bymfw4

Uzman
Yer
Bayerische Motoren Werke AG
Windows 11 Pro cihazımda lisans etkinleştireceğim. Lisans almak için site olarak Sağlam Lisans'ın çok önerildiğini gördüm. Windows 11 Pro için de Sağlam Lisans'ta 3 tür lisans var: Retail, MAK, OEM.

Bu lisanslardan hangisini almam en mantıklı olur? Arada bir format atıyorum, format attıktan sonra da lisansım aktif kalsın veya tekrar aynı lisansı aktifleştirebileyim istiyorum.

Tür açıklamalarında şunlar yazıyor:
Retail: ''Retail lisanslar, aynı PC’de format sonrası kullanabilir ve güncelleştirmeleri yükleyebilirsiniz.''
MAK: ''MAK lisanstır, tek Pc içindir ve süresizdir, format sonrası kullanılamaz.''
OEM: ''Windows 11 Pro OEM lisans ürünü tek Pc içindir, Format sonrası dahil süresiz kullanabilirsiniz.''

MAK zaten ihtiyacımı karşılamaz burada yazdığına göre. OEM mi mantıklı olur, Retail mi; farkları nelerdir; OEM sorun yaşatır mı?

Son düzenleme:
Birden fazla bilgisayarda etkinleştirmek gibi bir gayen yoksa OEM alıp geçebilirsin. Anakarta bağlı olduğu için sadece o anakart üzerindeki Windows kurulumlarında etkin olacaktır ve başka bir bilgisayarda işe yaramyacaktır. Daha ucuz da olduğu için mantıklı buluyorum. Başka farkları yok bu arada; OEM, Microsoft tarafından direkt kurulum desteği almıyor bir de. Ona da ihtiyaç yok.

OEM, Microsoft tarafından direkt kurulum desteği almıyor bir de. Ona da ihtiyaç yok.
Nasıl yani?

Birden fazla bilgisayarda etkinleştirmek gibi bir gayen yoksa OEM alıp geçebilirsin. Anakarta bağlı olduğu için sadece o anakart üzerindeki Windows kurulumlarında etkin olacaktır ve başka bir bilgisayarda işe yaramyacaktır. Daha ucuz da olduğu için mantıklı buluyorum. Başka farkları yok bu arada; OEM, Microsoft tarafından direkt kurulum desteği almıyor bir de. Ona da ihtiyaç yok.
OEM normalde son kullanıcının kullanımının serbest olduğu bir lisans mı peki? Üreticiler özel olarak alıyor diye okudum bir yerde, kullanıcı özelinde de normalde kullanılan bir lisans mı?

Aslında bu sizi ilgilendirmiyor ama yine de söyleyeyim. Eğer gerçek bir OEM ve Retail key karşılaştırması yaparsak 100 dolar ve yaklaşık 80 90 dolar olan 2 key bunlar. Retail 100 dolarlık keyi alırsanız Microsoft destek size kurulum aşamasında yardım ediyor. Arayarak tabii ki. OEM bir üretici keyi olduğundan dolayı bu desteği sunmuyorlar. SağlamLisans üzerinden aldığın için önemi yok senin için.

OEM normalde son kullanıcının kullanımının serbest olduğu bir lisans mı peki? Üreticiler özel olarak alıyor diye okudum bir yerde, kullanıcı özelinde de normalde kullanılan bir lisans mı?
Sen eğer ki bir laptop satın alıp içinde Windows yüklü olmasını istersen ve parasını verirsen içine OEM key atılıyor. Dolayısıyla son kullanıcı da normalde kullanıyor. Retail key de Microsoft'un sattığı key.

Windows 11 Pro cihazımda lisans etkinleştireceğim. Lisans almak için site olarak Sağlam Lisans'ın çok önerildiğini gördüm. Windows 11 Pro için de Sağlam Lisans'ta 3 tür lisans var: Retail, MAK, OEM.

Bu lisanslardan hangisini almam en mantıklı olur? Arada bir format atıyorum, format attıktan sonra da lisansım aktif kalsın veya tekrar aynı lisansı aktifleştirebileyim istiyorum.

Tür açıklamalarında şunlar yazıyor:
Retail: "Retail lisanslar, aynı PC'de format sonrası kullanabilir ve güncelleştirmeleri yükleyebilirsiniz."
MAK: "MAK lisanstır, tek PC içindir ve süresizdir, format sonrası kullanılamaz."
OEM: "Windows 11 Pro OEM lisans ürünü tek PC içindir, Format sonrası dahil süresiz kullanabilirsiniz."

MAK zaten ihtiyacımı karşılamaz burada yazdığına göre. OEM mi mantıklı olur, Retail mi; farkları nelerdir? OEM sorun yaşatır mı?

Alacagın ucuz OEM keyin sadece sana ait olacagını zannetme.
Microsoft son kullanıcıya Retail satar.
OEMleri PC ureticilerine normalde!
Aynı OEM ile 6 PC
Retail ile 20'ye yakın etkinleştirdik.
Home'lar piyasada bol bulunur, Free olarak da.
Pro iş ve kurumsallık oldugu için bulunsada cabuk blacklist olur.
Sahsen Retail alırım, daha esnektir, sorun olursa vs.
Home OEM istersen buyur 5 adet: Keyler aktif kontrol ettim fd arsiv
Pro Retail istersen ulas bana oradan vereyim vs.

Dosya Ekleri

• 1.webp
    1.webp
    155,4 KB · Görüntüleme: 55
Alacagın ucuz OEM keyin sadece sana ait olacagını zannetme.
Peki bu ne gibi bir sorun oluşturur ki?

Aynı OEM ile 6 PC
Retail ile 20'ye yakın etkinleştirdik.
Retail'i nasıl 20 PC'de etkinleştirdiniz hocam, aynı anda birden fazla PC'de kullanılamıyor olması lazım.

Pro Retail istersen ulas bana oradan vereyim vs.
Pro kullanıyorum, kullanacağım fakat bahsettiğinizi tam anlamadım; nasıl yani, nereden vereceksiniz?

Lisans almanızı gerektiren bir sebep yoksa MAS kullanabilirsiniz.
En güvenilir ve resmi yöntem olduğundan lisans düşündüm. Bu yöntemi açar mısınız biraz?