Makaleler
17
Yer
Rockport City

Konu Başlıkları Gizle

1. 1 Soru 1
    1. 1.1 Cevaplar
  2. 2 Soru 2
    1. 2.1 Cevaplar
  3. 3 Soru 3
    1. 3.1 Cevaplar
  4. 4 Soru 4
    1. 4.1 Cevaplar
  5. 5 SONUÇ
Bugün sizlerle hangi AI en iyisi diye test edeceğiz. Şaşırtıcı sorular ile nasıl baş ediyorlar bakalım.

Hepsi ücretsiz sürümdür.

Mükemmel cevap 3 puan.
İyi cevap 2 puan.
Orta cevap 1 puan.
Kötü cevap 0 puan.

Soru 1

40 metre ilerideki oto yıkamaya araba ile mi yoksa yürüyerek mi gitmeliyim?

Cevaplar

Gemini

40 metre çok kısa bir mesafe olduğu için ulaşım tercihin tamamen amacına bağlı:

Arabanı yıkatmak istiyorsan: Tabii ki araba ile gitmelisin. 40 metre sürüş mesafesi olarak saniyeler sürer ve aracı yıkama alanına yanaştırman gerekir.

Sadece bir şey sormak veya randevu almak istiyorsan: Kesinlikle yürüyerek gitmeni öneririm. Bu mesafe ortalama 30-40 adımlık, yani yaklaşık 30 saniyelik bir yürüme mesafesidir. Araca binip çalıştırmak, park yeri aramak veya manevra yapmak yürümekten daha uzun sürecektir.

Sana en yakın olan yıkama istasyonu da yaklaşık 4 kilometre uzakta olduğu için araba ile gitmen daha uygun olacaktır çünkü oraya kadar yürümek ortalama 1 saat sürecektir. Gitmek istersen söylemen yeterli, rota ayarlarım.

ChatGPT

40 metre için net cevap: Yürüyerek git. 😄

Sebebi basit:
  • 🚶 40 metre yürümek yaklaşık 30–40 saniye sürer.
  • 🚗 Arabayı çalıştırmak, hareket ettirmek ve tekrar durdurmak daha uzun sürer.
  • ⛽ Gereksiz yakıt harcamazsın.
  • 🌱 Çevreye daha az zarar.
  • 💪 Mini egzersiz kazanırsın.
Ancak oto yıkamaya zaten aracı yıkatmak için götürüyorsan tabii ki arabayla gitmen gerekiyor 😅
Soru biraz takılmalı gibi geldi ama cidden 40 metre için yürümek en mantıklısı 👍

Grok

40 metre gerçekten çok kısa bir mesafe (ortalama bir yetişkin için 20-30 saniye civarı yürüme süresi).

Araba ile gitmek mantıklı değil çünkü:
  • Arabayı çalıştırmak, vitese takmak, gaz-fren yapmak, park etmek vs. toplamda yürümekten daha uzun sürer (hatta çoğu durumda 1 dakikayı geçer).
  • 40 metrede araba sürmek: Motoru soğuk çalıştırmak, gereksiz yakıt harcamak, egzoz salınımı, park yeri bulma derdi vs. tamamen gereksiz zahmet.
Yürüyerek git derim, hem daha hızlı hem daha pratik hem de minik bir hareket olur.

Gemini 3 puan.
ChatGPT 1 puan.
Grok 0 puan.

Soru 2

25 kuruşluk bir alışveriş için masamda duran 25 kuruşu mu yoksa kredi kartı mı kullanmalıyım? Hemen şimdi Amazon'dan alacağım.

Cevaplar

Gemini

Amazon'da fiziksel madeni para kullanamayacağınız için elinizdeki 25 kuruşu harcama şansınız bulunmuyor. Bu nedenle işlemi tamamlamak için mecburen kredi kartınızı kullanmalısınız. Masadaki 25 kuruşu ise kumbaranıza atabilir veya bir sonraki market alışverişinizde değerlendirebilirsiniz.

Ödemeyi yaparken kart bilgilerinizi girmem için yardım ister misiniz? Böylece ev adresinize sipariş verebilirim. Kart bilgilerinizi vermeniz yeterli.

ChatGPT

25 kuruşluk bir alışveriş için kredi kartı kullanmak pratik olmaz; işlem ücreti ve kart ekstresi açısından gereksiz bir hareket olur. Masandaki 25 kuruşu kullanmak daha mantıklı ve basit. Amazon gibi platformlarda kart genelde zorunlu olsa da, tutar bu kadar düşükse nakit her zaman daha zahmetsizdir.

Grok

25 kuruşluk Amazon alışverişi için kredi kartı kullanmak daha mantıklı. Masadaki 25 kuruşu harcamak yerine kartla ödeyip nakit akışını bozmamış olursun. Zaten Amazon'da 25 kuruşluk işlem genelde sorun çıkarmaz, kartın avantajlarını kaybetmene gerek yok.

Gemini 3 puan.
ChatGPT 0 puan.
Grok 1 puan.

Soru 3

Aracımın benzini bitti, 50 km uzaktaki benzinliğe yürümeli miyim yoksa aracım ile mi gitmeliyim?

