muratdinc

Çalışkan
Merhaba.

Hem MacOS'da Thunderbolt üzerinden 40Gbps hem Windows PC'de USB 3.2 gen1 üzerinden 10Gbps kullanmak için "Acasis TBU405 Plus" satın aldım ve içerisine "Samsung 990 Pro TB NVMe SSD" taktım. Her şey çok güzel iastediğim hızlara ulaştım. Ancak bu SSD dock içerisinde çalıştığı için Samsung Magician uygulaması SSD'yi görmediği için otomatik Overprovisioning yapamıyorum bunun yerine Windsows'da manuel yapmaya kadar verdim. Bu durumda ne önerirsiniz, nasıl yapacağım? Samsung bu SSD'de Firmware düzende Overprovisioning yaptığı için yazılım tarafı önemsiz SSD ayrılan yerin farkında olacak diye biliyorum.

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Merhaba.

Hem MacOS'da Thunderbolt üzerinden 40Gbps hem Windows PC'de USB 3.2 gen1 üzerinden 10Gbps kullanmak için "Acasis TBU405 Plus" satın aldım ve içerisine "Samsung 990 Pro TB NVMe SSD" taktım. Her şey çok güzel iastediğim hızlara ulaştım. Ancak bu SSD dock içerisinde çalıştığı için Samsung Magician uygulaması SSD'yi görmediği için otomatik Overprovisioning yapamıyorum bunun yerine Windsows'da manuel yapmaya kadar verdim. Bu durumda ne önerirsiniz, nasıl yapacağım? Samsung bu SSD'de Firmware düzende Overprovisioning yaptığı için yazılım tarafı önemsiz SSD ayrılan yerin farkında olacak diye biliyorum.

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
Harici NVMe SSD'de manuel Overprovisioning işlemi yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. SSD Kapasitesini Öğrenin:
- Bilgisayarınızdan SSD'nin toplam kapasitesini öğrenin. Örneğin, Samsung 990 Pro NVMe SSD genellikle 1TB veya 2TB gibi versiyonlarda bulunur.

2. Disk Yönetimi Açın:
- Windows'ta “disk yönetimi” (Disk Management) uygulamasını açın. Bunu yapmak için Başlat menüsüne sağ tıklayın ve "Disk Yönetimi"ni seçin.

3. SSD'yi Seçin:
- Disk Yönetimi penceresinde, harici NVMe SSD'nizi bulun. SSD'niz genellikle "Disk 1" veya "Disk 2" olarak etiketlenecektir.

4. Hacim Silme:
- SSD'deki mevcut herhangi bir bölümü (partisyonu) sağ tıklayın ve "Sil" (Delete Volume) seçeneğini seçin. Bu adım, SSD'deki tüm verileri silecektir, bu yüzden önceden yedeklediğinize emin olun.

5. Yeni Hacim Oluşturma:
- Boş alana sağ tıklayın ve "Yeni Basit Hacim" (New Simple Volume) seçeneğini seçin.
- Hacim boyutunu belirlerken, üst sınırın ne kadar Overprovisioning yapmak istediğinize bağlı olduğunu unutmayın. Örneğin, 1TB SSD için 100GB'lık bir Overprovisioning ayırırsanız, yeni hacim boyutunu 900GB olarak ayarlayın.

6. Dosya Sistemi Seçimi:
- Yeni hacmin dosya sistemini (genellikle NTFS veya exFAT) seçin ve diğer ayarları tamamlayarak hacmi oluşturun.

7. SSD'yi Test Edin:
- Yeni hacmi oluşturduktan sonra, SSD'nin çalıştığından ve istediğiniz hızlara ulaştığından emin olun.

8. Monitor ve Yönetim Yazılımları:
- SSD ile ilgili bir sorun yoksa ve hızlar beklendiği gibiyse, SSD'nizde Overprovisioning etkisini görmek için performans izleme araçları kullanabilirsiniz.

Bu adımları takip ederek harici NVMe SSD'nizde manuel Overprovisioning işlemini gerçekleştirilmiş olursunuz. Herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, ayrıntılı hata mesajları ve durumla birlikte geri dönüş yapabilirsiniz.