RoaringLion

Üstün
Makaleler
2
Yer
Boşluk
Esenlikler,

Aktarım süresi çok uzun ve hızı çok yavaş. Eskiden böyle değildi. Neden olabilir?

CrystalDiskInfo.webp

WD Dashboard.webp

Aktarım Hızı.webp

CMD yönetici olarak aç chkdsk X: /f komutunu çalıştır X yerine disk harfinizi yaz ama. Varsa yazılımsal hataları giderir.

Ya da CrystalDiskInfo programını indir. Eğer disk durumu dikkat veya kötü ise disk fiziksel olarak ölüyordur.

Benim de yaklaşık 3 sene önce aldığı mbir harici HD'dim var ve aldıktan 1 sene sonrasına kadar gayet iyiydi fakat şu an bayağı bir kötü durumda. Sonrasındaysa Harici SSD almıştım zaten ve halen ilk günkü gibi kullanıyorum.
Özetle: SSD bakmanızı tavsiye ediyorum ben.

Ya da CrystalDiskInfo programını indir. Eğer disk durumu dikkat veya kötü ise disk fiziksel olarak ölüyordur.

Üreticinin kendi yazılımları da kullanılabilir ama eğer varsa tabii

Esenlikler,

Aktarım süresi çok uzun ve hızı çok yavaş. Eskiden böyle değildi. Neden olabilir?

Eğer diskiniz SMR ise çok normal. SMR'de veriler üst üste tuğla gibi yığılıyor, yazma devam ettikçe bu tuğlaların düzenlenmesi lazım. Daha da çöker.

Cache 128 MB veya altıysa sorun çıkartır, minimum 128 MB olmalı artık.

Eğer HDD'nin sürücüsünde "diskten alan kazanmak için bu sürücüyü sıkıştır" işaretliyse HDD ve CPU sürekli sıkıştırma yapar, performans ölür. (açıkken 6 dk 21 saniye boot alırken kapattıktan sonra 23 saniyeye düştü)

Yazma önbelleği ilkesi kapalıysa cache etkili kullanılmaz, açın.

APM/AAM kapatın. Diskin park etmesini engeller APM/AAM açarsanız ses artabilir ama performans biraz artar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yorumlar için çok teşekkür ederim. Dönüştürücü ile bağladığım için hız düşmüş sanırım. Direkt bağlayınca eskisi gibi hızlandı.

1.webp

Benim de yaklaşık 3 sene önce aldığı mbir harici HD'dim var ve aldıktan 1 sene sonrasına kadar gayet iyiydi fakat şu an bayağı bir kötü durumda. Sonrasındaysa Harici SSD almıştım zaten ve halen ilk günkü gibi kullanıyorum.
Özetle: SSD bakmanızı tavsiye ediyorum ben.

Üreticinin kendi yazılımları da kullanılabilir ama eğer varsa tabii

Şunu al kafan rahat etsin hocam. Bunu alana kadar 10 tane external ssd & hdd kullanmıştırım. Bir kere masraf yap, sağlam bir M2 al tak, kafan rahat etsin.
Depolama, arşiv diski olarak SSD kullanılması taraftarı değilim çünkü diskin yanlışlıkla sıfırlanması durumunda veriler kurtarılamıyor. HDD'den ise veriler rahatlıkla kurtarılabiliyor. Bu minik ayrım, yaşam kurtarıcı olabiliyor. Bkz:

Eğer diskiniz SMR ise çok normal. SMR'de veriler üst üste tuğla gibi yığılıyor, yazma devam ettikçe bu tuğlaların düzenlenmesi lazım. Daha da çöker.

Cache 128 MB veya altıysa sorun çıkartır, minimum 128 MB olmalı artık.

Eğer HDD'nin sürücüsünde "diskten alan kazanmak için bu sürücüyü sıkıştır" işaretliyse HDD ve CPU sürekli sıkıştırma yapar, performans ölür. (açıkken 6 dk 21 saniye boot alırken kapattıktan sonra 23 saniyeye düştü)

Yazma önbelleği ilkesi kapalıysa cache etkili kullanılmaz, açın.

APM/AAM kapatın. Diskin park etmesini engeller APM/AAM açarsanız ses artabilir ama performans biraz artar.
Bu arada, dediklerinizin ne olduğunu da nasıl yapıldığını da bilmiyorum. 😄

Depolama, arşiv diski olarak SSD kullanılması taraftarı değilim çünkü diskin yanlışlıkla sıfırlanması durumunda veriler kurtarılamıyor. HDD'den ise veriler rahatlıkla kurtarılabiliyor. Bu minik ayrım, yaşam kurtarıcı olabiliyor. Bkz:
Tercihinize saygı duyuyorum hocam. Fakat hayatımda yanlışlıkla HDD / SSD sıfırlamadım. :rofl: