Lockheed Martin F-22 Raptor, 21. yüzyılın en etkileyici hava savaşı platformlarından biridir. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri için tasarlanan bu muazzam uçak, üstün performansı, gizlilik özellikleri ve gelişmiş sensör sistemleriyle öne çıkmaktadır. Bu makalede, F-22'nin tasarımı, teknik özellikleri, misyonları ve küresel savunma stratejisindeki rolü gibi ayrıntılara odaklanarak bu hava aracını inceleyeceğiz.
pexels-pixabay-40753.webp

Tasarım ve Yapı:
F-22 Raptor'ın tasarımı, aerodinamik mükemmeliyet ve gizlilik özellikleriyle dikkat çeker. Delta kanat yapısı, yüksek manevra kabiliyeti sağlarken, uçağın genel şekli düşük radar kesitiyle düşman radar sistemlerinden kaçınmayı hedefler. Ayrıca, mat siyah kaplama ve gizli malzemelerle uygulanan stealth teknolojisi, F-22'yi düşman radarlarına karşı neredeyse görünmez kılar.
wallpaperflare.com_wallpaper (6).webp

Motor ve Performans:
Pratt & Whitney F119 turbofan motorları, F-22'nin dinamik performansını yönlendirir. Yüksek itme gücü ve vektörle yönlendirilebilir itki sistemi sayesinde, F-22 Mach 2'nin üzerinde hızlara ulaşabilir ve olağanüstü tırmanma yetenekleri sergiler.
peakpx.webp

Sensör ve Elektronik Sistemler:
AN/APG-77 AESA radarı, F-22'nin temel sensör sistemini oluşturur. Bu radar, düşük olasılıkla tespit edilebilir ve yüksek çözünürlüklü bir şekilde hedefleri izleyebilir. Ayrıca, elektro-optik sensörler ve kızılötesi izleme sistemleri, uçağın çok yönlü gözlem yeteneklerini artırır.
AESA.webp

Manevra Kabiliyeti:
F-22'nin manevra kabiliyeti, "Supermaneuverability" yeteneği ile desteklenir. Vektöre yönlendirilebilen itki sistemi, uçağın olağanüstü manevralar gerçekleştirmesine olanak tanır. Bu özellik, hava savaşlarında üstünlük sağlamak için kritik bir avantajdır.

112297.webp

Operasyonel Rol ve Stratejik Önemi:
F-22 Raptor, hava üstünlüğünü sağlama, düşman hava savunma sistemlerini aşma ve stratejik görevleri yerine getirme yetenekleriyle öne çıkar. Modern hava savaşında kritik bir rol oynayan bu uçak, dünya genelinde çeşitli tehditlere karşı önleyici bir güç olarak hizmet verir.

Küresel Etkiler ve Gelecek Perspektifi:
F-22 Raptor, sadece Amerika Birleşik Devletleri'nin değil, aynı zamanda müttefiklerinin de hava savunma kapasitelerini artırmıştır. Ancak, sınırlı sayıda üretimi ve yüksek maliyeti nedeniyle, gelecekteki hava savaşı teknolojileri ve stratejileri bu muazzam uçağın yerini alabilir.

315327.webp

Sonuç:
Lockheed Martin F-22 Raptor, mükemmel tasarımı, üstün performansı ve çok yönlü yetenekleri ile modern hava savaşı arenaındaki öncü rolünü sürdürmektedir. Ancak, değişen stratejik ihtiyaçlar ve yeni teknolojilerle birlikte, gelecekteki hava savaşı ortamında nasıl bir konumda olacağı, savunma endüstrisi ve stratejik planlamacılar için önemli bir soru olarak durmaktadır.

Hocam dediğinize katılıyorum Avrupa tarafı niteliğe önem verirken asya tarafı niceliğe önem veriyor Çin ve japonya hariç.
Ellerinde para olmadıkları için. Nitelik ve Nicelik olarak da üretim kapasitesi olarak da Batı Bloku Çin ve Rusya'dan çok üstün. Çinlilerde para da var ama gene kalite olarak Batı'ya yaklaşamazlar.

"Kobra manevrası ilk defa 1980'li yıllarda Viktor Pugachev tarafından bir Suhoy Su-27 ile sunuldu. Bu manevra, hava savaşında birebir çatışmalarda (it dalaşı) kullanılmaktadır. Bir miktar irtifa kazanmayı ve hızı aniden düşürmeyi sağlar. Böylece arkadaki düşman uçağının alttan geçip ileri düşmesine yol açar. Lövyenin ileri itilmesiyle de düşman uçağının hemen arkasında atış pozisyonuna geçilmiş olunur."
O altı çizili kısım tamamen yanlış bilgi. Kobra manevrası sadece uçakta çok az miktarda yakıt varken ve silah yükü yokken yapılıyor. Fazla yakıt miktarı ve silah yüküyle yapılamıyor. Bunu yazan da muhtemelen Battlefield oyunundan görüp yazmış...

