Harici disklerin bozulmasından ötürü bulut depolamalara güvenmek ve kullanmak mantıklı mıdır?

Merhaba,

Bu konu üzerinden gitmek istiyorum. @Yener K hocamın dediği için yeni bir konu açma gereksinimi duydum.

Burada ve başka birkaç farklı platformda SSD veya HDD'nin bozulup verileri gideni çok gördüm. Tek yedek yapıyorlar, bozulmaz diyorlar ve ondan sonra pişman oluyorlar. Ondan sonra bir bardak soğuk su iyi gidiyor.

Günümüzde dünyayı teknoloji devleri yönetiyor. Mesela burada site çöktüğü zaman veya yavaşladığı zaman çok kafaya takan olmuyor. Mesela Google 2-3 saat çöksün; dünya ayağa kalkar. Yine de bunları kullanıyoruz. Bağımlıyız. Bu teknoloji devlerinin veri güvenliği konusunda konuşmak istiyorum asıl olarak. Bulut bilişim daha güvenli geliyor bana.

Bulut bilişim deyince: AWS, Microsoft Azure veya Google Cloud Stroage hizmetleri araya giriyor. Kendi veri merkezi yetmeyen çoğunluk bu bulut bilişim hizmetlerini kullanıyor. En çok kullanılan zaten AWS. Spotify, Netflix ve hatta kendi veri merkezleri yetmediği için Meta bile kullanıyor. Güvenmek zorunda kalıyoruz. Neyse fazla uzattım: Yani bulut bilişim hizmetleri içimizde.

Asıl olaya gelirsek: Bulut bilişim hizmetleri bana göre güvenilir. HDD, SSD, USB bellek gibi şeylerin bozulma ihtimali var. Ben güvenmiyorum diyenler var, onlara saygı duyarım. Yani burada sizin görüşünüz nedir?

NAS depolama da güzel. Ancak RAID 6 yapmadıktan sonra biraz sıkıntılı oluyor. Bunu göz önüne almak gerekiyor. Ancak RAID 6 yapınca disk yarıya iniyor. Böyle bir kötü hali var. Ben her türlü bulut diyorum.

Yorumlarnızı bekliyorum. İyi Sosyaller. @Yener K siz de cevap verirseniz sevinirim. Yeni konu aç dediğiniz için açtım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sen de 7/24 kayıt diski al ve verilerini güvenli bir şekilde orada sakla. Sadece bir öneri. Onların yazma ömürleri kat kat daha yüksek.

Aynı dosyayı 1 diskte ayrı OneDrive'da ayrı Google Drive'da ayrı yedekliyorum. Dosya kaybınız oluncaya kadar değerini anlamazsınız.

Dosya kaybınız oluncaya kadar değerini anlamazsınız.
Ben de bu konuyu verilerini yedekleyecek birkaç kişiye söyledim. Hatta kuzenim harici diskte verilerini saklıyor. Bozulursa bozulsun diyor ama asıl değeri kaybettiğin zaman anlayacak.

Sen de 7/24 kayıt diski al ve verilerini güvenli bir şekilde orada sakla. Sadece bir öneri. Onların yazma ömürleri kat kat daha yüksek.
Ani bir elektrik dalgalanması ile çöp olabilir. Tabii şans.

Soruya gelinecek olursa bulut depolama kullanmak çok güvenilir değil. Amazon, Google vs Autoflag sistemleri var mesela bir doktora göndermek için bebeğinin cinsel yerlerini çeken bir adam Google Photos'a yedeklenmiş bu fotografı tespıt edıp otomatik Google da yetkililere bildirmiş.

Onca kişinin arasında bir kişi çıkmış. Başka türlü olaylar var mı hiç?

Özellikle mobil cihazlarda kullanım arttı. Yeni model çoğu cihazda hafıza kartı yeri olmaması, ücretsiz olan servislerin de düşük kotada olması etkiliyor. Bir de upload paylaşımları da var. Güvenlik konusunda ise servisin ne kadar koruyabildiği ile ilgili. Siber Güvenlik hakkında maalesef ileri seviye bir bilgim yok. Onu bilen arkadaşlar yorumlasın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…