelliği çok fark ediyor, düz sensörlü kamera takılırsa görüntü 2MP gibi oluyor.
Biz apartmanın otopark kısmına plaka okuyan 8MP kamera taktık, iki duvar arası kullanılmayan ölü bölge dediğimiz yerlere de 2MP sensörü iyi kamera taktık. Bina girişlerine de 4MP wdr özellikli iyi sensörlü kamera taktık.
Şu da var neutron biraz eskidi artık, bir de dahua modellerine bakın derim hocam.
İsterseniz fikir oluşması için, bu işi yapan arkadaşlarımdan keyfi olarak net malzeme fiyatı da alabiliriz hocam.
"... kamera süper kasa sesli" beni pek tatmin etmedi. Daha spesifik olarak model bilgisi verebilirlerdi. Ben birkaç defa ev ve işyeri için cihaz almıştım. https://www.nevaelektronik.net/ ben burayı kullandım. Alternatif olarak bir fiyat almakta yarar var. Montaj için bir elektrikçi ile anlaşılabilir.