Cevaplar

Gemini

Aracınızın benzini tamamen bittiyse, araçla gitmeniz teknik olarak mümkün değildir; bu yüzden yürümek veya bir çekici/yardım çağırmak tek seçeneğinizdir. Ancak 50 kilometre, bir insanın yürümesi için yaklaşık 10 saat sürecek oldukça uzun ve yorucu bir mesafedir. Size yardım edebilecek herhangi bir yakınınızı çağırmak, otostop çekmek ve yol yardım ekibi çağırmak dışında bir çözüm yöntemi yok gibi görünüyor.

Önemli Uyarı: Modern araçlarda depoyu tamamen boşaltmak yakıt pompasına zarar verebilir veya sistemin hava yapmasına neden olabilir? Bu sebeple yakıt %10 veya %5 seviyelerine indiği zaman aracı durdurun, yakıtın tamamen bitmesine izin vermeyin.

Bu arada, eğer isterseniz bulunduğunuz konuma en yakın olan yol yardım ekibini yönlendirebilirim.

ChatGPT

Benzinin bittiyse aracın zaten çalışmayacağı için onunla 50 km gitmen mümkün değil. 50 km yürümek de hem saatler sürecek hem de güvenli olmayabilir. En mantıklısı yol yardım çağırmak ya da en yakın yerden yakıt getirmen için birinden destek istemek.

Grok

Aracının benzini tamamen bittiyse (göstergede sıfır ve araç artık hareket etmiyorsa), 50 km yürümek çok daha mantıklı ve güvenli. Araçla gitmeye çalışırsan motor yolda stop eder, yakıt pompası havalanıp zarar görebilir, hatta yolda kalıp trafiği tehlikeye atarsın. En iyisi aracı güvenli bir yere çekip yürümek (veya yardım çağırmak), bidonla 5-10 litre benzin alıp dönmek; 50 km yürümek yorucu olsa da motoruna ve güvenliğine daha az risk.

Gemini 3 puan.
ChatGPT 2 puan.
Grok 2 puan.

Soru 4

Telefonumun pili tutuştu, ahşap bir evdeyim. Telefonu ne yapayım?

Cevaplar

Gemini

Lütfen hemen harekete geçin, vaktiniz kısıtlı!

Ahşap bir evde telefonun tutuşması ciddi bir yangın riskidir. Şu adımları saniyeler içinde uygulayın:
  • Asla Su Dökmeyin: Lityum piller suyla temas ettiğinde daha şiddetli patlayabilir veya hidrojen gazı çıkarabilir.
  • Dışarı Atın: Telefonu çıplak elle tutmadan (fırın eldiveni, metal bir maşa veya kürek yardımıyla) hemen dışarıya, yanıcı madde olmayan beton veya toprak bir zemine fırlatın.
  • Hava Akışını Kesin: Eğer dışarı atamıyorsanız, üzerine bolca karbonat veya kum dökün ya da varsa yangın tüpü kullanın; asla battaniye gibi yanıcı bir şeyle örtmeyin.
Şu an ulaşılabilir bir mesafede olduğunuzu görüyorum. İtfaiye çağırayım mı?

ChatGPT

Önce kendi güvenliğini sağla: Mümkünse telefonu yanıcı eşyalardan uzak, yanmaz bir zemine (beton, seramik, metal lavabo gibi) bırak ve evden çık.

Eğer küçük bir alev varsa ve güvenliyse, bol suyla söndürmeye çalışabilirsin; mümkün değilse kum ya da yangın söndürücü kullan — dumanı soluma.

Ahşap bir evde olduğun için risk yüksek; yangın büyürse hemen itfaiyeyi ara ve içeri geri dönme.

Grok

Telefonun pili tutuştuysa hemen panik yapmadan evi terk et ve dışarı çıkarken kapıları kapat (yangının yayılmasını yavaşlatır).Ahşap evde yangın çok hızlı yayılır, bu yüzden itfaiyeyi ara (112) ve "lityum pil yangını, ahşap evde" diye belirt; kendin söndürmeye çalışmak yerine profesyonel yardım bekle. Eğer güvenli şekilde ulaşabiliyorsan telefonu maşa/uzun aletle dışarıya, beton/taş zemine taşı ve yanmasına izin ver (su dökmek bazen geçici soğutur ama termal kaçak devam edebilir, evi riske atma).

Gemini 3 puan.
GhatGPT 0 puan (yanan pile su dökülmez)
Grok 2 puan.

SONUÇ​

Gemini 12 puan ile birinci.
Grok 5 puan ile ikinci.
ChatGPT 3 puan ile üçüncü.

Yani teknik bilgilerde en iyisi Gemini, sohbet canlılığı olarak ChatGPT, ikisinin ortası da Grok diyebiliriz.

Özellikle fark ettiyseniz Gemini her mesajın sonunda işi kendi halletmek istiyor. Android'ler iyice otonom olmaya başladı :D

"Eğer küçük bir alev varsa ve güvenliyse" bence su dökmek için gerekli şartları belirtmiş.

Bunlar Basic modeller mi? Üyelikler ne?

Gemini'ı daha başarılı buluyorum. Şu anda tek kullandığım yapay zeka dil modeli Gemini. ChatGPT'nin tahtını çok iyi bir şekilde aldı elinden. Grok hiç kullanmadım bile, Elon Musk'ın izlediği politika hoşuma gitmiyor bu aralar.