H510M A-Pro anakartta i5 11600K 4.6 GHz’de sabit kalıyor ve fan maksimum 1800 RPM’ye ulaşıyor

MeteAdam

Çalışkan
Sistem Bilgileri:
  • İşlemci: i5 11600K
  • Soğutucu: T6 Snowman
  • Anakart: MSI H510M A-Pro

Sorun 1:

Bu sorun aslında biraz zaman geçtiği bir döneme ait ama yine de açmak istedim. İşlemcim çok ısındığı için termal macunu yenilemem gerekiyordu. Zaten üzerinden 1,5 yıl geçmişti. Ancak okul ve sınavlar nedeniyle uğraşamayacağımdan (soğutucum kasamdan dolayı oldukça zor sökülüyor ve anakartı sökmeden çıkarılması tamamen şansa bağlı), undervolt yapmaya karar verdim. Tam olarak bu nedenle mi oldu emin değilim ama bu işlemden sonra işlemcinin 4.9 GHz görmesi gerekirken tüm çekirdeklerde 4.6 GHz’de sabit kaldığını fark ettim. Bu çok spesifik bir değer ve açıkçası fazla bir müdahalede bulunamadım. ThrottleStop kullandım. İstediğiniz her türlü testi yapabilirim ama uygulamaya tam olarak hâkim değilim.

Sorun 2:
(Bunun için ayrı bir konu açmam gerekir mi bilemedim, belirtirseniz memnun olurum. Ancak kısa bir konu, sadece fikrinizi almak istedim. )

Yukarıda bahsettiğim sorun oluşunca ThrottleStop'u kaldırdım ve işlemcim eski yüksek sıcaklık değerlerine geri döndü. Örneğin Şubat ayında Roblox oynarken 85 dereceye çıkıyordu. Sıcaklıklara bakarken, önceden 2200 RPM’ye rahatlıkla ulaşan fanımın artık 1800 RPM’yi geçmediğini gördüm. MSI Center ve BIOS üzerinden kontrol ettiğimde fanın %100 ayarda olmasına rağmen bu değeri verdiğini fark ettim. Hiçbir ayarla oynamadım; bu durum tamamen kendiliğinden ortaya çıktı. Bir fikriniz varsa paylaşmanızı çok isterim.

Bilgisayarı seneye satmayı düşünüyorum ve şu anda 12. sınıftayım. Yani çok da büyük bir sorun değil ama hem teknik sorunlarla uğraşmayı seviyorum hem de bilgisayarı satarken bu sorunlarla birlikte teslim etmek istemem.

Şu anda evin içi 28 derece ve işlemci CS2 oynarken 82 dereceyi görüyor. Termal macunu daha dün yeniledim. MX-4 kullandım ve spatula ile yaydırdım.

Not: Yazım biraz dağınık olabilir. Gerekirse konuyu ikiye bölebilirim, belirtmeniz yeterli. Teşekkürler!

Ya sıcaklık ya da gerilim eksikliği sebep oluyor olabilir. Daha detaylı bilgi için HWINFO gibi bir programdan throttling sebebine bakmanızı tavsiye ederim. Herhangi bir stres testini çalıştırıp HWINFO'dan inceleyin derim.

GT kısmı iGpu oluyor sanırım ondan dolayı bakmadım. Zaten işlemci 100W geçmiyor oyunlarda ona rağmen bu sıcaklıklar oluyor. Hadi yaz olduğu için diyelim. ThrottleStop'tan watt'ını 125/250 yapmıştım. Bir arkadaş işlemcimin test videolarında böyle olduğunu görmüş.
Bu fotoğrafta Max Turbo Limit yazıyor ancak öyle bir limit yok. İşlemci kendi kendine koymuş. BIOS'ta 70 derece altında 4.9GHz'e çıkabileceği yazıyor ama gerçekçi olursak 70 derece altında zaten bu havalarda kalamaz. Bu ayar değiştirilmiyor. Daha doğrusu anakart hiçbir OC Volt ayarı yapmama izin vermiyor. Kilitli direk. BIOS güncellemeyi de denemiştim. BIOS'ta yazmasa ben kesin bir şeyler yaptım format atınca eski düzene gelir derdim ama bu ayar BIOS'ta olduğundan dolayı formata da girişmedim. Seneye satıcam zaten bu senede 12. sınıfım ondan dolayı satarken atarım diye düşündüm.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…