dostecann 5

Çalışkan
Dostlar selam, ekteki gibi bir seçenekler bütünü oluşturdum şu an. Bir bankada pozisyonlar zamanla değişir, çalışabilir, sigorta işleri veya muhasebe bölümünde çalışabilirim. Sıralamamın yeterli olduğu düzeyde kendi hoşuma gidebilecek bölümleri ayıkladım. Bankacılık ve sigortacılık, muhasebe ve finans yönetimi, finans ve bankacılık, uluslararası ticaret ve finansman, muhasebe ve vergi uygulamaları... Bu bölümlerin farkları nedir? Hangisini tercih etmem benim için avantaj - dezavantaj olur? Optisyenlik konusunda iş bulmanın çok kolay olduğunu okudum ve aldığın belgeyle kendi dükkanını açabiliyormuşsun, bundan dolayı araya ekledim. Şu an birinci sıraya bankacılık ve sigortacılık yazmayı düşünüyorum. Siz neler söylersiniz bana?

Ekran görüntüsü 2026-08-04 094838.webp

Bu çok öznel; sizin seçiminiz önemli, bizim dememize göre mi hayatınızı şekillendireceksiniz? Mesela ben kendime göre eleme yaptım, finans bankacılık hoşuma gitti.

Uluslararası Ticaret ve Finansman dışındakiler biraz daha yatırım, muhasebe, finansman gibi alanlarda iş görüyor. Uluslararası Ticaret ve Finansman okursanız sadece bu alanlar değil aynı zamanda satış, pazarlama, ithalat ve ihracat gibi daha çeşitli alanlarda iş bakabilirsiniz. Son seçim sizin tabi ki biz buna karar veremeyiz.

Bu çok öznel; sizin seçiminiz önemli, bizim dememize göre mi hayatınızı şekillendireceksiniz? Mesela ben kendime göre eleme yaptım, finans bankacılık hoşuma gitti.

Yok o anlamda değil. Ben yukarıda isteğimi belirttim. Bunun için en uygun olan bankacılık ve sigortacılık bölümü müdür? Mezun olduğumda iş bulmam hangi bölümde daha kolay olur diye sordum. Görselde olanlar zaten benim kendim için ayıkladığım bölümler.

Uluslararası Ticaret ve Finansman dışındakiler biraz daha yatırım, muhasebe, finansman gibi alanlarda iş görüyor. Uluslararası Ticaret ve Finansman okursanız sadece bu alanlar değil aynı zamanda satış, pazarlama, ithalat ve ihracat gibi daha çeşitli alanlarda iş bakabilirsiniz. Son seçim sizin tabi ki biz buna karar veremeyiz.
Uluslararası ticaret ve finansman en kapsamlı olanı yani. Bankacılık, sigortacılık, muhasebecilik yanına birde dediğiniz satış konularının eklenmiş hali gibi düşünebilir miyiz?
Fakülte veya yüksekokul olmasının bir farkı olur mu?
Birde ekonometri var. Kuzenim mezunu ve şuan bir yatırım şirketinde çalışıyor. Fakat çok matematik ağırlıklı olduğunu söylüyorlar. Lisede matematiğim hep kötüydü. Çok mu zorlar beni?

Uluslararası ticaret ve finansman en kapsamlı olanı yani. Bankacılık, sigortacılık, muhasebecilik yanına birde dediğiniz satış konularının eklenmiş hali gibi düşünebilir miyiz?
Kısaca daha kapsamlısı denebilir evet. Kendimden örnek vereyim ben Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik okuyorum. Aldığım derslerin bir kısmı işletme ile ilgili örneğin Uluslararası işletmeciliğe giriş ve Uluslararası işletme yönetimi gibi. Finansta ise daha çok yatırımlar paranın yönetilmesi gibi dersler var. Mezun olduğunuzda ise diğer bölümler gibi belirli alana bağlı kalmak yerine dediğim bölümlere de yönelebilirsiniz.
Fakülte veya yüksekokul olmasının bir farkı olur mu?
Açıkçası pek bilgim yok fakat olacağını sanmıyorum. Benim şehrimde bu bölüm normal fakültelerde konumlandırılmış. Ben aynı zamanda ön lisans mezunuyum, o yüksekokul olarak geçiyordu mesela. Şuan okuduğum bölümde normal fakültede. 4 yıllık bölüm olduğundan çok fark edeceğini sanmıyorum.
Birde ekonometri var. Kuzenim mezunu ve şuan bir yatırım şirketinde çalışıyor. Fakat çok matematik ağırlıklı olduğunu söylüyorlar. Lisede matematiğim hep kötüydü. Çok mu zorlar beni?
Uluslararası Ticaret ve Finansman okuyarak yine yatırım şirketlerinde, danışman şirketlerinde çalışabilirsiniz. Yatırım şirketlerinde söylendiği gibi matematikle haşır neşir oluyorsunuz doğal olarak. Zorlama ihtimali var ancak aldığınız eğitim karşısında alışıp zorluk çekmeyebilirsiniz size kalmış bir durum. Diğer bölümleri okursanız yine sayılarla haşır neşir olacağınız işler yapmanız olası. Uluslararası Ticaret ve Finansman okursanız dediğim gibi satış, pazarlama, ithalat, ihracat tarzı alanlara yönelebilirsiniz. O tür alanlarda matematikle fazla işiniz olmuyor.