Merhaba. Harici harddiskle işlem yaparken bir ara PC'yi resetlemem gerekti. İlk önce Başlat menüsünden doğru şekilde yeniden başlat yaptım ama mavi ekranda takılı kaldı. Bu sefer kasa üzerindeki reset tuşuna basıp resetledim. Fakat bu işlemden sonra PC açılınca harddiski görüyor ama biçimlendirme mi istedi. Daha sonra TV'den bağlanınca sorunsuz harddiski açıldı. Ama daha sonra PC'den denediğimde ilk başta açtı ama dondu, tekrar resetleyince tekrar bozuldu ve bir daha düzelmedi. Şu an PC'ye takınca biçimlendirme mi istiyor ama TV'ye takınca sorunsuz açılıyor. Ayrıca Disk Yönetimi'ne girmeye çalışınca harddisk takılıyken açılmıyor, takılı değilken açılıyor ama harddiski takınca yanıt vermiyor'a geçiyor.
PC'yi formatladım, farklı PC'den denedim, olmadı. Bunu nasıl düzeltebilirim? Biçimlendirme yapmadan, içindeki dosyalar önemli.
-
Veri Kurtarma Yazılımlarını Kullanın: Biçimlendirme istemi ile karşılaşmadan önce, önemli verilerinizi kurtarmak için bir veri kurtarma yazılımı kullanmalısınız. İşte bazı popüler yazılımlar:
- Recuva
- EaseUS Data Recovery Wizard
- MiniTool Power Data Recovery
-
Disk Yönetimi Aracını Kullanın: Disk Yönetimi aracına erişim sağlayamadığınız için bu adımı geçici olarak atlayın. Bunun yerine, kurtarma yazılımından direkt dosyalara ulaşmayı deneyin.
-
Harici Harddisk'i Farklı Bir USB Portuna Bağlayın: Bazen USB portlarının sorunu, cihaz tanımayı etkileyebilir. Farklı bir port kullanmayı deneyin.
-
Aygıt Yöneticisi'ni Kontrol Edin:
- Başlat menüsüne sağ tıklayıp "Aygıt Yöneticisi"ni açın.
- "Disk sürücüleri" altında harddiskinizi bulup sağ tıklayın, "Kaldır" seçeneği ile sürücüyü kaldırın.
- PC’yi yeniden başlatın ve harddiskinizi tekrar takın.
-
Disk Hatalarını Kontrol Edin:
- Komut İstemi'ni yönetici olarak başlatın.
- Aşağıdaki komutu girin:
(X'i harddisk sürücü harfi ile değiştirin. Eğer C: veya diğer sürücüler ile çakışma olursa, doğru harfi seçtiğinizden emin olun)
-
UEFI/BIOS Ayarlarını Kontrol Edin: Bilgisayar açıldığında UEFI/BIOS ayarlarına erişin (genelde F2 veya DEL tuşu ile). SATA ayarlarını kontrol edin. Farklı modlar (IDE/AHCI) arasında geçiş yapmayı deneyin.
-
Veri Kurtarma İşlemi Sonrası: Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, yukarıda belirtilen veri kurtarma yazılımıyla verilerinizi kurtarmaya çalışın. Başarılı olursa, verilerinizi kurtardıktan sonra harddisk'i biçimlendirin.
-
Tekrar Deneme: Eğer veri kurtarma işlemi başarılı olursa, sonunda harddiski biçimlendirin ve yeni bir dosya sistemi ile başlatın.
Bu adımlar sonunda veri kaybı yaşamadan sorununuzu çözmeye çalışabilirsiniz. Şayet kurtarma işlemleri başarısız olursa, profesyonel bir veri kurtarma hizmetine başvurmayı değerlendirin.