Türkçe Vikipedi gibi kaynaklardan uzak durmak lazım, aklına gelen istediğini yazıyor.

Amerikalı'lar biraz daha tasarım konusuna öncelik veriyor gibi düşünebiliriz. Ruslar tam tersine işlevselliğe önem veriyor diyebiliriz. Tabii ki burada ki tasarım "göze hoş" gelmesi değil, tam aksine aerodinamik tasarım farklılığı demek daha doğru olur. Tabii ki "uçak mühendisi" olmadığım için ne kadar doğru konuşmuş olurum bilmiyorum.

Mesela şu ünlü "Kobra manevrası" Rus uçaklarıyla çok uyumlu oluyor diye düşünüyorum.

"Kobra manevrası ilk defa 1980'li yıllarda Viktor Pugachev tarafından bir Suhoy SU-27 ile sunuldu. Bu manevra, hava savaşında birebir çatışmalarda (it dalaşı) kullanılmaktadır. Bir miktar irtifa kazanmayı ve hızı aniden düşürmeyi sağlar. Böylece arkadaki düşman uçağının alttan geçip ileri düşmesine yol açar. Lövyenin ileri itilmesiyle de düşman uçağının hemen arkasında atış pozisyonuna geçilmiş olunur."

Kaynak;

Evet, uzun makale okumak gibi keyiflisi asla yoktur :love:.

Evet doğru, işte örnek.

1706211315552.webp

Kendi hava kuvvetlerinin nerdeyse 20/1 olan Ukrayna'ya karşı üstünlük kuramadılar. Rüşvet ve Bürokrasinin olduğu ülkelerde devlet kontrolü altında üretilen ürünlerde her zaman bir kalitesizlik olmuştur. Bazı istisnaları saymazsak NATO'nun ve BM'nin harekat yaptığı ülkelerin kullandıkları askeri malzemelerin çoğu nitelik olarak fos çıktı bu ülkeler Çin ve Rus menşeili silahlarla donanmıştı.
Bunları nereden duydunuz bilmiyorum ama Ukrayna Hava Kuvvetlerin de doğru dürüst uçak kalmadı. Uçmayı başaranlar bile düşürülüyor ki aylar önce Ukrayna'ya F-16 verelim saçmalığı başladı. Bunu da geçelim Ukrayna hava sahası Rus ordusu tarafından kontrol ediliyor. Çünkü Ruslar orada istediği yeri uçakları bombalayıp çıkıyor.
İkinci cümlenize katılıyorum ve şunu da eklemek isterim ABD'deki savunma sanayi ile Rusların ki yarışıyor diyebilirim.
Dediklerinize pek katılmıyorum. Rusya'nın hava kuvvetleri gerçekten güçlü. İsteseydi İsrail gibi toz duman edebilirdi diye düşünüyorum.
Hocam, İsrail nereden çıktı?

Bunları nereden duydunuz bilmiyorum ama Ukrayna Hava Kuvvetlerin de doğru dürüst uçak kalmadı. Uçmayı başaranlar bile düşürülüyor ki aylar önce Ukrayna'ya F-16 verelim saçmalığı başladı. Bunu da geçelim Ukrayna hava sahası Rus ordusu tarafından kontrol ediliyor. Çünkü Ruslar orada istediği yeri uçakları bombalayıp çıkıyor.
İkinci cümlenize katılıyorum ve şunu da eklemek isterim ABD'deki savunma sanayi ile Rusların ki yarışıyor diyebilirim.
Bu arada ghost of kiev yalanmış,ukrayna hükümeyi uydurmuş.

Dediklerinize pek katılmıyorum. Rusya'nın hava kuvvetleri gerçekten güçlü.
Su-34 gibi müthiş bir uçağı düzgün ekipmanı olmayan pilotlarla uçuran, güdümlü mühimmat olmadan savaş alanına gönderen Rusya o kadar da güçlü değilmiş demek ki. Savaş ekonomik güç istiyor, Rusya'da bu yok. Projelerini tamamlayamıyorlar, donanmayı giderek küçültüyorlar, zırhlı araçlarını yenileyemiyorlar. Envantere bakınca büyük kısmı Sovyetler döneminden kalan araçları görüyoruz, şimdiki Rusya ile Sovyetlerin zamanı arasında fark var.

Arkadaşlar konudan bağımsız bir şey soracağım sizce F-35 projesinen çıktık mı, yoksa çıkartıldık mı ?